Eșec la Consiliul European! Austria, Olanda, Suedia și Danemarca vor un buget mai mic. Iohannis: „rezultat dezamăgitor”

2
4082
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis s-a arătat dezamăgit de eșecul negocierilor de la Bruxelles în ce privește bugetul UE pentru 2021-2027 - Foto: Ziaristii.com
Summitul UE dedicat obţinerii unui acord privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 s-a încheiat abrupt vineri seară, după ce liderii statelor membre nu au reuşit să ajungă la o înţelegere, informează agenţiile internaţionale de presă.

Cei 27 de şefi de stat şi de guvern au petrecut 27 de ore într-o încleştare privind bugetul UE pe 2021-2027, fiind evidentă o diviziune profundă între statele net contributoare şi cele care au dorit menţinerea nivelului cheltuielilor, anunță Agerpres.ro.

Înainte de reluarea summitului, în jurul orei 17.00 GMT, Charles Michel, președintele Consiliului European, a venit cu o nouă propunere care limita cheltuielile la 1,069% din venitul naţional brut al statelor membre. Aceasta a fost însă imediat respinsă când liderii statelor membre s-au întors la masa de discuţii.

„S-a ajuns pur şi simplu la o situaţie de bloc contra bloc. De asta discuţiile au eşuat”, a explicat o sursă pentru AFP, citată de Agerpres.ro.

„Din nefericire, am observat că nu a fost posibil să ajungem la un acord. Am observat că mai avem nevoie de timp”, a spus Michel la conferinţa de presă de după încheierea summitului.

El a recunoscut că a fost imposibil să se stabilească data viitorului summit pentru discutarea bugetului UE, ceea ce, potrivit AFP, este o dovadă a diviziunilor profunde dintre cei 27.

„Diferenţele au fost pur şi simplu prea mari. Chiar şi datele preliminare ale noii propuneri au fost suficiente pentru a arăta că nu va fi suficient pentru a depăşi diferenţele”, a declarat la rândul ei Angela Merkel în faţa jurnaliştilor.

„Asta este democraţia. Este o bună tradiţie în democraţie să discuţi şi să dezbaţi”, a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a mai afirmat că este indispensabil ca „munca să continue asiduu în timpul săptămânilor şi lunilor care vin”.

Ceea ce anunța Klaus Iohannis la începutul zilei de vineri a rămas neschimbat, iar negocierile vor continua.

„… am avut o rundă în plen în care fiecare şi-a exprimat punctul de vedere. (…) Au urmat discuţii în formate mici, bilaterale, reprezentanţii statelor cu conducerea Consiliului şi Comisiei, aceste discuţii au durat până la ora 6 dimineaţa, când am intrat eu cu echipa mea la negocieri, însă rezultatul este, cel puţin până în momentul acesta, dezamăgitor. Nu pot să spun că s-au făcut progrese. Poziţiile nu s-au apropiat”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Inconștienții! O minciună a lui Arafat preluată de Ciolacu și Ponta: „vizita la urgențe va costa 10.000 de lei”

* VIDEO. Un puști de 9 ani, hărțuit la școală, și-a rugat mama să-l lase să se spânzure. Acum, e eroul planetei

* Coronavirusul a dus Euro la 4,8 lei, un record absolut. Aurul s-a scumpit cu 4 lei pe gram într-o singură zi

* OPINIE. De la Hanau la Ditrău, românii, victime și călăi, în noul naționalism care sfârtecă Europa

* VIDEO. Mesajul monstrului care l-a ucis pe Viorel, românul din Germania. Cât de nebun era teroristul?

* Monstrul din Hanau. Cine e dezaxatul care l-a ucis pe Viorel pentru că mașina sa avea numere de România

* Vili Viorel Păun, 23 de ani, numele tânărului ucis în atacul terorist din Germania, confirmat de primar, unchiul victimei

2 COMENTARII

  1. Dacă Germania predă tiparnița BCE de la Frankfurt spre Comisia de la Bruxelles voi reîntoarce americanii în Zona Euro. Nici Europa nu o duce bine și nici America. Voi reasigura moneda euro la dobânda Federal Reserve de 0,7%/an. Un preț bun.
    Bunăstarea nu înseamnă numai local. E nevoie de mers înainte. Dolarul nu se susține fără investiții masive în Rusia, Africa și America de Sud. Bunăstarea și-o construiește fiecare țară în baza unui Globalism impecabil ca ținută morală.

  2. Era de așteptat,…nici mie că olandez nu-mi place să muncesc pentru aia din Est….de ce?..păi uite că România nu a atras fonduri europene nerambursabile decât o Treime!!!!..da ,dle Președinte,o Treime…… și dvs vreți o mărire a bugetului , când țara dvs nu e in stare sa acceseze fonduri europene !!!!….de ce țările europene din west nu mai vor curbe de sacrificiu????….din simplul motiv că locuitorii nu mai vor alte taxe..!!!…da dle Președinte , banii care vin în est sunt din taxele și impozitele locuitorilor din țările din west…. și oricum tot nu suntem în stare să accesam măcar jumătate din fonduri….Dle Președinte , aici e baiul ,in Romania… sistemul administrativ al țării e perimat,e un sistem centralizat fanariot,… Dle Președinte urgent reorganizarea administrativă a țării în vechile provincii, autonomia administrativă și financiară e soluția… Romania trebuie să fie un stat federal …. altfel ne vom duce dracului… centralismul democrat de tip comunist, apropo Ceaușescu la inventat,iar voi in 30 de ani n-ați fost în stare să-l schimbăm…. asta-i grav in țara asta… Centralizarea draconică a instituțiilor statului…și praful de va alege de ea… dacă vreți mai multe idei,devine consultație și trebuie să vă taxez…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here