duminică, mai 26, 2024
AcasăNewsIancu Țucărman, supravieţuitor al "trenurilor morții" în Pogromul de la Iaşi, a...

Iancu Țucărman, supravieţuitor al „trenurilor morții” în Pogromul de la Iaşi, a fost răpus de Covid, la 98 de ani

-

Iancu Țucărman (născut în 1922), supravieţuitor al Pogromului de la Iaşi, a decedat la vârsta de 98 de ani, fiind infectat cu Covid-19, a anunțat ambasadorul Israelului în România, David Saranga.

Ambasadorul David Saranga a scris sâmbătă pe Facebook: „Ar fi putut muri de foame, de sete, de boli și torturi pe care le-a trecut în perioada Holocaustului, dar în această seară a fost copleșit de coronavirus. Cu doar două luni în urmă am sărbătorit a 98-a aniversare împreună, am glumit, ne-am îmbrățișat și am discutat despre politică și Israel, țară pe care o iubea atât de mult. Yanko Zuckerman a fost un om fericit, plin de putere sufletească, care a iubit viața. Iancu Zuckerman fusese sărbătorit în octombrie la împlinirea celor 98 de ani în prezența ambasadaorului Saranga. Acesta a comparat atunci efectele Covid-19 cu un Holocaust… care nu alege pe nimeni”.

Davis Saranga a amintit că viaţa lui Iancu Ţucărman a fost marcată de suferinţe „de nedescris”.

„Alături de alţi 146 de evrei, el a fost înghesuit într-un vagon al trenurilor morţii, în timpul Pogromului de la Iaşi, pentru simpla vină că era evreu. Doar 8 supravieţuitori, printre care şi Iancu Ţucărman, au mai ajuns la Podul Iloaiei. A fost o victimă a antisemitismului atât în vremea Gărzii de Fier, cât şi de-a lungul epocii comuniste. Cu toate acestea, iubirea faţă de oameni, bunătatea sa au fost direct proporţionale cu suferinţa îndurată atâţia ani”.

- Advertisement -

David Saranga va participa săptămâna viitoare la înmormântarea lui Iancu Ţucărman.

Ce declara Iancu Țucărman despre coronavirus la aniversarea celor 98 de ani: „Mi-aş dori din tot sufletul să fie prima şi ultima dată când suntem nevoiţi să purtăm mască. Vreau să sper că minţile lucide vor reuşi în cel mai scurt timp să găsească un remediu contra acestui duşman al întregii omeniri. Faptul că la ora actuală mapamondul este în concediu medical… acest lucru să se termine cât mai repede, că ne costă foarte scump”.

Pogromul de la Iași, din 27-30 iunie 1941, a fost unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România. În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Teodosie, se aude? Papa Francisc se vaccinează săptămâna viitoare. „Există un negaționism suicidar”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -