Golful Guineei, în care a fost răpit marinarul român, este noul paradis al piraților: 24 de atacuri și 122 de răpiri numai în acest an!

1
1962
Tancul petrolier Agisilaos (pavilion Insulele Marshall)

Un marinar român a fost răpit de pirați în estul Oceanului Atlantic, la 40 km de coasta apuseană a Africii, împreună cu un rus și doi filipinezi. Cei patru navigau pe tancul petrolier Agisilaos, pavilion Insulele Marshall, cu un echipaj de 23 de persoane – români, ruși și filipinezi. Atacul a avut loc în Golful Guineei, în largul coastelor statului african Togo.

Atacul asupra tancului petrolier Agisilaos a fost raportat în seara zilei de 29 noiembrie 2020, în timp ce acesta se afla în marș, la 5 mile marine (9,2 km) de marginea de vest a Golfului Guineei și la 22 de mile marine (40,7 km) vest de țărmul statului Togo.

„Echipajul navei a încercat să evite îmbarcarea piraților, prin manevre evazive, dar nu a avut succes. Petrolierul ar fi avut la bord 23 de membri în echipaj înainte de incident, inclusiv cetățeni români, ruși și filipinezi”, transmite Sindicatul Liber al Navigatorilor.

Nava se află acum în siguranță, cu restul echipajului la bord. Autoritățile au fost notificate.

Vasul venea de la Port Elizabeth (Africa de Sud), acostase la Pointe-Noire (Republica Congo) și se deplasa spre Lomé (capitala Republicii Togo).

Golful Guineei

Pirateria din largul coastelor Africii s-a mutat din est la vest: Golful Guineei trebuie securizat urgent!

Acesta este cel de-al 24-lea incident de răpire confirmat în apele Golfului Guineei în 2020, cu 122 de marinari răpiți de pe nave!

Adrian Mihălcioiu, președinte SLN și inspector regional ITF

În ultimii ani, coasta de vest a Africii a luat locul celei de est (Somalia) în privința pirateriei, de cele mai multe ori finalizată cu sechestrări sau răpiri de echipaj navigant.

În România, Sindicatul Liber al Navigatorilor – SLN (Free Trade Union of Seafarers), împreună cu organizațiile navigatorilor din întreaga lume (reunite în organizația profesională International Transport-Workers’ Federation – ITF, cu sediul la Londra), consideră că zona Golfului Guineea trebuie securizată cât mai urgent.

„Pirateria este un real pericol pentru marinari. Nu de puține ori aceste atacuri barbare au dus la pierderea vieții unor navigatori, în ciuda faptului că răpirile vizează direct un scop material, acela de a obține sume de bani de către răpitori”, a declarat, la Constanța, președintele SLN, Adrian Mihălcioiu, inspector regional ITF. 

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Soția-paravan a lui Tudorache garantează cauțiunea și pentru ea, și pentru el, cu case de peste 1.200.000 de euro!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here