marți, mai 28, 2024
AcasăNewsPrima minciună populistă după demitere. Cîțu promite ce nu poate: "Vom plafona...

Prima minciună populistă după demitere. Cîțu promite ce nu poate: „Vom plafona prețurile la energie!”. Pe 31 august garanta: „Nu vom plafona prețurile, asta să fie clar!”

-

După ce, luni în șir, a spus că nici nu intră în discuție plafonarea prețurilor la energie, premierul Florin Cîțu a făcut o piruetă de 180 de grade miercuri seara și a anunțat, în exact 40 de secunde, că Guvernul va adopta această măsură! Tema plafonării prețurilor la energie este calul de bătaie al PSD de cel puțin două luni, ceea ce arată că Executivul demis a preluat deja temele social-democraților, care-l vor susține din umbră în Parlament.

În primul rând, este o promisiune mincinoasă. Cîțu spune: „Va fi o decizie luată în prima ședință de Guvern după ce se va rezolva criza”. Așadar, președintele PNL promite că problema va fi rezolvată de următorul Guvern, care va fi instalat după rezolvarea crizei politice! Premierul demis face deja și programul viitorului Guvern…

În prezent, Guvernul Cîțu nu poate lua o asemenea decizie, pentru că are puteri limitate după ce a fost trântit prin moțiune de cenzură.

Inconsecvență, haos, lipsă de viziune

Subiectul reprezintă și o mostră de inconsecvență, haos la nivel de strategie guvernamentală și lipsă de viziune pe termen mediu și lung. Problema prețurilor la energie era vizibilă încă de astă-vară, iar specialiștii discută și avertizează de luni întregi asupra iminenței unor frământări sociale generate de explozia tarifelor nu doar în România, ci în întreaga Europă.

- Advertisement -

Parțial, problema nu este internă, ci ține de contextul internațional, cu Rusia care șantajează Uniunea Europeană prin pârghia livrării de gaze naturale. Dar, tocmai pentru că situația era previzibilă, unele țări europene au acționat din timp și au plafonat pentru o perioadă limitată (6 luni) prețul la gaze și electricitate.

După luni în care a lăsat PSD să fluture tema plafonării prețurilor, spunând că nici nu intră în discuție așa ceva, premierul Cîțu își însușește acum această opinie

În România, Guvernul Cîțu n-a dat niciun semn măcar că percepe gravitatea situației. Antena 3 a profitat de ocazie și în august-septembrie a instrumentat o foarte agresivă campanie de terorizare a populației cu știri care mai de care mai alarmiste și îngrozitoare despre ce va urma. Pentru a-și susține demersul, oamenii lui Dan Voiculescu au scormonit prin țară după erori de facturare, prezentând diverse cazuri de persoane cărora le-au venit prețuri uriașe la gaze sau curent electric – niște erori izolate care au existat dintotdeauna și care se remediază după semnarea lor. Scoase la înaintare și ultramediatizate, banalele facturi greșite au susținut teza că, sub protecția Guvernului, companiile s-au năpustit să jefuiască românii.

În acest timp, premierul Florin Cîțu a subliniat că plafonarea prețurilor nu intră în discuție într-un stat ca România, care are un Guvern liberal și, în plus, este producătoare de gaze și energie electrică. N-ar mai fi stimulate investițiile și concurența, a explicat acesta în repetate rânduri.

- Advertisement -

Miercuri, 6 octombrie, șeful Guvernului demis a spus însă, vizibil stânjenit, că „am avut mai multe discuții“ – fără să spună și cu cine – în urma cărora a decis ca PNL și Guvernul să susțină plafonarea prețurilor!

Succesiunea declarațiilor făcute de premierul Florin Cîțu pe tema plafonării prețurilor la gaze și energie electrică

31 august: Nu vom interveni pentru a plafona prețurile! Asta ca să fie foarte clar!“.

10 septembrie: „Plafonarea preţurilor e mai complicat. Suntem într-o economie liberală. În Uniunea Europeană nu cred că poţi face aşa ceva. Ne vom uita la toate soluţiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi“.

15 septembrie: Eu, ca liberal, nu susțin plafonarea prețurilor. Nu este o măsură pe care eu să o recomand, nu este o măsură pe care noi vrem să o implementăm, dar trebuie să fim atenți, dacă restul Europei face acest lucru, trebuie și noi să intervenim. Dar, repet, este o măsură pe care n-aș vrea să o luăm, o intervenție așa de brutală în piață ar însemna distorsionarea pieței foarte mult într-o țară care produce gaz, produce energie și vrea să producă și mai mult. Nu creezi motivație“.

6 octombrie: „Aș vrea să fac un anunț. Am avut mai multe discuții în ultima perioadă referitor la prețul la energie. Am văzut și evoluția prețului în ultima perioadă și am luat decizia ca PNL și Guvernul să susțină plafonarea prețurilor la energie în România. Va fi o decizie luată în prima ședință de Guvern după ce se va rezolva criza. Deci vom susține plafonarea prețurilor la energie, la prețurile pe care le vedem în această perioadă. De aceea, avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunț: în perioada următoare să nu se chinuie, pentru că vom plafona la prețurile actuale“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Tudor Chirilă despre Cîțu și Iohannis: „Superman și Terminator au aruncat țara în criză” / „Păpușa de la Grivco a devenit păpușar”

EDITORIAL. Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

* TEXT ȘI VIDEO. Discursul integral al lui Florin Cîțu la moțiunea de cenzură. Analiză: 35 de afirmații bizare în 24 de minute

* Iohannis a reușit dezastrul perfect: Guvernul Cîțu a căzut după numai 9 luni! Înfrângere zdrobitoare: 281 de voturi împotrivă (cu 47 mai multe decât cele necesare)

Pe Boc l-a luat gura pe dinainte în direct: „Sunt convins că putem face cu PS… USR reformele pe care ni le-am propus“

AUDIO-VIDEO. Dovada că un deputat PNL a încercat să cumpere un deputat AUR, înaintea moțiunii. „Promovăm câțiva oameni unde vrei tu, nu știe nimeni. Ne spui unde, instituții deconcentrate”

Orban amenință că-și face partid! „Iohannis a rămas repetent. Parcă a fost înlocuit cu o sosie”

CTP: „Ești președintele țării de 7 ani și spui că «statul a eșuat»? În loc să spui: «Eu am eșuat. Dacă statul a eșuat, și eu am eșuat»”

Un dintre vedetele regimului Dăncilă-PSD, numită de Cîțu administrator la Aeroportul Otopeni. A absolvit Academia SRI

Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -