Germania își continuă politica dubioasă și duplicitară față de Rusia: cotidianul Bild a obținut documente care relevă că însuși cancelarul Olaf Scholz a tăiat tot armamentul greu de pe lista de echipamente militare convenită inițial cu Ucraina! Vestea este șocantă, pentru că nu mai departe de marți Guvernul de la Berlin dăduse asigurări că Ucraina poate comanda arme de un miliard de euro de la industria de armament germană.
Într-un articol publicat pe prima pagină, Bild titrează: „Cacealmaua cu tancuri a cancelarului – așa a măsluit Scholz lista cu arme”. Publicația notează că Olaf Scholz a făcut marți promisiunile că Ucraina poate comanda arme de un miliard de euro ca să lupte cu invadatorii ruși. S-a întocmit, de comun acord cu Kievul, o listă de arme și echipamente care urmau să fie livrate. Dar „o surpriză neplăcută” – după cum scriu jurnaliștii germani – a apărut când aceștia au pus mâna pe lista „consolidată” ulterior de cancelar: dispăruseră toate armele grele!
Olaf Scholz a făcut o asemenea „curățenie”, încât lista inițială de 48 de pagini s-a redus la doar 24! Bild scrie că, la început, se convenise ca Germania să livreze tancuri ultraperformante Leopard 2, vehicule blindate de luptă Marder și Puma și transportoare blindate Boxer și Fuchs. Toate au fost tăiate de șeful Guvernului german.
Opinia publică și chiar aliații din coaliția de guvernare îl presează pe cancelarul Scholz să-și schimbe comportamentul și să sprijine Ucraina. Premierul refuză fără să dea explicații
Refuzul actualei conduceri a Germaniei de a ajuta Ucraina, precum și întregul său comportament de după declanșarea invaziei rusești, a generat o dezbatere foarte aprigă pe plan intern, iar cancelarul Olaf Scholz a fost abandonat până și de colegi de partid și din coaliție, scrie New York Times.
Însăși capacitatea lui Scholz de a conduce țara e pusă sub semnul întrebării, oamenii sesizând că prestigiul Germaniei în Europa s-a prăbușit rapid în ultimele două luni. În acest moment, notează ziarul american, s-au redus dramatic așteptările privind capacitatea lui Scholz de a ajuta Europa să treacă prin cea mai dramatică criză de securitate de pe continent de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Vestea că Germania a eliminat tot armamentul greu de pe lista de „cumpărături” a Ucrainei vine exact când Rusia a început o nouă ofensivă în Donbass, iar apelurile pentru ca Berlinul să ofere mai mult armament greu guvernului ucrainean s-au înmulțit. Până și membrii coaliției conduse de Scholz s-au dezis de acesta pentru a cere ca Germania să facă mai mult. „Europa se așteaptă ca Germania să joace un rol central”, a declarat Marie-Agnes Strack-Zimmermann, șefa comisiei parlamentare pentru apărare din Bundestag și deputat din partea Partidului Liberal Liber Democrat, partener de coaliție cu social-democrații de centru-stânga ai dlui Scholz și cu Verzii. Presat din toate părțile Scholz evită să explice poziția sa privind armele grele.
Actualul președinte al Germaniei, un mare aliat al lui Putin în ultimele decenii, a fost anunțat acum câteva săptămâni că nu e bine-venit la Kiev
În urmă cu doar două săptămâni, președintele german Steinmeier a primit o palmă răsunătoare de la ucraineni, care i-au transmis neoficial că nu e binevenit la Kiev când și-a manifestat intenția să meargă acolo alături de omologii săi din Polonia și țările baltice. Steinmeier a fost nevoit să rămână acasă, în timp ce președinții Poloniei, Letoniei, Lituaniei și Estoniei au fost primiți de Zelenski și au mers la Bucea, să vadă ororile comise de ruși.
Steinmeier a fost, în ultimele decenii, unul dintre marii prieteni și aliați ai lui Putin. Ca ministru de Externe al Germaniei în guvernarea Angelei Merkel, acesta a fost printre principalii promotori ai unor relații privilegiate cu Kremlinul și a contribuit masiv la politica de interdependență germano-rusă. Recent, Steinmeier și-a exprimat public regretul pentru conduita sa, recunoscând că s-a înșelat amarnic în privința lui Putin și că a greșit când, ani la rând, n-a băgat în seamă avertismentele aliaților – cu precădere ale celor din estul Europei, care știau cu cine au de-a face.
Pe de altă parte, rușii au penetrat puternic sistemul politic din lumea germanică în ultimele decenii. Numeroși oficiali de rang înalt, inclusiv cancelari ai Germaniei și Austriei, au fost înregimentați în Consiliile de Administrație ale unor firme rusești după ce și-au terminat mandatele, ca răsplată pentru serviciile aduse regimului lui Putin.
Cu mici exceptii, germanii sunt un popor cinic, lipsit de empatie. Pentru cei care au lucrat cu companii din Germania stiu ca nu poti avea incredere in cuvantul lor, cat vor mereu sa fie deasupra. Se pot debarasa de parteneri cheie cu care au relatii de lunga durata fara nicio problema. Daca americanii nu-i scoteau din cacat dupa Al Doilea Razboi Mondial, nu tineau sovieticii la distanta, nu rupeau Germani, astazi erau pusculita Putlerului. Germania uita cum s-a ridicat si mai ales ce a facut Europei in doua razboaie mondiale. Asa ca a fi curva in relatia cu ceilalti nu este nicio problema pentru nemti.
Guvernul german este penetrat de serviciile rusesti de multa vreme. In cabinetul cancelarului Willy Brandt se calcau pe bombeuri Stasi si KGB-ul. La propriu. Dupa domnia spionului Angela Merkel cum credeti ca e situatia?
Din pacate si francezii si nemtii par mai preocupati sa-i bage degetele in ochi lui Oncle Sam, uitand niste lucruri capitale legate de rusi.
1. Primul razboi mondial a fost declansat de rusi (se uita ca Mana Neagra era in „relatii” foarte bune cu Ochrana si Ministrul rus de externe de la acea vreme)
2. Al doilea razboi mondial a fost declansat de rusi (genocidul balto-germanilor, genocidul germanilor de pe Volga, nenumaratele tratate de neagresiune incalcate de Rusia, actiunile de razboi si teroriste impotriva tuturor vecinilor, concentrarea gigantica de forte sovietice la granita cu Germania inainte de declansarea operatiunii Barabarossa). Daca nu exista Stalin nu ar fi existat nici Hitler, nici nazismul. Ca sa fie clar.
3. Singura sansa a Rusiei de a juca un rol semnificativ in Europa este sa-i dezbine pe europeni. Fara asta rusii nu sunt decat ceea ce sunt. Niste borfasi cu raturi de porc (uitati-va la imaginile cu Putin care le vorbeste comandantilor rusi despre racheta Sarmat – vedeti cate raturi si mutre porcine). De aceea au cumparat politicieni si intelectuali peste tot in lume, latraii mizerabili , generatori de haos si dezbinare. (Degeaba credeti ca organiatia lui Dugin are ca logo cercul cu sageti, simbol al magiei haosului?).
Subscriu și rămân la părerea că europenii (cel puțin ăia din Vest) sunt niște fricoși și niște duplicitari, cărora le tremură hainele pe ei ca să nu-i supere pe mujici. Cred că numai niște submarine nucleare americane le pot veni de hac neandertalienilor ăstora. O dată și bine.
Ca de obicei, o opinie pertinentă.