Explicațiile penibile ale președintelui Academiei Române despre „Umanismul pragmatic” al securistului Dan Voiculescu

10
4742
Ioan-Aurel Pop

Editura Academiei Române a publicat recent „capodopera” fostului securist și pușcăriaș Dan Voiculescu sub titlul „Umanismul pragmatic” (!). O așa grozăvie a oripilat opinia publică și a stârnit valuri de protest și dezgust în agora românească.

Singurul care pare a fi neafectat de rahatul acestui scandal este onorabilul domn academician Ioan-Aurel Pop, nimeni altul decât președintele Academiei Române.

Într-un interviu acordat „Newsweek România”, liderul academicienilor români adoptă o poziție de genul „participă, dar nu se bagă”.

Să lecturăm un fragment edificator din penibilitatea de răspuns:

„În cazul acestei lucrări, conducerea Academiei Române nu și-a dat niciun fel de acord, nici colectiv (Biroul Prezidiului sau Prezidiul) și nici individual, prin președinte, vicepreședinți sau secretar general. Orice lucrare publicată la Editura Academiei Române are nevoie de cel puțin două referate de specialitate și de avizul secției din Academie în specialitatea căreia se încadrează lucrarea respectivă. Pentru lucrarea în cauză, avizul a venit din partea Secției de Științe Economice, Juridice și Sociologie, iar referatele au fost semnate de dl acad. Mugur Isărescu și de dl prof. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei.

Responsabilitatea științifică a lucrărilor publicate de EAR o au autorii, secțiile de specialitate și referenții. Costurile lucrării de față nu au fost suportate din bugetul EAR și nici din bugetul central al Academiei, ci de către autor.

Personal nu cred că autorul Dan Voiculescu ar fi trebuit să publice în EAR și nu mi-am dat niciodată acordul pentru un asemenea act.

În contextul curentului cultural umanist, nu am auzit de «umanism pragmatic», iar în alt context nu mă interesează și nu cred că se poate folosi”.

Observăm că președintele Academiei Române se rătăcește în explicații, probabil conștiința dumnealui fiind copleșită, săraca, de rahatul cu apă rece pe care o obligată să-l mănânce.

Deși insistă pe nevinovăția conducerii Academiei Române, care „nu și-a dat niciun fel de acord, nici colectiv (Biroul Prezidiului sau Prezidiul) și nici individual, prin președinte, vicepreședinți sau secretar general”, academicianul Ioan-Aurel Pop recunoaște că maculatura securistului a fost publicată la Academia Română cu avizul unei secții a Academiei (Secția de Științe Economice, Juridice și Sociologie). Altfel spus, prin secția respectivă, Academia Română și-a oferit, implicit, girul științific pentru „tratatul” securistului Dan Voiculescu. Mai grav, demersul editorial a fost susținut prin referatele a doi membri ai Academiei Române, colegii onor președintelui Ioan-Aurel Pop, anume acad. Mugur Isărescu și prof. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei.

Se poate spune că este foarte interesantă implicarea tovarășului Isărescu în susținerea lui Dan Voiculescu, în contextul în care Dosarul „Manole” (în care onorabilul domn este acuzat de CNSAS că a fost colaborator al Securității comuniste!) se află la Curtea Constituțională. Se strâng rândurile, tovarăși?

În explicațiile oferite, președintele Academiei Române nu uită să spună că instituția pe care o prezidează nu a cheltuit cu tipărirea maculaturii securistului Dan Voiculescu. Dimpotrivă, din declarația lui Ioan-Aurel Pop reiese că securistul a plătit integral costurile. Adică, mai pe șleau, a cumpărat pe bani girul științific și onorabilitatea Academiei Române, cam cum cumperi o damă de consumație mai de lux, așa, specială, nu chiar de pe centură…

Logoreea practicată în interviul amintit de academicianul Ioan-Aurel Pop, despre cum a formulat el conceptul de „umanism” și „despre utilizarea sa în viața contemporană într-o carte recentă”, nu reprezintă nimic altceva decât confirmarea situației penibile cu miros de securist în care singur (și poate mânat de interese mai puțin academice) s-a băgat președintele Academiei Române.

Dacă domnul academician Ioan-Aurel Pop ar fi fost posesor de bun-simț (cum se presupune că ar avea academicienii – nu-i așa? – cele mai luminate minți ale națiunii noastre!), și-ar fi cerut scuze public și ar fi căutat să adopte măsurile necesare pentru a fi ștearsă pata de rahat aruncată pe obrazul Academiei Române de mișelia comisă la Editura instituției.

Însă președintele Ioan-Aurel Pop alege să facă pe neștiutorul (nu a mâncat rahatul, nu-i miroase gura!) și pe interesantul (debitând teorii despre ce este și ce nu este „umanismul pragmatic”).

Sictir, coane Aurele!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Mihai Șora nu se sperie de amenințările lui Dan Voiculescu. Filosoful de 104 ani nu retractează nimic, ci îl ridiculizează încă o dată pe „turnătorul cu ifose de intelectual”

* O veste bună de la Comisia Europeană: intrăm în Spațiul Schengen! Marile avantaje pe care ni le aduce noul statut

* Marele jaf de la Capitală. Contracte rămase de la Firea: 400 de lei pentru înlocuirea unei șipci la o bancă, 4 lei pentru golirea unui coș de gunoi

* Guvernul a prezentat PNRR: în 5 ani se fac 434 km de autostradă, 311 km cale ferată modernizată, 3.000 km de șosele pentru biciclete, 45.000 hectare împăduriri

* Deputatul Lasca, „aghiotantul” Șoșoacăi, condamnat definitiv: 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru că a bătut un șofer în trafic

Șoșoacă: „Veți fi pseudo-oameni, o altă specie! Vaccinul îl înlocuiește pe Dumnezeu, modifică structura ADN-ului! Provoacă avorturi, sterilitate. Experimentul va dura până în decembrie 2023”

E groasă: Ciolacu îl „izolează” pe Iohannis! „Nu mai stau de vorbă cu el până nu-și cere scuze pentru «Ciuma Roșie»”. Ghinion: președintele n-a spus niciodată „Ciuma Roșie”!

Furie în Italia: ucigașul judecătorului Giovanni Falcone a fost eliberat „pentru bună purtare”! A participat la peste 100 de asasinate. A răpit, omorât și dizolvat în acid un copil de 11 ani

* Lukașenko se dă de gol: l-a capturat pe Protasevici, deturnând un avion, pentru a-i face un serviciu lui Putin! Acum își dă prizonierul pe mâna separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, să-l „interogheze” pentru că „a omorât oameni în Donbass”

* Ne râde Caucazul: România – Georgia 1-2! Cât o să-și mai roadă unghiile Mirel Rădoi pe banca naționalei de fotbal?

10 COMENTARII

 1. Pop un alt politruc fara valoare , fara morala si fara constiinta. Urgent este nevoie de o lege de reformare a Academiei Romane, criterii clare si dure de intrare in Academie, numar limitat de academicieni, interzicerea purtarii numelui de Academie pentru orice alta institutie asa cum se intampla in tarile dezvoltate . La noi Academia Romana a devenit locul unde dorm fosilele incompetente comunistoido-securistice plus ca mai avem zeci de alte academii care duc in derizoriu conceptul de Academie a elitelor unei tari : academia de politie, ambramburica isi facuse academie, academia nationala de informatii, academia de studii economice, et., .Manole de ce face parte din Academie, a luat cumva premiul Nobel pentru economie si nu am aflat noi, a scris tratate care sunt predate in universitatile de top din lume?!

  • Corect. Intr-un interviu de acu` vreun an „mare istoric academician” pop, tot turuia cu capitala Imperiului Habsburgic de la Viena, in timp ce pe acele vremuri capitala fusese mutata la Praga.

 2. Trebuie să recunoașteți că la furat și la mâncat c’at bolșevicii sunt neîntrecuți. In rest … vai mama lor, nu degeaba Romania este acolo unde este.

 3. Sa-i fie rusine lui dom’ presedinte al Academiei, nu stiu cine l-a pus pe post dar a pus un nemernic in loc de academician!! Se poate lua musiu pop de mana cu manole de la BNR, ambii promoveaza oameni fara nicio valoare!!!!
  A ajuns Romania tara in care toate nulitatile (vezi veorica) si infractorii (vezi varanul) sunt promovate in locul celor cinstiti si pregatiti temeinic!!!! RUSINE!!!!

 4. Mai țineți minte bancul apărut „pe-piață” atunci când i-au primit pe Ceaușești în Academia R.S.R.?…

  ” Bulă vine fericit acasă și urlă triumfător: Tatăăă, uraaa…, m-au ales/făcut ăștia academician!!!!!!!
  Taică-său, om bătrân, simplu dar cu bun-simț…, zice: Cum, mă, Bulă, pe tineee…, careee… nici să scrii nu știi?!!!
  La care Bulă, de colo: Păiii… nuuu…, că nu m-au ales membru… corespondent!!! „

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here