joi, martie 28, 2024
AcasăMainINTERVIU. "Imaginați-vă că ar fi trebuit s-o sune Dăncilă pe Merkel: «Bună...

INTERVIU. „Imaginați-vă că ar fi trebuit s-o sune Dăncilă pe Merkel: «Bună ziua, Angela, sunt eu, Viorica»!”. Siegfried Mureșan despre negocierile pentru fonduri europene

-

Siegfried Mureșan a făcut parte din rândul europarlamentarilor români care au anunțat fără rețineri marele succes obținut de România după Consiliul European de marți, 21 iulie. Acum este implicat direct în negocierile dintre Parlamentul UE și Consiliul UE, la finalul cărora opinia publică europeană așteaptă cu sufletul la gură o Rezoluție care să parafeze marea veste despre sumele imense pregătite de Bruxelles pentru protejarea țărilor europene afectate de criza actuală.

România va primi o felie însemnată din tortul banilor UE pentru următorii 7 ani – aproximativ 80 de miliarde de euro. Este mai mult decât dublu față de cât am primit la precedentele exerciții bugetare multianuale! Într-un interviu pentru Lumealibera.ro și Ziaristii.com, europarlamentarul PNL/PPE a explicat cum a fost posibil acest rezultat.

„România este marele câștigător al acestor negocieri”

Reporter: Nici nu am aflat bine despre decizia-surpriză a Consiliului European, că liderii și europarlamentarii PSD s-au și grăbit să spună că e puțin, că se putea mai mult… Ce le răspundeți?

Siegfried Mureșan: Ce vreți să le răspundem membrilor PSD care voiau s-o facă pe Viorica Dăncilă președintele României și s-o trimită tot pe ea la Bruxelles, să negocieze miliardele pentru România în ultimii ani? Imaginați-vă că ar fi trebuit s-o sune pe Angela Merkel și să-i spună „Bună ziua, Angela, sunt eu, Viorica…”. România nu ar fi obținut cu Viorica Dăncilă, cu un președinte PSD, suma de bani pe care a obținut-o astăzi. România n-ar fi obținut cu un Guvern PSD suma pe care am obținut-o astăzi. Și am să explic de ce. În ultimii ani, președintele Iohannis dădea o linie oficială a statului român în Consiliul European și miniștrii Guvernelor PSD negociau pe cont propriu, pe persoană fizică, în afara poziției oficiale a României, orice alte bazaconii. Aduceți-vă aminte când ministrul Teodorovici proteja paradisurile fiscale – și exemplele pot continua.

- Advertisement -

– Și ce-a fost diferit de data asta? Ce-a fost nou după ce Dăncilă a plecat de la Palatul Victoria?

– Acum s-a întâmplat un lucru nou: a fost pentru prima dată de când România a aderat la UE când miniștrii, prim-ministrul și președintele au vorbit aceeași limbă, au tras în aceeași direcție și rezultatul s-a văzut (în succesul finanțării imense obținute marți, în Consiliul European – n. red.). Față de toate celelalte țări din Europa Centrală și de Est, România este marele câștigător al acestor negocieri. Ungaria, Polonia au avut reduceri la fondurile structurale și de coeziune, banii de autostrăzi, în timp ce România a primit finanțări în creștere. Am reușit să apărăm și banii pentru fermieri, banii din planul de redresare al Uniunii Europene…

- Advertisement -

„Aceste fonduri europene vor fi folosite, de fapt, pentru a finanța Planul de Relansare al Guvernului României”

– Care să fie, deci, secretul acestui ultim rezultat?

– Putem discuta totul în detaliu, dar ce e clar este că România este unul din marii câștigători ai acestor negocieri tocmai fiindcă miniștrii de resort, pe felia lor, au pregătit negocierile bine, premierul Ludovic Orban de asemenea s-a implicat în multe discuții bilaterale. Dar esențială a fost o întâlnire, pe 1 februarie 2020, în Portugalia, unde țările care doresc în continuare o politică amplă de coeziune a UE s-au pus de acord, au apărat această politică, premierul Orban a fost acolo, iar rezultatul s-a văzut acum, în Consiliul European.

– Cum au decurs negocierile?

– Chiar dacă unele țări au avut un buget mai mic, au avut tăieri la buget, am reușit să apărăm politica de coeziune, Politica Agricolă Comună, acestea fiind totodată și obiectivele principale ale României declarate public, în mod transparent, de președintele României, înainte de începerea negocierilor. Vom primi peste 45 de miliarde de euro, bani din bugetul tradițional al UE, și peste 33 de miliarde de euro din Planul de Redresare Economică al UE, plan care este în deplină concordanță cu Planul de Relansare anunțat de Guvernul României. Aceste fonduri europene vor fi folosite, de fapt, pentru a finanța Planul de Relansare al Guvernului României.

– Dar nu vă temeți că, în ciuda succesului evident repurtat de România la aceste negecieri – și aici e meritul tuturor forțelor pro-europene din Parlamentul European -, în țară va conta mai mult discursul populist, antieuropean, conspiraționist? Asta, apropo și de criza Covid-19, produsă tocmai de cei care vă acuză că puteați obține mai mult.

Oamenii trebuie să știe adevărul: pentru următorii 7 ani, România va primi 80 de miliarde de euro fonduri europene, față de 45 de miliarde de euro, în ultimii 7 ani, și de 30 de miliarde de euro, în perioada 2007-2013. Acestea sunt cifrele, acesta este adevărul. Primim mai mulți bani decât am primit oricând.

„Dacă reușim să construim autostrăzi, să modernizăm căile ferate, să îmbunătățim infrastructura la sat, atunci vor veni investitori, se creează locuri de muncă bine plătite”

– Ce facem cu banii? Îi putem atrage?

Pentru ce vom folosi aceste sume? Pentru modernizarea României. Dacă reușim să construim autostrăzi, să modernizăm căile ferate, să îmbunătățim infrastructura la sat, atunci vor veni investitori, se creează locuri de muncă. Oamenii vor avea locuri de muncă stabile și bine plătite. Vom beneficia de o creștere a salariilor, fiindcă dacă discutați cu Dacia Pitești sau cu Ford Craiova, vă vor spune foarte clar următorul lucru: construcția unui automobil Ford costă la fel de mult în Craiova ca și în Germania, Spania sau în altă țară membră UE din punct de vedere al tehnologiei, roboții sunt la fel peste tot. Diferența este următoarea: în România, costul este mai mic cu forța de muncă, dar este mai mare costul de transport din cauza lipsei autostrăzilor.

– Și cum vor simți oamenii, angajații, avantajul fondurilor Europei?

– Aceștia sunt bani gratis, care, folosiți pentru modernizarea infrastructurii rutiere și feroviare, vor duce automat la creșterea de salarii, la crearea de locuri de muncă. Salarii mai mari înseamnă mai mulți bani la buget pentru investiții în școli, în spitale, pentru plata pensiilor, a salariilor. Evident că și noi ne dorim creșteri de pensii, și e un lucru pe care acest Guvern îl va face, dar vă spun că este foarte bine că avem acum un Guvern care va folosi responsabil fondurile europene. Liviu Dragnea e anchetat de OLAF pentru frauda de la Tel Drum, după ce au blocat mari proiecte pe fonduri europene.

„E bine că oamenii politici care au fraudat sau deturnat fondurile europene sunt departe de actul guvernării la ora actuală”

– Ce garanții avem că, fără cei ca Dragnea, va fi mai bine la acest capitol al absorbției de fonduri europene?

După 6 ani de guvernare PSD, am avut doar 17% absorbție de fonduri UE pe mari proiecte de infrastructură. Ele veniseră doar acolo unde au existat primari și președinți de consilii județene capabili să atragă aceste fonduri. Cluj, Oradea, Brașov, Sibiu, Alba Iulia, Timișoara sunt orașe a căror față s-a schimbat prin absorbția de fonduri europene în ultimii ani. La nivelul Guvernului, după trei ani de guvernare PSD, nu s-a făcut nici măcar un kilometru de autostradă pe fonduri UE. Doar un singur mare proiect pe acest gen de finanțare: podul peste Dunăre de la Brăila, în rest nimic, nimic!

– PSD a promis 8 spitale regionale și n-a făcut niciunul…

Legat de spitalele regionale… În numai 6 luni de guvernare liberală, am depus proiectele pentru trei spitale regionale: Iași, Cluj, Craiova. Unul a fost aprobat deja de Comisia Europeană. De aceea e important ca în perioada următoare, când vom avea mai multe fonduri ca niciodată, să avem un Guvern care să știe să atragă acești bani și să-i folosească pentru modernizarea României. Trebuie absorbite fondurile europene pe perioada 2014-2020, pe care, printr-o derogare, avem dreptul să le absorbim până la finalul anului 2023 și în paralel să începem absorbția noilor bani. Deci, e bine că oamenii politici care au fraudat fondurile europene sau au folosit banii UE pentru pomeni electorale sunt departe de actul guvernării la ora actuală.

(Va urma)

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

INTERVIU-EVENIMENT. Andreea Esca, în lacrimi: „Am fost infectați eu, soțul meu și fiul nostru. Mi-am pierdut complet gustul și mirosul, nu mai simțeam usturoiul și parfumurile tari”

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Evident ca e foarte bine ca javrele corupte psdiste si acolitii lor alde, pro ro si udmr sunt departe de butoane, insa dau o lupta pe viata si pe moartea noastra ca sa se intoarca, bunaoara prin motiunea de cenzura pe care-o tot trambiteaza scarba paroasa de ciolacu, nu le-ar muri multi inainte!

  2. Incredibil, cu regret constat ca domnul Ciocazanu a imprumutat tacticile postacilor pesedisti transformandu-se intr-unul liberal. Am vrut sa citesc interviul, m-am enervat cand am ajuns la scrisul cu culoare rosie similar scrisului cu litere mari folosit de pesedisti din lipsa de argumente si din sfidare la adresa celorlalti pe care ii considera prosti. O monstra de tupeu arata si acest tanc de muresan care nu poate sa-si linguseasca seful suprem decat atacand o femeie care analfabeta cum era ii este superioara moral, pentru ca orice i se poate reprosa vioricai dar nu faptul ca a fost o centurista politica ca acest tanc de muresan care a urmat ciolanul mai mare toata viata lui si majoritatea politicienilor, dragnea inclus!Nu puteati gasi din cei 31, un europarlamentar fara bube imorale care sa explice factual ce a castigat si a pierdut cu adevarat Romania la summit?!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -