Gaura de zeci de miliarde de lei, pe care Guvernul nu mai știe cum s-o acopere, s-a produs din cauză că ministrul de Finanțe a greșit bugetul pe 2023, spune Lucian Heiuș, președintele ANAF, citat de HotNews.ro. Este al doilea oficial de rang înalt care arată că gaura de 20 de miliarde de lei este provocată de incompetența ministrului PSD al Finanțelor, Adrian Câciu – primul a fost președintele Klaus Iohannis.
În ultimele zile, disperați să vadă cum se instalează o grozavă criză financiară, politicienii din coaliția PSD-PNL au încercat să dea vina pe Fisc, spunând că nu și-ar fi făcut treaba și n-ar fi colectat banii de la contribuabili. Premierul Nicolae Ciucă a pretins că ANAF n-a luat taxele de la marile companii.
În spatele acestor acuzații stă însă o altă realitate, asupra căreia economiști și finanțiști reputați au avertizat încă de astă-iarnă, când Finanțele au prezentat proiectul de buget: acesta era construit pe o utopie. Pentru a acoperi toate cheltuielile imaginate de PSD și PNL, în primul rând pentru clientela de partid, încasările au fost supraestimate în mod grosolan.
Șeful ANAF, direct vizat de acuzațiile din ultimele zile, răspunde că era de la bun început clar că nu exista posibilitatea de a crește încasările, de la un an la altul, cu 14%. Lucian Heiuș a explicat, la o dezbatere organizată de Fundația Konrad Adenauer: „Mediului politic trebuie să i se prezinte cifrele corect. Realitatea este asta: decizia politică se ia în funcție de niște cifre și informații pe care trebuie să le furnizezi în mod onest și cinstit. Toate instituțiile statului trebuie să facă acest lucru pentru ca decizia politică să fie în cunoștință de cauză. Noi, ANAF, trebuie să fim sprijiniți pentru a duce la capăt acest proces de modernizare. De un an de zile încerc să dau o linie angajaților ANAF care trebuie să înțeleagă mediul de business. Nu poți așa să fii un fiscalist zapciu care să aducă banii cu forța, să dai cu biciul în stânga, în dreapta fără să ții cont de realitățile care sunt”.
Șeful ANAF spune că s-a impus o creștere de 14% a veniturilor față de 2022, fără ca ministrul Adrian Câciu să dea un telefon, pentru a întreba Fiscul dacă e realizabil așa ceva.
Lucian Heiuș: „Când s-a făcut bugetul pe 2023 s-au luat în calcul veniturile realizate anul trecut de 353,5 miliarde lei, s-a mers pe creștere de 14% și s-a ajuns la 404 miliarde venituri fiscale care sunt stabilite prin legea bugetului. Greu de crezut că poți să faci creștere de 14% a veniturilor fiscale de la un an la altul, în condițiile în care indicele prețurilor de consum ar trebui să ajungă undeva la 10,5% anul acesta”.
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a confirmat spusele șefului ANAF: „Dacă ne întreba cineva pe noi, îi spuneam că nu puteam să ne ducem undeva mai sus de 390 de miliarde. Pe T1 (trimestrul 1 – n. red.) mergem pe o creștere de 7% față de trimestrul similar din 2022″.
Din cauza diferenței uriașe dintre încasări și cheltuieli, membrii coaliției PSD-PNL au intrat în panică. S-au propus tăieri de salarii și sporuri în sectorul bugetar, dar președintele Iohannis a interzis așa ceva, spunând că nu trebuie să plătească angajații pentru greșelile comise de ministrul Finanțelor.
Până la urmă, în ședința de Guvern de luni, 24 aprilie, e așteptată o Ordonanță de Urgență prin care să se înghețe veniturile bugetarilor pe 2023, precum și angajările la stat. Măsura intră în vigoare de la 1 mai.
Această măsură nu e suficientă, pentru că deficitul este enorm. Așa că ministerele au fost puse să se prezinte cu un plan care să prevadă tăieri de cheltuieli.
Am greșit noi ? Gașca de Doctori Docenți Savanți de Renume Mondial ? Vezi de treabă !
CINE ? micul mason DE buzau ? PROMOVAT DE VARANI ?
NOO SE POATE ! N-A ZIS EL CA POATE SA SCHIMBE LEGILE „universului” ?
CAT VRETI SA FIE CRESTEREA TOVARASE „ministru” ?
X. ATAT ESTE TOVARASE MINISTRU, CE BINE VA PRICEPETI.
daca un proiectant greseste un deviz cu 20 de miliarde, oare pateste ceva?
Ca, Ceausescu te impusca la 1 milion de lei furati!..
Conducători de aur țara, încă, are. N’așa?