Lukașenko se dă de gol: l-a capturat pe Protasevici, deturnând un avion, pentru a-i face un serviciu lui Putin! Acum își dă prizonierul pe mâna separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, să-l „interogheze” pentru că „a omorât oameni în Donbass”

0
1608
Doi dictatori: Lukașenko și Putin

Dictatorul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko (66 de ani), a declarat că nu este împotriva interogării jurnalistului-activist Roman Protasevici (26 de ani) de către separatiştii din estul Ucrainei. În acest sens, Lukaşenko i-a invitat pe „anchetatorii” din Luhansk, care au deschis un „dosar penal” împotriva lui Protasevici, să meargă la Minsk pentru interogatoriu, scrie Korrespondent, citat de Rador.

La o întâlnire pe tema relaţiilor cu Rusia, Aleksandr Lukaşenko a spus, cu cinism: „În Donbass a fost deschis un dosar penal împotriva acestei persoane (Roman Protasevici – n. red.). I-am amintit președintelui Putin (Vladimir Putin, preşedintele Rusiei – n. red.) că a fost deschis un dosar penal și am spus că dacă (separatiştii – n. red.) au întrebări, sunt bineveniţi la noi, să adreseze întrebări, pentru că aceştia (Roman Protasevici şi alţi opozanţi – n. red.) au ucis oameni în Donbass”.

Lukașenko a amintit că pasagerii care au zburat în acelaşi avion cu Protasevici au spus că jurnalistul-activist și-a exprimat temerea că va fi condamnat la moarte dacă aeronava va ateriza la Minsk. „În avion sau la ieșirea din avion, acesta a strigat: «Risc pedepasa cu moartea!». Jurnaliștii noștri, însă, au subliniat că, pentru astfel de infracţiuni, noi nu avem prevăzută pedeapsa cu moartea, ci 15 ani de închisoare. Dar el (Roman Protasevici – n. red.) ştia ce spune, pentru că înțelegea că acolo, în sud-estul Ucrainei, pot fi formulate acuzaţii împotriva sa, iar aceasta este o situație complet diferită”, a mai declarat Lukașenko.

Tiranul de la Minsk a speculat murdar, pentru că Protasevici, în avion, n-a spus „Risc pedepasa cu moartea!”, ci „Mă vor condamna la moarte!”. El s-a referit clar la regimul din Belarus, nu la separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

Forţele de ocupaţie din Luhansk au deschis un „dosar penal” împotriva lui Roman Protasevici, pe care-l acuză că a participat la lupte alături de batalionul naţionalist ucrainean „Azov”. Primul comandant al „Azov”, Andri Bileţki, a declarat, de asemenea, că Roman Protasevici a luptat alături de batalonul său „împotriva ocupării Ucrainei”.

În realitate, Protasevici se afla în localitatea Şirokine, din estul Ucrainei, în calitate de jurnalist, corespondent de război.

O regiune fierbinte: Ucraina – Rusia – Belarus. Estul Ucrainei (Luhansk, Donețk), ca și Crimeea, se află sub ocupație rusească

„Inamicul personal” al lui Lukașenko

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, îl consideră pe jurnalistul disident Roman Protasevici drept un „inamic personal”, dezvăluie Franak Viacorka, directorul creativ al Radio Europa Liberă Belarus (RFE) și consilier al Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției belaruse din exil, relatează CNBC.

Acest lucru s-ar datora faptului că Protasevici a fost unul dintre criticii proeminenți ai lui Lukașenko și a jucat „un rol extrem de important” în mobilizarea protestelor de stradă din Belarus, spune Franak Viacorka.

„El (Protasevici – n. red.) scria povești, comenta asupra știrilor și le explica oamenilor lucruri de bază – de ce ar trebui să se implice în politică, de ce trebuie să participe toată lumea. Din acest motiv a devenit el inamicul personal al lui Lukașenko”, explică Viacorka.

Regimul lui Lukașenko s-a confruntat cu proteste de stradă fără precedent în urma alegerilor prezidențiale din august 2020, amplu criticate și respinse ca fiind fraudate atât de opoziția belarusă, cât și de Occident.

Protasevici este văzut ca un simbol al luptei pentru dreptate de către tinerii din Belarus care vor o schimbare în țară, potrivit lui Viacorka.

„Belarus se transformă dintr-un stat autoritar în Coreea de Nord. O Coreea de Nord în centrul Europei”

Directorul de la secția belarusă a Europei Libere s-a declarat extrem de îngrijorat cu privire la siguranța lui Protasevici, la sănătatea „și chiar la viața sa”.

„În Belarus, KGB-ul este locul unde oamenii dispar. Este locul unde oamenii își pierd sănătatea și uneori mor”, relatează directorul RFE.

Acesta le cere liderilor mondiali să adopte o poziție mai dură cu privire la „cazul Protasevici”.

„Vedem cum Belarus se transformă dintr-un stat autoritar în Coreea de Nord. O Coreea de Nord în centrul Europei”, afirmă Franak Viacorka.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cum l-a publicat turnătorul „Manole” (Isărescu) pe turnătorul „Felix” (Dan Voiculescu) la Editura Academiei Române. Rețelele securiste sunt active și după 31 de ani de la dispariția Securității

* O veste bună de la Comisia Europeană: intrăm în Spațiul Schengen! Marile avantaje pe care ni le aduce noul statut

* Marele jaf de la Capitală. Contracte rămase de la Firea: 400 de lei pentru înlocuirea unei șipci la o bancă, 4 lei pentru golirea unui coș de gunoi

* Guvernul a prezentat PNRR: în 5 ani se fac 434 km de autostradă, 311 km cale ferată modernizată, 3.000 km de șosele pentru biciclete, 45.000 hectare împăduriri

* Deputatul Lasca, „aghiotantul” Șoșoacăi, condamnat definitiv: 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru că a bătut un șofer în trafic

Șoșoacă: „Veți fi pseudo-oameni, o altă specie! Vaccinul îl înlocuiește pe Dumnezeu, modifică structura ADN-ului! Provoacă avorturi, sterilitate. Experimentul va dura până în decembrie 2023”

Dan Puric, delir conspiraționist: „S-a dat ordin să se stingă pandemia… la cei care ascultă de ordine pe unitate”

E groasă: Ciolacu îl „izolează” pe Iohannis! „Nu mai stau de vorbă cu el până nu-și cere scuze pentru «Ciuma Roșie»”. Ghinion: președintele n-a spus niciodată „Ciuma Roșie”!

Furie în Italia: ucigașul judecătorului Giovanni Falcone a fost eliberat „pentru bună purtare”! A participat la peste 100 de asasinate. A răpit, omorât și dizolvat în acid un copil de 11 ani

* Ne râde Caucazul: România – Georgia 1-2! Cât o să-și mai roadă unghiile Mirel Rădoi pe banca naționalei de fotbal?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.