Așteptată cu nerăbdare, de mulți oameni, de 20 de ani, reforma Fiscului românesc e pe cale să se materializeze. Ministerul Finanțelor a depus un proiect de lege care ar urma să aducă interacțiunea dintre cetățean și autorități, în sfârșit, în Secolul XXI. Aproape toată corespondența contribuabililor – firme și persoane fizice – cu ANAF va avea loc exclusiv online.
Potrivit proiectului, depunerea declarațiilor fiscale, plata impozitelor și a altor taxe, precum și corespondența cu autoritățile financiare ale statului se vor face obligatoriu online, scrie RFI.
Jurnalistul Constantin Rudnițchi, specializat pe economie, spune că decizia Guvernului de a introduce obligativitatea a venit pentru a forța puțin implementarea proiectului și aducerea acestui tip de relație Fisc – cetățean în contemporaneitate. Destui români sunt încă reticenți și n-ar accepta să treacă de bună-voie de la prezența fizică la cozile de la ghișeele ANAF la deschiderea unui cont pe o platformă online, prin intermediul căruia să corespondeze, să trimită și să primească acte.
E de așteptat chiar ca ideea să fie întâmpinată cu ostilitate de unele persoane, dar drumul acesta este, iar România trebuie să facă această reformă pentru a ajunge din urmă statele occidentale care au intrat în era corespondenței electronice dintre stat și cetățeni încă de acum 15-20 de ani.
Din cele 1,5 milioane de firme existente acum în România, doar 500.000 au profil online prin care corespondează cu Fiscul. Din cele 660.000 de persoane fizice cu activități independente, numai 35.000 sunt înregistrate pe platforma SPV (Spațiul Privat Virtual).
Asta, deși avantajele corespondenței virtuale cu Fiscul sunt nenumărate.
– dispar drumurile la sediile ANAF;
– cozile la ghișee;
– interacțiunea cu funcționarii de acolo;
– se câștigă timp;
– documentele fiscale se obțin mult mai repede;
– numărul cererilor care pot fi depuse simultan online este nelimitat, pe când la sedii se pot depune în același timp doar 2-3, în funcție de câte ghișee sunt deschise;
– răspunsurile se primesc tot online;
– omenii își pot consulta oricând situația fiscală.