Rusia a pierdut aproximativ un sfert din trupele, armele și echipamentele militare trimise inițial pentru a invada Ucraina în urmă cu mai puțin de două luni, a declarat marți un înalt oficial american din domeniul apărării citat de publicația de specialitate Stars and Stripes. Asta nu înseamnă, a atras atenția ofițerul de la Pentagon, că Putin a renunțat la planurile sale. Rusia continuă să plănuiască noi operațiuni ofensive, doar că se adaptează și schimbă strategia. Țelul e același, de a ocupa Ucraina.
Într-o discuție cu jurnaliștii acreditați la Pentagon, comandantul de top al armatei americane – care a dorit să-și păstreze anonimatul – a afirmat: „Credem că (președintele rus Vladimir Putin – n. red.) a ajuns la aproximativ 75% din puterea de luptă pe care o avea inițial, când a început. Acest lucru se referă la toate palierele: este vorba de infanterie, de artileria sa, de aviație, este vorba de rachete balistice, rachete de croazieră”.
Americanii estimează pierderi totale rusești de aproape 50.000 de oameni – 25% din totalul de aproape 200.000 mobilizați de Putin în februarie la granițele Ucrainei
Generalul a precizat că aceste pierderi vin după două luni de lupte și alte multe luni în care Putin a tot adunat circa 190.000 de soldați și multe echipamente militare de-a lungul granițelor Ucrainei, înainte de a lansa războiul pe 24 februarie.
Ministerul ucrainean al Apărării declarase marți că până acum s-au înregistrat 20.800 de soldați ruși uciși, iar forțele sale au distrus 169 de avioane de luptă, 802 tancuri, 2.063 de vehicule blindate pentru personal și 132 de sisteme de rachete cu lansare multiplă.
La rândul lor, rușii pretindeau marți că au distrus „140 de avioane, 490 de vehicule aeriene fără pilot, 253 de sisteme de rachete antiaeriene, 2.367 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 256 de sisteme de rachete cu lansare multiplă și 1.021 de artilerie de câmp și mortiere”.
Postarea de pe contul de Telegram al Ministerului Apărării din Rusia a venit la o zi după ce aceeași instituție afirma, tot pe Telegram, că Ucraina a suferit „pierderi irecuperabile” de 23.367 de soldați și alți combatanți în conflict. Postarea nu a precizat dacă acest total includea personalul rănit sau prizonierii de război.
Rusia nu renunță, încearcă să se adapteze și să învețe din greșeli pentru a-și relua ofensiva cu mai multă eficiență, avertizează Pentagonul
În ciuda pierderilor suferite, Rusia nu renunță. Oficiali ai Pentagonului au declarat că Putin intenționează să își reorienteze eforturile spre regiunea Donbass după ce și-a retras forțele terestre din preajma capitalei Ucrainei, Kiev. Ofițerul american a declarat că Rusia a început „unele operațiuni ofensive limitate” la sud-vest de Donețk și la sud de Izium, în estul Ucrainei, dar a avertizat că se așteaptă să fie declanșate mai multe operațiuni rusești: „Nu respingem ideea că au început operațiuni ofensive, dar credem că acesta este un preludiu al unor operațiuni ofensive mai mari, care sunt potențial încă în curs de desfășurare aici”.
Aceste suspiciuni ale Pentagonului pleacă de la constatarea că Rusia desfășoară, de asemenea, ceea ce oficialul american a numit „operațiuni de modelare”, sau pregătiri pentru un asalt mai mare: „Cu alte cuvinte, ei continuă să se consolideze pentru a se asigura că au logistică și provizii de susținere. Continuă să se asigure că au o aviație adecvată și alte capacități de abilitare”.
După părerea comandanților de la Pentagon, pregătirile Rusiei ar putea indica faptul că armata sa „încearcă să învețe și să se adapteze din unele dintre greșelile pe care le-a făcut mai devreme în război, în special în jurul Kievului”, unde forțele rusești au fost blocate timp de săptămâni din cauza, în parte, a lipsei de alimente și combustibil înainte de a se retrage. „Ei încearcă să învețe cum să evite și să depășească aceste provocări logistice și de susținere”, a declarat oficialul. „Vedem, de asemenea, în numirea unui comandant (generalul Alexander Dvornikov – n. red.) un efort din partea rușilor de a încerca să învețe din greșelile lor în ceea ce privește comanda și controlul”.
Generalii americani nu consideră deloc că bătălia e pierdută pentru Ucraina și spun că vor continua să-i sprijine pe apărători cu noi cantități de armament
Deși aceste evoluții nu sunt încurajatoare, americanii consideră că Ucraina nu este sortită eșecului: „Oamenii vorbesc despre acest lucru ca și cum ar fi inevitabil ca Mariupol să cadă, că este inevitabil ca Donbasul să fie luat de ruși. Noi nu vedem lucrurile în acest fel”.
Oficialul a confirmat că SUA și alte națiuni continuă să furnizeze Ucrainei arme suplimentare și alte echipamente militare. „Deși se confruntă, cu siguranță, cu o forță rusă superioară numeric, asta nu înseamnă că nu au propriile avantaje și capacitatea de a se apăra în mod activ”, a declarat generalul de la Pentagon. „Dar, chiar dacă sunt depășiți numeric, vom continua să le furnizăm tipurile de sisteme de care au nevoie pentru a continua să se apere și să-și apere teritoriul din Donbas”.
Un al doilea oficial american de rang înalt din domeniul apărării a declarat marți că, deși mai multe țări au furnizat, de asemenea, arme și echipamente, SUA este „aproape sigur” cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina. Oficialul a mai spus că ajutorul acordat Ucrainei reprezintă o cantitate „fără precedent” de transporturi succesive de ajutor militar „pe care le mișcăm cu această viteză”: „Nu sunt sigur că aș vrea să compar acest lucru cu, să zicem, Războiul din Vietnam sau ceva de genul acesta, dar aceasta este cu siguranță cea mai mare livrare recentă a SUA către o țară parteneră într-un conflict”.