vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsFregata "Regina Maria" a încheiat acțiunile de căutare a marinarului dispărut în...

Fregata „Regina Maria” a încheiat acțiunile de căutare a marinarului dispărut în Marea Neagră și s-a alăturat unei misiuni NATO. Continuă căutările Garda de Coastă și ARSVOM, dar speranțele sunt minime

-

Fregata „Regina Maria” (indicativ de bordaj F 222) a încheiat acțiunile de căutare a membrilor echipajului navei ucrainene „Volgo Balt 179”. Vaporul încărcat cu cărbuni s-a scufundat  joi, 11 martie, la 76 mile marine (140 de kilometri) travers de destinația Constanța.

Fregata „Regina Maria” și-a continuat deplasarea în Marea Neagră și s-a integrat în Gruparea Navală Permanentă a Alianței Nord-Atlantice SNMG-2 (Standing NATO Maritim Group), după ce a predat către „MAI 0201”, navă a Gărzii de Coastă, comanda operațiunii de cercetare, în raioanele indicate de Centrul de Coordonare Maritimă Constanța (MRCC), structura coordonatoare a operațiunilor de căutare.

Pe timpul desfășurării acțiunilor de căutare în Marea Neagră a marinarului anunțat dispărut de pe vasul ucrainean (pavilion Comores / Insulele Comore) scufundat „Volgo Balt 179”, fregata „Regina Maria” a parcurs peste 220 de mile marine, în drumuri paralele, acoperind o suprafață de aproximativ 500 de kilometri pătrați. Elicopterul Puma Naval de la bordul navei a survolat peste 450 km² din raioanele repartizate în planurile de căutare transmise de către MRCC (Centrul de Coordonare Maritimă Constanța).

Fregata „Regina Maria” a desfășurat acțiunile de căutare a persoanelor dispărute în mare împreună cu navele „MAI 0201” (Garda de Coastă), „SAR Artemis” (Agenția Română pentru Salvarea Vieților Omenești pe Mare, ARSVOM) și „GSP Falcon” (Grup Servicii Petroliere).

- Advertisement -

Pe timpul nopții de joi spre vineri, 11/12 martie, căutările au decurs fără rezultate.

Vineri, 12 martie, în timpul acțiunilor diurne de căutare, nava „MAI 0201” și fregata „Regina Maria” au găsit câte o plută de salvare, dar fără persoane înăuntru, iar elicopterul Puma Naval 141 a identificat diferite obiecte plutitoare, nesemnificative pentru semnalarea vreunei prezențe umane în apa mării.

După predarea conducerii operațiunilor de cercetare din raionul în care nava „Volgo Balt 179” s-a scufundat, fregata „Regina Maria” a început deplasarea spre sud, pentru a se integra în Gruparea Navală Permanentă a Alianței Nord-Atlantice SNMG-2 (Standing NATO Maritim Group), care operează în Marea Neagră, în următoarele trei săptămâni.

- Advertisement -

Nava este comandată de comandorul Adrian Gobjilă, are un echipaj alcătuit din 238 de militari și va desfășura, până la sfârșitul lunii martie, misiuni NATO de monitorizare a traficului naval, în apele internaționale ale Mării Negre, împreună cu alte 5 nave aliate din Bulgaria, Grecia, Spania și Turcia, în cadrul SNMG-2, sub conducerea Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

Bilanțul provizoriu al tragediei navale: 10 marinari salvați, 2 decedați, un dispărut

Din echipajul de 13 marinari de pe cargoul de mărfuri generale “Volgo Balt 179”, 10 marinari (inclusiv o femeie) au fost salvați de nava “Falcon”, apaținând firmei private Grup Servicii Petroliere (GSP), care a recepționat SOS-ul și se afla în zonă.

Două persoane, inclusiv comandantul, au murit (dar un cadavru, chiar cel al comandantului, nu este încă recuperat din mare), iar una, căpitanul-secund, continuă să fie dată dispărută.

Vasul ucrainean, vechi de 48 de ani și încărcat cu cărbuni, părăsise portul rusesc Rostov pe Don, pe 6 martie, şi se îndrepta spre portul Constanţa, unde urma să ajungă în cursul serii de joi, 11 martie.

Ultima poziţie comunicată de „Volgo Balt 179”, la momentul emiteririi SOS, a fost la peste 76 de mile marine (peste 140 km) în largul Mării Negre, travers Constanța.

Nava ucraineană scufundată

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. VECHITURILE astea de nave „Volgo Balt” vin de decenii în porturile românești: sunt destul de… vulnerabile-în-largul-mării (!!!!!!!!), mai ales pe furtună…, fiind de tip… „maritim-fluvial”, adică construite lungi-și-înguste, pentru a putea intra și pe canale mai strâmte!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -