marți, mai 21, 2024
AcasăNewsHaosul salariilor provocat de Dragnea: funcționari din comune au lefuri de 3...

Haosul salariilor provocat de Dragnea: funcționari din comune au lefuri de 3 ori mai mari decât cei de la oraș, pe aceleași posturi

-

Perioada în care Liviu Dragnea a încercat să mituiască bugetarii permițându-le primarilor să stabilească singuri salariile în propriile administrații a dus la aberații ale sistemului de salarizare. În acest moment, există angajați la primării din sate care au salarii de 3 ori mai mari decât alții angajați pe aceleași posturi, dar în orașe, a relatat Raluca Turcan, ministrul Muncii, la emisiunea Insider Politic, de la Prima TV. Pe alocuri, salariile aproape că se dublează după aplicarea a diverse sporuri.

Raluca Turcan a spus că acum se lucrează la ameliorarea acestor anomalii, dar că nu vor fi afectați bugetarii cu salarii mici și că există domenii unde lucrătorii vor putea primi sporuri de până la 85%.

Dragnea a încercat să-și cumpere liniștea de a subjuga România pe spinarea bugetului public. S-a ajuns astfel ca țara să fie nevoită să se împrumute ca să achite salariile.

Raluca Turcan: „Angajați dintr-o comună mică și fără venituri au salarii de 3 ori mai mari decât cei de la oraș” 

Ministrul Muncii a menționat că nu e firesc ca angajații unei primării dintr-o localitate de câteva sute sau câteva mii de locuitori să ajungă să ia de câteva ori mai mulți bani decât colegii din primării mari, unde se lucrează pe proiecte europene și trebuie gestionate comunități de zeci sau sute de mii de locuitori: Există salariile în administraţia publică locală care nu sunt pe grila de salarizare unitară şi chiar de la reprezentanţii structurilor asociative am primit solicitări pentru a include şi salariile din administraţie pe grilă, întrucât avem anomalii prin care angajaţi dintr-o comună mică şi fără venituri pentru nicio formă de investiţii au salarii mai mari decât un oraş de trei ori mai mare. Şi atunci, au spus hai să încercăm o aşezare acestor salarii pe grilă astfel încât şi aici să fie o echilibrare, pe de o parte între autorităţile din administraţia publică locală, pe de altă parte între autorităţile din administraţia publică centrală şi cele din administraţia publică locală. Sunt iarăşi situaţii şi excepţii în care salariile la nivel local sunt mai mari decât la nivel central“.

- Advertisement -

Raluca Turcan spune că noua lege a salarizării va plafona sporurile la 30% din salariu, dar cu excepții notabile, astfel încât lucrătorii din domeniul sanitar, de exemplu, pot ajunge la 85%: „În legea salarizării există un articol prin care nivelul sporurilor este limitat la 30% la nivelul ordonatorului de credite. Acesta este un articol, ori prezentarea trunchiată a unui text de lege este similară cu minciuna sau manipularea, pentru că la două articole mai jos apar excepţiile. Prin excepţie de la plafonarea nivelului sporurilor la 30% la nivelul ordonatorului de credit vin următoarele domenii. Şi după aceea intră sănătatea, justiţia, asistenţa socială, partea de apărare şi ordine publică. Sunt salariile cărora li se adaugă sporuri cu până la 85%, dar asta nu înseamnă că toţi angajaţii din sănătate au sporuri de 85%. Evident, există segmente din sănătate unde sporurile merg chiar şi la 85%“.

Demnitarul afirmă că, din 2022, vor dispărea unele sporuri, dar salariile mici nu vor fi afectate: “Aici va fi o decizie politică. Principiul de la care noi plecăm este acela să nu scadă veniturile însă, dacă, de exemplu, se elimină anumite sporuri, poate la nivelul unor salarii foarte mari, ar putea să se opereze mici modificări întrucât trebuie să gândim şi partea de sustenabilitate. Ar putea să scadă salariile foarte mari, nu este încă o decizie luată. Noi am vrea aşa, sporurile să îşi atingă cu adevărat scopul pentru care au fost create pentru anumite meserii, anumite condiţii sau pentru a fi motivante, să reaşezăm salariile de bază. Și aici există două posibilităţi, vom vedea pe care se va merge, fie unele salarii sau venituri foarte mari vor fi afectate prin eliminarea unor sporuri, fie vor fi îngheţate unele venituri şi celelalte vor avea o creştere mai rapidă astfel încât să le ajungă din urmă“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. DEZASTRUL-IMENS (!!!!!) lăsat de P.S.D., după anii de guvernare care au urmat alegerilor-legislative din 11 decembrie 2016, este… EXTREM-de-GREU de reparat, mai ales datorită BLOCAJELOR/BARIERELOR… LEGISLATIVE și CONSTITUȚIONALE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -