Fake-news Antena 3, girat de Raed Arafat: „Japonia are 1.000% creștere după măsurile de relaxare”. Cifre scoase din burtă

1
1544
Mihai Gâdea - Raed Arafat

Un fake-news grosolan lansat de Antena 3 a fost girat, iresponsabil, de Raed Arafat, secretar de stat în MAI, șeful Departamentulului pentru Situații de Urgență (DSU). Coțcăria a fost descoperită de ziarul Libertatea.

Raed Arafat își sabotează propria credibilitate, afirmând public că se bazează pe informații de la Antena 3 chiar și atunci când televiziunea familiei Voiculescu lansează minciuni evidente, ușor de demontat.

Mai mult, Arafat rostogolește mediatic fake-news-urile, ducându-le la și mai mulți oameni, făcându-le și mai nocive.

Încercând să convingă populația să fie precaută în privința relaxării măsurilor anti-Covid (intenție corectă), Raed Arafat afirmă senin a văzut el la „Sinteza zilei” (emisiunea lui Mihai Gâdea) că „în urma unei relaxări a carantinei, Japonia ar fi înregistrat de 10 ori mai multe cazuri decât înainte”.

Afirmația a fost făcută tot la Antena 3, într-un interviu acordat lui Gâdea.

Șeful DSU se bazează pe informațiile respective (false!) pentru a-și argumenta teoria „relaxării în pași mărunți”: „Cred că la dvs. a fost prezentarea cu Japonia care are 1.000% creștere după măsurile de relaxare. Păi, 1.000% – ce înseamnă asta pentru România, dacă o să avem astfel de creștere? Deci, noi încercăm să mergem într-un mod logic, calculat, clar”.

„Arafat a girat un fake news”

Cifrele arată că situația din Japonia nu s-a agravat după relaxarea restricțiilor, constată „Libertatea”. Ultimele două săptămâni au adus în Japonia mult mai puține cazuri zilnice decât în vârful epidemiei și în perioada de izolare.

Japonia a ieșit din starea de urgență pe 14 mai. Pe 15 mai au fost 83 de cazuri noi, iar pe 18 mai – doar 20.

„Nicăieri nu se verifică ipoteza creșterii cu 1.000% a cazurilor, nici la primele măsuri de relaxare (începutul lui mai), nici la ridicarea stării de urgență, în urmă cu câteva zile. Amenințarea de care vorbea Arafat, o posibilă explozie a numărului de noi cazuri de Covid-19 dacă ne relaxăm prea mult, este una reală. Problema este că șeful DSU aduce drept argument o situație epidemiologică inexistentă din altă țară, girând un fake-news”, scrie „Libertatea”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Amenzi între 500 și 2.500 de lei pentru cei care nu poartă mască în spații publice închise. Zona metropolitană se întinde până la 30 km de oraș, plus întregul județ Ilfov

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.