Îngeri de aur înalți de 13 metri și Maica Domnului de 16 metri în Catedrala Mânturii Neamului. Clădirea a costat, până acum, 175 de milioane de euro din bani publici

7
2013
Frescele gigantice din Catedrala Neamului sunt acoperite cu foiță de aur. FOTO: 365.ro

Catedrala Mântuirii Neamului, construită de Biserica Ortodoxă lângă Casa Poporului, conține în interior fresce uriașe, de 13 metri, reprezentând îngeri poleiți cu aur, scrie 365.ro. Clădirea este în curs de finalizare, iar până acum a costat 175 de milioane de euro doar din banii publici, plus o sumă, mult mai mică, strânsă de BOR.

Cea mai mare catedrală ortodoxă ridicată în România a fost criticată de specialiști, aceștia explicând că stilul său anacronic, care imită stilul bizantin medieval, dar realizat cu materiale moderne, este un kitsch.

Dealtfel, în 2017, un sondaj efectuat printre români a plasat Catedrala între cele mai relevante trei kitsch-uri românești, alături de pantofii purtați la trening și de icoanele cu Arsenie Boca atârnate pretutindeni.

La un metru pătrat de mozaic intră aproximativ 8 kilograme de pietricele de cea mai bună calitate din lume, aduse din Veneția și Carrara. FOTO: 365.ro

Site-ul 365.ro a publicat imagini din interiorul Catedralei Mântuirii. Sunt fresce uriașe, reprezentând îngeri ale căror aripi deschise sunt poleite cu aur, Maica Domnului este înaltă de 16 metri, iar la mantia acesteia s-au folosit pietricele în 9 nuanțe de roșu.

Mozaicul de diverse culori a fost adus din Italia, de la Veneția și de la Carrara. “E de cea mai bună calitate, o să reziste mult timp, sute de ani, adică să fie un mesaj pe care-l transmitem în viitor”, a spus Daniel Codrescu, autorul frescelor. Acesta spune că prețul nu e important: “Când ne ducem la Voroneț sau la Capela Sixtină nu ne gândim la cât au costat”.

Se folosesc aproape 16 kilograme de mozaic pe metrul pătrat.

În final, mozaicul va avea 3.000 de metri pătrați! Totalul suprafeței pictate din interior este de 15.000 de metri pătrați.

Catedrala va avea cea mai mare catapeteasmă din lume, de 23,8 pe 17,1 metri.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Garda lui Șoșoacă la Lupeni: interlopul Paleșică și un ins dubios, care-l amenință pe Cîțu cu pistolul!

VIDEO. Scene grotești cu isterica Șoșoacă la spital. Răcnete tribale către Vlad Voiculescu, Beatrice Mahler și un bodyguard

* Șoșoacă a participat doi ani la hoțiile Guvernului Năstase! A văzut cum „se vinde țara”, dar a tăcut 18 ani. A dat-o afară PDL, în 2005

7 COMENTARII

 1. „Chelului, tichie cu mărgăritare-i trebuie…”

  Ori de câte ori ne vom plânge că n-avem spitale moderne…, să-ntoarcem o privire și către Catedrala-Neamului”(-PROST!), daaaaaaaaaaaa?!!!

 2. Vrem nu vrem, dar Catedrala Neamului trebuie sa existe. Toate statele au un mare simbol religios, o catedrala la care noi romanii cand le privim ramanem cu gura cascata si apoi ne laudam ca am vizitat un asemenea lacas de cult grandios. Cand vine vorba de Romania se gasesc toti carcotasii care gasesc tot felul de argumente puierile. Spitalele in Romania reprezinta o alta fateta a politicii( din pacate a nesimtirii) si Caterdala Neamului o alta fateta. Poporul roman trebuia sa aiba o catedrala care sa-l reprezinte.

  • Catedralele celorlalți s-au construit în… EVUL-MEDIU!!!!!!!
   Acum suntem în secolul… XXI!!!

   Avem și noi LOCURILE-de-SUFLET/SPIRIT ISTORICE(!), echivalente cu o „Catedrală-a-Neamului”: Putna, Agapia, Voroneț, Sucevița, Moldovița, Humor, Văratec, Cozia, Horezu, Tismana și MULTE (!) altele!
   NU ne trebuia o… „catedrală”-KITSCH (!!!), NICI… DACĂ ERA GRATIS, daaaaaaaaaaaaaaa?!!!!!!!!!!!!

 3. Pentru Bucuresti este deja emblematic in kitsch (cunoscut in lume drept „casa lui Ceautchesco”), asa ca de ce nu ar fi ratat sansa de a avea si o cladire deosebita, care sa reprezinte momentul in care a fost construita, ci planteaza langa acel kitsch, inca unul? Penibil, mai ales ca exista arhitecti talentati.

 4. Una peste alta e o constructie URATA si NEROMANEASCA.

  Asta este si asa va ramane. Nu are nici o legatura cu neamul romanesc ci simbolizeaza intoarcerea bisericii ortodoxe la fanariotism (un regim la fel de criminal si antiromanesc ca si comunismul anilor 50).

  Daca capela sixtina a insemnat ruperea Germanilor de Roma, catedrala asta din Bucuresti va insemna ruperea Romanilor de crestinism.

  In 90 Romanii asteptau lucruri mari prin biserica. O renastere a sufletului romanesc. Ce a iesit? Destrabalare, milioane avorturi, familii distruse si un tineret risipit in lume. Cam asta. Cireasa poleita cu aur pe coliva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here