Gabriela Firea a reziliat, în ultimele zile ale mandatului său, scandalosul contract semnat tot de ea astă-primăvară pentru livrarea a 100 de troleibuze de către niște turci care nu fabricaseră niciodată așa ceva, scrie Libertatea. Presa a relatat pe larg, încă din iunie, că turcii au depus la dosarul licitației un certificat de autobuz electric, în loc de troilebuz, dar comisia Primăriei București a închis ochii și le-a dat contractul.
Firea a ignorat atunci – așa cum a făcut în toți cei 4 ani de mandat – toate dovezile că încălcase legea. Dar acum, după ce a pierdut alegerile, iar noul primar Nicușor Dan a anunțat că va lua la mână actele semnate, Firea și-a dat brusc seama că vehiculul prezentat de turci n-are certificat de omologare și a reziliat contractul!
Comisia Gabrielei Firea acceptase ca turcii să depună certificatul unui autobuz electric, în loc de troleibuz. După adjudecarea licitației, Primăria le-a dat câștigătorilor 45 de zile să facă rost, totuși, de un troleibuz omologat
Comisia Gabrielei Firea a acceptat ca turcii de la Bozankaya Otomotiv, care au participat la licitație împreună de Sileo GMBH, să depună la dosar certificatul de omologare al unui autobuz electric, deși Primăria voia să cumpere troleibuze. Surpriză: turcii nu doar că au participat, dar au și câștigat licitația!
Polonezii de la Solaris, care chiar fabrică troleibuze, au reclamat în instanță că n-au fost respectate condițiile minimale (existența unui certificat de omologare pentru vehiculul achiziționat) și, în urma documentelor cerute de judecători, s-a descoperit că una din firmele câștigătoare n-a produs niciodată troleibuze, în timp ce cealaltă produsese doar câteva troleibuze, 10 bucăți livrate primăriei din orașul turc Malatya.
Turcii urmau să primească 43 de milioane de euro fără TVA pentru cele 100 de “troleibuze”
Firmele turcești urmau să primească 207 milioane de lei (circa 43 de milioane de euro) fără TVA, iar banii ar fi fost livrați de Administrația Fondului de Mediu.
Contractul s-a semnat în martie, dar după deschiderea acțiunii în instanță, Primăria a luat o măsură de formă, cerându-le turcilor să prezinte, în cel mult 45 de zile, certificatul de omologare pentru un model de troleibuz, nu de autobuz electric. În mod normal, acest termen de grație ar fi trebuit să expire pe 16 mai, dar timpul a trecut fără ca să se mai deranjeze cineva de acest “detaliu”.
Abia după ce Firea a pierdut alegerile și venirea lui Nicușor Dan la Primărie s-a transformat în certitudine, a început agitația. În timp ce bloca temporar numirea noului primar prin zeci de contestații și apeluri depuse în tribunale, Firea se grăbea să șteargă urmele. Printre altele, a reziliat rapid contractul cu turcii, invocând exact ceea ce semnalase toată lumea încă din primăvară: că aceștia n-aveau certificat de omologare pentru vehiculul vândut!