Formidabila operațiune prin care ucrainenii l-au capturat pe odiosul comandant rus „Scitul”, scoțându-l din Transnistria pentru a-l aresta la Odessa. Asasinul putinist a acționat pentru destabilizarea Moldovei, a Daghestanului, Ceceniei și Ucrainei

0
2928
"Scitul" a fost încătușat!

Luptătorii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au dat o lovitură grea Rusiei teroriste la începutul lunii octombrie. În urma unei operațiuni speciale de amploare, desfășurată în mai multe etape, ei l-au capturat pe odiosul comandant rus „Scitul”, care participase la războaiele din Republica Moldova, Daghestan, Cecenia și Donbass.

Ofițerul „denazificatorilor” avea cetățenia ucraineană. El plecase în Republica Moldova încă de la începutul anilor ’90, unde a luptat de partea militanților pro-ruși ai așa-zisei Republici Moldovenești Transnistrene. Ulterior, a devenit lunetist în unitatea controlată de invadatori în cadrul „trupelor de interne ale Transnistriei”.

Ceva mai târziu a obținut promovarea în funcția de comandant al Detașamentului 17 al forțelor speciale „Edelweiss” din Ministerul de Interne al Federației Ruse. Din acest post – mai dezvăluie SBU – a luat parte la operațiuni militare în Daghestan și Cecenia. Apoi a ajuns și în Donbass-ul ucrainean, în 2014, pentru a „comite revolte în masă” care i-au ajutat pe ocupanți să dețină controlul asupra unor părți semnificative din regiunile Donețk și Lugansk.

După declanșarea „operațiunii militare speciale” în Ucraina, în februarie 2022, teroristul a acționat pentru FSB (ex-KGB). El avea sarcina de a-și crea propria rețea de spioni pe teritoriul regiunii Odessa și de a recruta în rândurile ei inclusiv oameni ai legii din acea zonă, ca să destabilizeze situația în toată partea de sud a frontului. Dar agenții SBU i-au zădărnicit planurile și l-au arestat chiar la Odessa.

Aflat acum în spatele gratiilor, până la soluționarea definitivă a cazului în instanță, spionul Kremlinului riscă închisoarea pe viață.

Vă prezentăm comunicatul emis de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și publicat pe site-ul său oficial.

„Pentru a-l aduce pe agentul rus pe teritoriul Ucranei, ofițerii de contrainformații SBU au introdus în câmpul său vizual un angajat activ al Serviciului de Securitate”

„Departamentul de contrainformații al Serviciului de Securitate a efectuat o operațiune specială în mai multe etape, în urma căreia un agent FSB a fost scos de pe teritoriul nerecunoscutei Republici Transnistrene și reținut la Odessa. A primit o sarcină ostilă – să-și creeze propria rețea de agenți în sudul Ucrainei.

În acest scop, suspectul a încercat să recruteze de la distanță locuitori ai regiunii Odessa, inclusiv oameni ai legii locali.

Pentru a-l aduce pe agentul rus pe teritoriul țării noastre, ofițerii de contrainformații SBU au introdus în câmpul său vizual un angajat activ al Serviciului de Securitate și au creat condiții pentru «acordul» său de a coopera cu inamicul.

Conform scenariului serviciului special ucrainean, atacatorul a venit la Odessa pentru a-l recruta personal pe «candidat». Combinația operativă a SBU a făcut posibilă documentarea în etape a acțiunilor criminale ale agentului rus și reținerea lui.

Conform anchetei, complicele inamicului s-a dovedit a fi un cetățean al Ucrainei plecat în Republica Moldova la începutul anilor 1990, unde a participat la război de partea militanților așa-zisei Republici Moldovenești Transnistrene.

Mai târziu, a devenit lunetist în unitatea controlată de ruși a «trupelor interne ale Transnistriei». Apoi, persoana implicată a primit o «promovare» și a fost numită comandant al Detașamentului 17 al forțelor speciale «Edelweiss» al Ministerului de Interne al Rusiei.

În timp ce se afla în rândurile forțelor speciale ruse, a luat parte la operațiuni militare pe teritoriul Daghestanului și Ceceniei.

În 2014, a ajuns la Odessa pentru a comite revolte în masă în favoarea Federației Ruse, fapt pentru care a fost dat în urmărire de oamenii legii ucraineni. Pentru a evita justiția, persoana implicată a fugit în falsa Republică Moldovenească Transnistreană, unde în 2019 a fost recrutată de Serhii Zatîka și Denis Marusik – reprezentanți ai «MDB»-ului local (așa-zisul Minister al Securității Statului – n. red.) – pentru a îndeplini sarcini FSB-iste. Apoi a primit porecla operațională «Scitul», a urmat un antrenament și deja în 2023 a început să îndeplinească sarcini inamice. Printre domeniile prioritare ale activităților sale de recunoaștere și subversiune s-a numărat colectarea de informații privind desfășurarea și deplasarea Forțelor de Apărare în zonele de linia întâi din sudul Ucrainei.

Până acum, anchetatorii Serviciului de Securitate l-au informat pe «Scitul» despre suspiciunea în temeiul părții 2 a art. 111 din Codul penal al Ucrainei (trădare săvârșită în baza legii marțiale). El este în arest. Făptuitorul riscă închisoare pe viață.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Colcăială printre „specialii” care au capturat România: judecătoarea Ana Maria Chirilă – arestată pentru că sprijinea traficanții de droguri; judecătoarea Gabriela Mazilu – prinsă cu 6 milioane de euro nejustificați

* De ce nu-i mai ajung lui Ciolacu nici măcar cele mai mari încasări din istoria României: cheltuielile statului PSD-PNL cresc în acest an la 39% din PIB!

* În timp ce anunța austeritate, Ciolacu dădea pe furiș aproape tot fondul de rezervă al Guvernului ca să majoreze pensiile speciale la Ministerul de Interne!

Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

* Regimul Iohannis-PSD a capitulat în fața putinistei Șoșoacă: Zelenski a fost nevoit să-și anuleze discursul din Parlamentul României! Nicăieri, în lumea civilizată, nu i s-a mai întâmplat așa ceva

* EDITORIAL CARTIANU: Simion s-a demascat! Scula lu’ Putin a căzut în capcana lu’ Zelenski

Planul Rusiei de a destabiliza Europa printr-o nouă criză a refugiaților, după modelul celei siriene din 2015. De data asta, ținta sunt țările africane din Sahel

* VIDEO. Masacrul de la kibbutz: teroriștii Hamas au decapitat copii în casele lor! „În 40 de ani n-am văzut așa ceva. Mame, tați, copii, familii ucise în paturile lor, în sufragerie, în grădină”

Cumplita soartă a tinerei Shani Louk, nemțoaica venită să se distreze la festivalul din Israel: violată, ucisă, dezbrăcată și târâtă pe străzi de teroriștii Hamas

* Ce poate face populismul dintr-un stat: șocantele asemănări între criza din Israel, descrisă de celebrul scriitor Yuval Harari, și situația în care a fost adusă România, în ultimii 10 ani, de guvernările Iohannis-Dragnea-PSD

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here