„Generalul Zalujnîi a schimbat soarta războiului. Pierderile rușilor i se datorează lui”. Generalul Dănilă, fostul șef al Armatei române, despre Zalujnîi, Gherasimov și Surovikin

0
4603
Generalul Valerii Zalujnîi este unul dintre puținii patrioți adevărați de la vârful armatei ucrainene și a schimbat cursul războiului integrând tehnica modernă, precum dronele, în tacticile de luptă. afirmă generalul român Ștefan Dănilă

Generalul Gherasimov, comandantul armatei ruse, e un tip foarte bine pregătit, cu o personalitate foarte puternică, dar care a dezamăgit când a fost pus la comanda trupelor din Ucraina. „Generalul Armaghedon” Surovikin este poate cel mai experimentat ofițer din armata rusă. Generalul Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, este omul providențial care a schimbat soarta războiului. Acestea sunt caracterizările pe care generalul cu patru stele Ștefan Dănilă, fostul șef al Statului Major General al Armatei române, le-a făcut principalilor comandanți care se înfruntă acum în războiul ruso-ucrainean.

Într-un interviu acordat Aktual24.ro, generalul Dănilă afirmă că Zalujnîi este un general al zilelor noastre, cu vederi moderne, care a adaptat perfect tacticile cu tehnologia, abordarea sa făcând posibil bilanțul pe care-l știm azi, cu peste 3.000 de tancuri pierdute de ruși într-un an și jumătate de război.

Ofițerul român spune că-l știe personal pe generalul Gherasimov, șeful Statului Major General al armatei ruse. Acesta e foarte bine pregătit teoretic, dar când a preluat comanda pe câmpul de luptă s-a dovedit că nu e la fel de bun.
În schimb, Surovikin – aflat acum în arest după revolta Wagner – este reprezentantul aripii dure, al celor din tabăra rusă care ar fi vrut mai mult război, folosirea mai intensivă a armamentului și mai multe distrugeri. În același timp, Surovikin rămâne probabil cel mai experimentat comandant din tabăra rușilor, după ce în primele luni de război mai mulți generali ai armatei lui Putin au fost uciși de ucraineni.

Mai jos, caracterizările făcute de generalul Ștefan Dănilă, șef al Statului Major General al armatei române în perioada 2011-2015, principalilor comandanți de pe câmpul de luptă ruso-ucrainean.

„Gherasimov este o personalitate extraordinar de puternică, un general cu cunoștințe teoretice foarte bune. Zalujnîi este unul dintre puținii patrioți adevărați identificați între generalii ucraineni. A demonstrat că e un general al zilelor noastre”

„(…) Pe Gherasimov l-am cunoscut personal. Gherasimov este o personalitate extraordinar de puternică. Este un general cu cunoștințe teoretice bune, foarte bune. (…) Gherasimov ar fi trebuit să-și arate mai mult din capacitatea lui de conducere în momentul în care a fost numit conducătorul direct al operației. Această responsabilitate i-a fost atribuită pentru că au fost multe nereguli în conducerea operației. Au fost multe probleme privind asigurarea resurselor pentru cei de pe front. Au fost forțe lăsate fără muniție sau forțe epuizate pe front. (…)

Cred că Surovikin este unul dintre generalii foarte bine pregătiți și foarte realiști, cu o experiență de luptă pe care nu cred că o au foarte mulți din generalii care conduc în momentul de față chiar forțele Federației Ruse. Au avut mulți generali care au fost trimiși aproape de linia frontului și au fost lichidați în primele luni ale conflictului, să ne amintim.

Dar între cei doi, între Surovikin și Gherasimov, aș spune că Gherasimov este mai echilibrat și are o perspectivă pe ansamblu, o perspectivă strategică privind întreaga capacitate de apărare a forțelor ruse. Surovikin este tipul de comandant. Adică îi dai o misiune, îi pui la dispozise resursele și el își îndeplinește obiectivul. Deci, unul are clar calitățile unui șef de Stat Major General și celălalt este un comandant. (…)

Zalujnîi este unul dintre generalii tineri, unul dintre puținii identificați de către conducerea politică a Ucrainei ca fiind un adevărat patriot și nefiind racordat la niciun grup cu legături cu Federația Rusă. Identificarea lui Zalujnîi a fost destul de dificilă. Majoritatea ofițerilor cu rang înalt din armata ucraineană aveau cursuri făcute în Federația Rusă. Aveau cercuri de prieteni în Armata Rusă și corespondau, discutau și erau foarte greu de văzut separat de politica, de atitudinea, de mentalitatea pe care o aveau înainte de 2014.

Zalujnîi a demonstrat că este un general al zilelor noastre. Adică a reușit să vadă cât de importante sunt informațiile furnizate de drone și cât de bine pot fi utilizate dronele, cât de important este să folosești grupuri mici împotriva unor forțe de blindate. În prima fază a războiului, Zalujnîi a reușit să organizeze o apărare eficientă. Nu știm exact care au fost pierderile armatei ucrainene, dar eu zic că pierderile pe care le-ați spus mai devreme ale Federației Ruse (peste 3.000 de tancuri – n. red.) au fost generate de competența lui Zalujnîi. El a a reușit să distribuie în teritoriu responsabilitatea și competența luării deciziilor până la niveluri foarte mici. În același timp, informațiile ajung la el și știe să le utilizeze. Nu știu ce fel de consilieri are, nu știu cu cine colaborează, dar modul în care a organizat și pregătit Zalujnîi contraofensiva îmi spune că este un general al zilelor noastre, un general care a putut să schimbe soarta războiului.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Al doilea „Colectiv” în guvernările Iohannis-PSD: doi morți și 56 de răniți în iadul de la Crevedia. Afacerea criminală a primarului PSD din Caracal

* Accident grav: fostul ministru Ilan Laufer a intrat cu mașina într-un copac. Atât el, cât și soția sa și copiii lor sunt răniți

Sindicatul Europol acuză: pentru a-i proteja pe șmecherii veniți la mare, șefii IPJ Constanța le-au interzis polițiștilor să facă testări pentru alcool și droguri!

PSD și-a trimis avocata din Constanța să salveze de pușcărie beizadeaua drogată care a omorât doi tineri

Stolojan: „Reforma de acum a pensiilor speciale e o caricatură. Cei care se revoltă contra PNRR nu înțeleg nimic”

Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

A murit un turnător odios al Securității: Bălăceanu-Stolnici. Cazul Vlad Georgescu – Radio Europa Liberă

Putin, deasupra cadavrului lui Prigojin: „O persoană cu o soartă complicată, care a făcut greșeli grave în viață”. Totuși, „un om de afaceri talentat”

Penetrarea Chinei la vârful statului român. Episodul 1: Iohannis și Ciolacu dau undă verde companiei Lenovo să intre pe piața 5G. Episodul 2: Premierul Ciolacu îl reactivează pe Ponta consilier

Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.