Doi cetățeni americano-haitieni se numără printre cei 17 bărbați reținuți în ancheta privind asasinarea președintelui din Haiti, Jovenel Moise (53 de ani), anunță Euronews. Ceilalți 15 ar fi columbieni, dintre care cel puțin 6 foști militari, a anunțat Leon Charles, șeful poliției naționale din Haiti, pe baza informațiilor primite de la guvernul de la Bogota.
„O să-i aducem pe toți în fața justiției”, a declarat șeful poliției haitiene într-o conferință de presă, în timp ce cei 17 suspecți încătușați stăteau pe podea, în apropiere.
Leon Charles a adăugat că 3 persoane au fost ucise, iar 8 sunt căutate pentru arestare.
Șeful poliției haitiene a menționat bilanțul presupușilor asasini ai președintelui Jovenel Moise, din acel moment: 3 morți, 17 arestați, 8 căutați.
Grupul de comando responsabil de asasinat era format din 28 de mercenari, dintre care 26 de columbieni şi 2 americani originari din Haiti, a anunțat poliţia statului caraibean, potrivit BBC.
„A fost un comando de 28 de atacatori, între care 26 de columbieni, care au participat la operaţiunea de asasinare a preşedintelui”, a declarat Leon Charles, directorul general al poliţiei haitiene, într-o conferinţă de presă.
„Mezinul” grupului de asasini: un americano-haitian care a lucrat ca bodyguard la Ambasada Canadei
Guvernul columbian nu a furnizat identitatea suspecților despre care se crede că sunt foști militari, dar a ordonat armatei și poliției naționale să coopereze în ancheta aflată în curs de desfășurare în Haiti.
„S-a format o echipă cu cei mai buni anchetatori… urmează să trimită la Port-au-Prince date, informații financiare care sunt deja colectate”, a declarat generalul Jorge Luis Vargas Valencia, șeful poliției naționale din Columbia.
Între timp, Departamentul de Stat al SUA a declarat că este la curent cu informațiile potrivit cărora cetățeni americani de origine haitiană se află în custodia autorităților de la Port-au-Prince.
Cetățenii americano-haitieni au fost identificați de oficialii țării caraibiene ca fiind James Solages și Joseph Vincent.
La 35 de ani, Solages este cel mai tânăr dintre suspecți, iar cel mai în vârstă are 55 de ani, potrivit unui document pus la dispoziție de un ministru haitian, Mathias Pierre.
James Solages a fost descris ca fiind un „agent diplomatic autorizat”, politician în ascensiune și coordonator al unei organizații caritabile pe care a înființat-o în 2019, în sudul Floridei, pentru a ajuta oamenii din orașul de coastă Jacmel, din Haiti.
Pe site-ul organizației de caritate, Solages spune că a lucrat anterior ca bodyguard la ambasada canadiană din Haiti.
Departamentul de relații externe al Canadei confirmă că unul dintre bărbații reținuți a fost „angajat pe perioadă determinată ca gardă de corp de rezervă” la ambasada sa din Port-au-Prince.
Soția președintelui a fost transportată la Miami
Atacul din noaptea de marți spre miercuri, din jurul orei 1.00, comis de mai mulți oameni înarmați, s-a soldat cu asasinarea președintelui Jovenel Moïse în reședința sa privată. Când a fost găsit, șeful statului haitian avea 12 răni de glonț.
Soția președintelui, Martine Moise, a fost grav rănită. Ea a fost internată de urgență într-un spital din Port-au-Prince, apoi transferată la Miami (Florida, SUA) pentru tratament, a anunțat Bocchit Edmond, ambasadorul haitian la Washington..
După atac, premierul Claude Joseph, devenit președinte interimar, a declarat stare de asediu în țară.
Moise conducea autoritar, prin decrete
Haiti, cea mai săracă țară de pe continentul american, este măcinată de conflicte violente armate. Recent s-au înregistrat mai multe proteste împotriva guvernării autoritare.
Moïse conducea prin decrete de mai bine de un an, pentru că nu organizase alegeri, iar opoziția i-a cerut să demisioneze în ultimele luni. Premierul Claude Joseph a declarat pentru Associated Press că alegerile programate pentru acest an ar trebui să se desfășoare chiar și în acest context.
În ciuda asigurărilor sale că ordinea va fi instaurată, există confuzie cu privire la cine ar trebui să preia controlul.
De regulă aglomerate, străzile din capitala Port-au-Prince sunt acum goale. Au fost auzite împușcături sporadice în depărtare, mijloacele de transport circulă rar, iar multe afaceri mici au fost închise temporar.
Mascați ca agenți americani antidrog
Bocchit Edmond, ambasadorul haitian în SUA, a declarat că atacul asupra lui Jovenel Moïse „a fost efectuat de mercenari străini și ucigași profesioniști, bine coordonați”.
Edmond a mai spus că aceștia erau mascați ca agenți ai agenției americana antidrog (DEA).
DEA are un birou în capitala statului Haiti, pentru a asista guvernul în programele antidrog, confirmă Ambasada SUA.
Republica Dominicană a declarat că închide frontiera cu Haiti și întărește securitatea în zonă.