luni, martie 4, 2024
AcasăNewsGata cu cianurile! Dublă protecție pentru Roșia Montană, înscrisă azi în Patrimoniul...

Gata cu cianurile! Dublă protecție pentru Roșia Montană, înscrisă azi în Patrimoniul UNESCO și în Patrimoniul mondial în pericol

-

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, marți, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol.

Decizia UNESCO a fost luată în urma recomandării Consiliului Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS), care a susținut înscrierea sitului și în Patrimoniul mondial în pericol, deoarece în prezent nu există nicio certitudine că nu pot fi reluate activitățile miniere în zonă.

De asemenea, ICOMOS a recomandat ca experții să viziteze zona, să fie făcute recomandări și controale, astfel încât „să fie întreruptă cât mai rapid autorizația pentru exploatare minieră”.

„Înscrierea în Patrimoniul mondial în pericol reprezintă o oportunitate de a alerta comunitatea internațională în privința siturilor aflate în pericol”, a explicat raportorul din partea ICOMOS.

- Advertisement -

Nu au existat amendamente sau comentarii din partea niciunui membru al Comitetului Patrimoniului Cultural UNESCO în legătură cu propunerile făcute de ICOMOS.

Cioloș a depus dosarul, Dăncilă l-a retras, Orban l-a redepus

Dosarul Roșia Montană, pregătit de Corina Șuteu, ministrul Culturii în Guvernul Cioloș (2015-2017), a fost depus la UNESCO pe 4 ianuarie 2017, în ultima zi a Cabinetului condus de actualul europarlamentar și copreședinte al USR-PLUS.

În 2018, Comitetul Patrimoniului Mondial a decis amânarea înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO, la solicitarea Guvernului Dăncilă, care a invocat arbitrajul internaţional în curs.

- Advertisement -

La începutul anului 2020, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu (PNL), anunţa că Guvernul Orban a decis să reia procedura de includere a zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO. O notificare în acest sens a fost transmisă pe data de 31 ianuarie 2020.

Istoria de 22 de ani a unei afaceri murdare

Compania canadiană Gabriel Resources a obţinut în anul 1999, pe vremea Guvernului Radu Vasile (CDR-PD), o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69%, iar compania minieră de stat Minvest Deva – 19,31%.

Proiectul părea să fi luat viteză în timpul Guvernului Ponta (2012-2015), care devenise un mare susținător al exploatării cu cianuri la Roșia Montană. Au avut loc mari proteste de stradă, care l-au făcut pe Ponta să cedeze, cel puțin temporar.

Pe 30 iunie 2017, în urma împotmolirii proiectului, compania canadiană a anunţat că va chema în instanţă România la un Tribunal al Băncii Mondiale, pentru că ar fi înregistrat pierderi de 4,4 miliarde de dolari, deoarece, în urma protestelor de stradă, Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei.

Doi ani mai târziu, în februarie 2019, Tribunalul de arbitraj internaţional al Băncii Mondiale – ICSID (Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiţii) – a admis, parţial, argumentele localnicilor din România în opoziţie cu proiectul de exploatare auriferă de la Roşia Montană, în urma unei petiţii depuse în octombrie 2018 de mai multe organizaţii de mediu, anunţa Greenpeace CEE România, într-un comunicat de presă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Aghiotantul adus de Dragnea să-i îmbrâncească pe ziariști s-a ales cu capul spart. Un cameraman l-a lovit neintenționat

* Fostul șofer al lui Liviu Dragnea conduce Federația Română de Atletism! N-are nicio treabă cu alergarea, e prieten doar cu cățărarea

* VIDEO. Vanghelie zice că el a chemat Salvarea, nu Oana Mizil! „Nu am lovit-o, doar am țipat puțin mai tare, iar ei i s-a făcut rău”

* VIDEO. Șoșoacă, scelerată: „Dacă îndrăznește cineva să pună mâna pe noi, să ne vaccineze, va muri!”

* Și Șoșocul delirează: „Jandarmeria voia să-i pună somnifere în apă, să cadă de acolo”! Dar „Stegarul dac”, vigilent, „a băut apa condensată de la aparatele de aer condiționat”! Până când i-a dat Zară o sticlă…

* Și-a bătut joc de vaccinare și a murit de Covid la 34 de ani! „Am 99 de probleme, dar un vaccin nu este printre ele”. Ghinion: a mai apărut o problemă. Ultima

* Cele 4 pensii speciale ale lui Valer Dorneanu: 9.180 de euro pe lună, dintr-un venit total de 17.200 de euro

* Cozmin Gușă a fost eliminat din patronatul Realitatea Plus! Avea 49,5%, acum are 0,125%! Noua „jupână” e Alexandra Păcuraru, cu 99,75%

* VICTORIE! A fost scoasă plăcuța agentului sovietic Cico Dumitrescu, vecinul de posteritate al Mariei Tănase

* Eliminare dureroasă la Olimpiadă: Monica Niculescu și Raluca Olaru au condus cu 5-1, au ratat 7 mingi de set, dar au pierdut!

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Nu-i nimic, datorita tradatorilor de tara, in cazul de fata pesedisti, dancila si 6 ministri, alti canadieni vor exploata la fel de murdar, distrugand doi munti ai Romaniei la Rovine aur si cupru de 20 de miliarde de dolari din care statul roman va vedea mai nimic, vreo 300 de milioane din dividente, nici macar actiuni! Strainii cu miliardele, tradatorii de tara cu spagile, romanii cinstiti cu buza umflata si muntii praf! Pe astia nu-i vede DNA, cum n-a vazut nici Microsoft , nici EADS cu zeita plecata la Bruxelles! Nu ciolos fatarnicul a depus dosarul, ci ministrul culturii corina suteu, adrian cioroianu reprezentantul Romaniei la UNESCO demascandu-l public pe ciolos care l-a intrebat daca o data trimis dosarul poate fi apoi retras. Singurul premier onest cu RM a fost Ludovic Orban!

    • Lasă tu asta…, mai bine zi-ne: PORCUL de Putin al vostru, al A.U.R.-iștilor și „Sputnik”-iștilor, când ne dă tezaurul (inclusiv… butoaiele cu aur-fin!) înapoi, măi „tudor”OV, măi??????????!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -