vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNews"Imunitatea de turmă", o amăgire: valul 2 al pandemiei lovește puternic și...

„Imunitatea de turmă”, o amăgire: valul 2 al pandemiei lovește puternic și Suedia

-

Valul 2 al pandemiei a sosit vijelios și în Suedia, țară care nu a impus restricții severe, ci mai mult recomandări, lăsând să se înțeleagă că ar urmări crearea unei „imunități de turmă” a populației. „Considerăm că ne aflăm într-o situație extrem de gravă”, declară autoritățile sanitare din țara nordică.

Suedia este pe cale să declare, oficial, că încercarea de a crea o „imunităte de turmă” a populației față de pandemia de Covid019 este un eșec. În fața celui de al doilea val al pandemiei, care face să crească îngrijorător de rapid numărul persoanelor infectate, autoritățile sanitare se declară extrem de îngrijorate.

Björn Eriksson, directorul serviciilor sanitare din Stockholm, a declarat pentru postul public de televiziune SVT: „Situația este extrem de gravă. În următoarele săptămâni ne așteptăm la o creștere foarte mare a numărului pacienților internați în spitale”.

Conform Business Insider Italia, în acest moment, în Suedia sunt internate 1.004 persoane afectate de Covid-19 (la o populație de 10 milioane de locuitori), cu o creștere de 60% față de cei 627 de pacienți de săptămâna trecută. Datele furnizate de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că această creștere este cea mai rapidă din întreaga Europă.

- Advertisement -

Anders Tegnel, epidemiologul din fruntea echipei care trebuie să gestioneze lupta împotriva pandemiei de coronavirus în întreaga țară, a spus într-o conferință de presă că numărul de cazuri a arătat „o creștere foarte mare în cursul săptămânii trecute” și că se așteaptă la o creștere accentuată în cursul săptămânii următoare.

Și prim-ministrul Suediei, Stefan Löfven, și-a exprimat îngrijorarea: „Toți indicatorii merg în direcția greșită. Virusul se răspândește rapid, iar în cursul săptămânii trecute numărul de bolnavi de Covid-19 din secțiile de Terapie Intensivă s-a dublat”.

Aceste noi date aruncă o umbră de îndoială asupra eficacității „modelului suedez” de a înfrunta pandemia de coronavirus, după ce în luna aprilie Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îl recomanda precum un exemplu de urmat.

- Advertisement -

Îngrijorările privind evoluția pandemiei nu sunt dublate de altele legate de sistemul de sănătate din Suedia. Capacitatea statului scandinav este foarte mare, având limite care sunt departe de a fi atinse. De aceea, Suedia s-a oferit să primească bolnavi Covid aflați în stare gravă în alte țări europene, printre care și România, răspunzând astfel apelului Comisiei Europene ca statele de pe continent mai puțin solicitate să le ajute pe cele aflate în dificultate.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -