Gigantul eMag, amendat de Consiliul Concurenței cu 6,7 milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piață. eMag și-a recunoscut fapta

0
3373

Gigantul eMag, cea mai mare companie de comerț online din România, a fost amendat de Consiliul Concurenței cu 6,7 milioane de euro pentru că s-a folosit de poziția sa pentru a-și impune propriile mărfuri în condiții neloiale față de parteneri. Compania Dante International SA, care deține eMag, și-a recunoscut faptele și a promis că va remedia problemele constatate.

Ancheta a demarat la sfârșitul lui 2017 și s-a finalizat în 2020. Consiliul Concurenței a constatat că Dante International SA, în calitate de proprietar al eMag Marketplace (www.emag.ro), a abuzat ani în șir de poziția sa dominantă. E vorba de o perioadă cuprinsă între ianuarie 2013 și iunie 2019. eMag are contracte cu numeroși parteneri, care-și prezintă oferta pe plaftorma companiei. Numai că propria ofertă de produse era plasată de eMag în poziții mai avantajoase, care, a stabilit Consiliul Concurenței, aduceau prejudicii celorlalți parteneri, care se vedeau cu ofertele limitate și fără vizibilitate.

Autoritățile au decis ca, pe lângă amendă, eMag să modifice algoritmii ultilizați pe platformă. În plus, compania va avea obligația să informeze corect și complet partenerii asupra modului de funcționare a platformei, inclusiv în privința listării și poziționării produselor.

Pentru că și-a recunoscut fapta, compania a beneficiat de o reducere a amenzii. Într-o reacție publică, eMag spune că a fost vorba despre o eroare apărută din cauza vitezei cu care s-a dezvoltat platforma și că de multe ori a recurs la soluții rapide în interesul clienților.

Iulian Stanciu, CEO al eMag, a comentat: “Deşi izolate, aceste situaţii au generat îngrijorări ale autorităţii de concurenţă, împreună cu care am depus toate eforturile pentru identifica un mod foarte predictibil, transparent şi echilibrat prin care toate părţile să poată beneficia de avantajele unei platforme de comerţ online, iar clientul să rămână prioritatea noastră. Chiar dacă am primit o sancţiune, luăm partea bună din aceasta experienţă: am învăţat cum să oferim un serviciu foarte bun în acelaşi timp şi clienţilor, şi partenerilor din Marketplace, printr-un sistem de reguli şi algoritmi îmbunătăţiţi permanent, bazându-ne pe tehnologie“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here