FOTO. Erupția vulcanului Etna, văzută din satelit. Un fluviu de lavă coboară pe doi versanți ai muntelui

0
707
Vulcanul Etna, văzut din satelit

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a publicat vineri o imagine captată joi, 18 februarie, de misiunea Copernicus Sentinel-2, în care este vizibil vulcanul Etna. Acesta a erupt de două ori în mai puţin de 48 de ore, expulzând lavă şi cenuşă în atmosferă, potrivit paginii de internet a agenţiei, transmite Agerpres.

Imaginea a fost editată folosind banda infraroşie de unde scurte pentru ca fluxul de lavă, pentru a apărea colorat în roşu strălucitor.

După puternica erupţie de marţi, 16 februarie, a avut loc o altă explozie spectaculoasă: fântâni de lavă au ţâşnit pe cerul nopţii, ajungând până la înălţimi de circa 700 de metri.

În urma primei erupţii, râuri masive de lavă au coborât spre est, până în Valle del Bove, pe o distanţă de aproximativ 4 kilometri.

Apoi, după ce-a de-a doua explozie majoră, de joi, 18 februarie, scurgerile de lavă au ajuns până la o distanţă de 1,3 kilometri pe versantul sudic al vulcanului, se mai precizează pe site-ul ESA.

Cenuşa degajată în urma erupţiilor a acoperit cerul orașului Catania și s-a depus pe clădiri și pe sol. Autorităţile au monitorizat evoluţia situaţiei din localitățile învecinate, aflate la baza vulcanului, inclusiv Linguaglossa, Fornazzo şi Milo. Erupţia a dus totodată la închiderea temporară a aeroportului din Catania, care deserveşte Sicilia, măsură luată deseori în perioadele de activitate a vulcanului.

Potrivit Volcano Discovery, care publică frecvent alerte despre fenomene seismice, Etna a fost activ şi în dimineaţa de 19 februarie, fluxul de lavă continuând să coboare spre sud şi est.

Muntele Etna este cel mai înalt vulcan activ din Europa şi erupe frecvent.

Datele satelitare pot fi utilizate pentru a detecta schimbările minore care ar putea anticipa o erupţie. După debutul erupţiei, instrumentele optice şi radar pot capta diferitele fenomene asociate, inclusiv râuri de lavă, alunecări de nămol, fisuri terestre şi seisme. Senzorii atmosferici din sateliţi pot de asemenea identifica gazele şi aerosolii degajaţi de erupţie, cuantificând impactul mai larg asupra mediului.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here