duminică, mai 26, 2024
AcasăNewsCulisele alianței PSD-PNL. "Iohannis a venit cu mesajul: «Gata, uniți-vă! PNRR-ul, să...

Culisele alianței PSD-PNL. „Iohannis a venit cu mesajul: «Gata, uniți-vă! PNRR-ul, să furăm banii împreună!»” / „Rareș Bogdan este, așa, mazeta lor de serviciu. Ăla poate să spună orice, că oricum nimeni nu-l ia în seamă”

-

În ciuda funcției sale de prim-vicepreședinte în PNL, Rareș Bogdan este o „mazetă” pe care nimeni n-o bagă în seamă nici în propriul partid, dar nici în celelalte partide, afirmă politologul și istoricul Stelian Tănase. Personaj apropiat de liberali, Tănase a fost chemat în urmă cu două luni să țină un discurs în fața delegaților PNL din toată țara, la împlinirea a 147 de ani de la înființarea partidului. Pentru că a fost critic la adresa alianței cu PSD, istoricul spune că după ceremonie liderii PNL au fugit, pur și simplu, de el, ieșind pe ușa din dos ca să nu fie nevoiți să-l salute.

Bun cunoscător al culiselor din PNL, Stelian Tănase a relatat, la emisiunea „Piața Victoriei”, pe care Adriana Nedelea o are la Europa FM, că există o ruptură, în acest moment, în interiorul partidului. Eșaloanele 2 și 3 sunt vehement împotriva coaliției cu PSD, pe care o consideră toxică și total dăunătoare inclusiv din perspectiva scorului electoral. În schimb, conducerea centrală a partidului agreează această alianță, care a fost impusă de Klaus Iohannis, acesta unindu-i pe liberali și social-democrați cu promisiunea „să furăm împreună banii” din PNRR, susține Stelian Tănase.

Scriitorul se declară însă total împotriva actualei coaliții de guvernare pe care, spune el, președintele Klaus Iohannis a forțat-o la sugestia unor parteneri din Occident.

Stelian Tănase adaugă că pentru liberali această coabitare va fi o catastrofă electorală de proporții în 2024, pentru că opinia publică îi percepe deja ca pe niște „majordomi, valeți, femei de serviciu, duc gențile p-acolo, pe la Guvern“, în timp ce treaba serioasă e făcută de PSD.

- Advertisement -

PNL a devenit, de fapt, un fel de țap ispășitor al guvernării, pentru că PSD-ul, în timp ce „fură banii împreună” din PNRR, se comportă ca și cum ar fi în opoziție și-și pregătește „dosarul” pentru alegerile din 2024, mai explică Stelian Tănase.

Mai jos, un fragment din emisiunea „Piața Victoriei”, cu afirmațiile făcute de istoricul și politologul liberal la Europa FM.

Stelian Tănase: „După ce le-am spus «v-ați înhăitat cu PSD-ul», șefii PNL mă ocoleau. Nu știau cum să-mi întoarcă spatele și să iasă pe partea ailaltă. Dar liderii din eșaloanele 2-3 au venit să-mi spună că sunt de acord cu mine și că ei gândesc la fel“

Stelian Tănase le-a spus liderilor liberali, în doar 3 minute, o sumedenie de adevăruri foarte dureroase, avertizându-i că PSD-ul îi va înghiți. Istoricul spune că, după discurs, liderii partidului au fugit de el

Stelian Tănase: Știți că am fost la PNL… Să vă spun un lucru. Și am spus acolo niște lucruri care nu…

- Advertisement -

Adriana Nedelea: La 147 de ani de liberalism.

Stelian Tănase: Da. La Biblioteca Universitară, în amfiteatru. Nu le-a plăcut! Să vă spun reacții! Asta se întâmplă și acum în presă (după concedierea lui CTP de la Digi 24 – n. red.). Șefii partidului, după ce s-a terminat toată chermeza asta, mă ocoleau. Nu știau cum să-mi întoarcă spatele și să iasă pe partea ailaltă.

Adriana Nedelea: I-ați deranjat…

Stelian Tănase: O, da! Foarte tare! Pentru că nu le-a spus nimeni: «O să pierdeți alegerile! V-ați înhăitat cu PSD-ul! Ați greșit!». Asta le-am spus exact cum vă spun dumneavoastră. Și altele, mai multe. Nu vreau să mă întind. Dar liderii de eșaloanele 2 și 3, care erau și ei în sală, au venit la mine să-mi spună: «Suntem de acord cu dumneavoastră. Și noi gândim la fel». Înțelegeți? (…)

Adriana Nedelea: Cum arată, domnule Tănase, coaliția care conduce astăzi România?

Stelian Tănase: Eu sunt împotriva ei, ca să nu mă ascund după deget. Mi se pare că este o prostie. O prostie care repetă o altă prostie, când s-au înhăitat cei doi, Crin Antonescu cu Victor Ponta. A fost o mare greșeală. Eu atunci am susținut teoria că PNL-ul – era în 2012 – trebuie să meargă singur în alegeri, că are șansa unică să devină cel mai mare partid. Era un context după povestea cu Băsescu, Boc, în care liberalii, adică dreapta, puteau să câștige. Ei n-au avut curaj la nivelul conducerii PNL și au făcut alianța aia stupidă cu PSD-ul. Eu am fost complet contra și am și scris. S-au și supărat pe mine. Acum e aceeași situație. Repetă același scenariu, se unesc cu PSD-ul, iar PSD-ul le-a luat fața. Ei (PSD-iștii – n. red.) parcă sunt singuri la guvernare, ăștia (liberalii – n. red.) sunt p-acolo pe post de majordomi, de valeți, de femei de serviciu, duc gențile p-acolo, pe la Guvern, pentru că, de fapt, treaba… În ciuda faptului că generalul Ciucă, șeful marelui partid liberal – nu-mi vine să cred că un general e șeful PNL-ului! –, este prim-ministru. Văd acum că și limbajul PSD-ului s-a radicalizat. A apărut Ciolacu și i-a făcut tiriplici pe partenerii de guvernare. Păi, eu îmi aduc aminte că am avut prima criză, USR-ul s-a rupt de PNL în momentul în care au început să spună un sfert din astfel de lucruri, să folosească un limbaj mult mai puțin agresiv. Și văd că domnul Ciolacu e foarte relaxat, are un limbaj vehement, ca și cum la putere ar fi PNL-ul… Asta e o tactică, vă dați seama că ei (PSD-iștii – n. red.) se pregătesc de alegeri, își fac un dosar, cum ar veni. Iar PNL-ul nu reacționează. Și nici nu va reacționa. Veți vedea! Pun pariu! Poate-l vor trimite pe Rareș Bogdan la înaintare, dar el este, așa, mazeta lor de serviciu, adică ăla poate să spună orice, că oricum nimeni nu-l ia în seamă. Cineva ar fi trebuit să aibă o reacție! Cum adică, «tiriplici»? Și guvernăm împreună! Iar a doua zi s-au întâlnit la masa de la Guvern să discute? Păi, e inacceptabil! Eu n-aș intra în sală! Ce limbaj e ăsta? Ori sunt împreună la guvernare… Deci, a fost o opțiune foarte proastă, trebuie să vă spun că au fost împinși de Iohannis. Iohannis le-a dictat mutarea asta, iar probabil că lui Iohannis – niște parteneri din Occident. Au spus să nu mai fie luptă politică. Ca și cum în Franța sau în Germania nu e luptă politică între stânga și dreapta. Oho! Ați văzut ce-a fost acum la Paris! Dar, nu, în România să fim uniți, că suntem niște tâmpiți, nu înțelegem ce înseamnă putere și opoziție, să fim toți într-o găleată! Iohannis a venit cu mesajul ăsta aici, le-a zis: «Gata, uniți-vă, facem treaba! PNRR-ul, să furăm banii împreună, nu?». Nu numai unii! Că, vă amintiți, asta era marea gelozie, numai despre asta se vorbea. Și este o foarte proastă mutare. PNL-ul n-are decât de pierdut. Mă gândesc: în campanie (electorală – n. red.) împotriva cui se vor îndrepta? Pentru că dacă spui ceva, că e proastă guvernarea, că e sărăcie, că nu avem căldură…

Adriana Nedelea: E ca și cum te-ai ataca pe tine!

Stelian Tănase: … «Dar parcă erați la putere! Nu erați la putere?» Unde sunt acum liberalii? Sunt la putere sau în opoziție? Dar PSD-ul? Cine e puterea și cine e opoziția?

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Europa somează România să termine cu șmecheriile prin care favorizează spălarea banilor! Directiva a fost maltratată, la fel ca Legea avertizorului de integritate

* Căpușe PSD: Grindeanu a numit un agricultor la șefia Autorității Aeronautice – pe fratele lui Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului!

* George Buhnici pierde un prim contract, cel cu BCR, după refuzul de a-și retrage declarațiile sexiste. „Am crezut în a doua şansă, dar este evident că vedem diferit lucrurile”

* Ucrainenii au aruncat în aer tribunalul din Lisiciansk, unde invadatorii ruși se aflau în ședință. Bilanțul: minus 50 de „orci”!

* „Putin are zeci de tone de valută și tone de lingouri de aur. Banii – 250 de miliarde de dolari – sunt depozitați în țări unde extrădarea este imposibilă”

* Partizanii ucraineni din Crimeea oferă 15.000 de dolari pentru lichidarea comandantului unei divizii de submarine rusești

* Ucraina e amenințată cu Apocalipsa, în caz că va încerca să recupereze Crimeea. Medvedev: „Într-o clipă va veni Ziua judecăţii de Apoi”

* VIDEO. Propaganda lui Putin le prezintă rușilor, la TV, avantajul de a le muri copiii în războiul din Ucraina: își pot cumpăra o Lada nouă!

* Destine crunte pentru trei trădători ucraineni care au trecut de partea Rusiei teroriste. Bilanțul: un mort (împușcat) + un spitalizat (otrăvit) + un arestat

* Rusia vrea să anexeze și 3 regiuni din nordul Kazahstanului! Când a aflat planul diabolic al lui Putin, președintele kazah s-a rupt de acesta

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. „Câinii latră, pnl trece” spune un vevhi proverb malgaș.
    Dar ce spune domnul Tănase despre KWI, e îngrozitor.
    Acestui om nu-i ajung meditații și case (6). E de o avariție patologică. Și SRI-ul plusează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -