Monstrul din Hanau. Cine e dezaxatul care l-a ucis pe Viorel pentru că mașina sa avea numere de România

1
2138
Tobias Rathjen
Tobias Rathjen, 43 de ani, un extremist xenofob a ucis 10 persoane printre care și un cetățean român - Foto: Captură YouTube

Tobias Rathjen, 43 de ani, bărbatul bănuit că ar fi ucis zece persoane în orașul german Hanau, în apropiere de Frankfurt, era probabil un extremist de dreapta, potrivit cancelarului german Angela Merkel.

La scurt timp după crimele din cele două baruri, specializate în fumatul narghilelei, poliția a intrat într-o casă în care au fost găsite două cadavre – un bărbat de 43 de ani și mama sa, precum și arma suspectată că ar fi fost folosită pentru producerea atacului. Ulterior, s-a arătat că bărbatul avea un site, care, acum, este cercetat de autorități, se arată într-un articol din „Politico”.

Monstrul din Hanau l-a ucis și pe Vili Viorel Păun, 23 de ani, din comuna Singureni, Giurgiu. Acesta se afla în mașina sa, un Mercedes, și vorbea la telefonul mobil în fața celor două restaurante în care se fuma narghilea. Monstrul l-a împușcat pentru că mașina avea numere de România, au declarat rude ale decedatului aflate în țară.

„O analiză inițială a site-ului coordonat de presupusul asasin indică faptul că la baza crimele stau motivații xenofobe”, a declarat Peter Beuth, ministrul de interne din Hesse.

Merkel a făcut o declarație la Berlin înainte de a pleca la summitul bugetului Consiliului European de la Bruxelles. „În prezent, mulți sugerează că făptașul a făcut acest lucru din motive extremiste și rasiste de dreapta”, a spus ea, adăugând că rasismul și ura sunt o „otravă care există în societatea noastră și a provocat deja prea multe crime”, anunță „Politico”.

Potrivit presei germane, în urmă cu câteva zile, asasinul a încărcat un mesaj video pe site-ul său în care se adresa „poporului american care este controlat de forțe oculte”. Tot pe site, monstrul a vorbit despre „comportamentul scandalos al anumitor grupuri etnice” și a spus că aceste sunt „rase care distrug Germania”.

Ministrul de Interne din Hesse a declarat pentru presa din Germania că poliția nu avea informații despre activitatea online a presupusului asasin.

Un purtător de cuvânt al ambasadei Turciei la Berlin a confirmat că cinci persoane cu cetățenie turcă (de origine kurdă) au fost printre cei uciși. Comunitatea turcă din Germania a emis o declarație ca răspuns la împușcături, criticând politicienii, mass-media și pe toți care „relativizează și neagă rasismul”.

„Aceast act de teroare nu este un ‘atac asupra tuturor’, au fost vizate unele persoane specifice din cauza motivațiilor rasiste! Solidaritatea reală înseamnă recunoașterea acestui lucru”, a anunțat Ambasada Turciei, solicitând ca o comisie parlamentară germană să investigheze terorismul de dreapta și rasismul.

Atacul din Hanau arată, încă o dată, că e o distanță foarte scurtă între manifestările politice ale extremismului fascist și crimă, iar acesta a devenit un fenomen care a scăpat de sub control în Germania.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Vili Viorel Păun, 23 de ani, numele tânărului ucis în atacul terorist din Germania, confirmat de primar, unchiul victimei

* Ce destin pentru românul ucis în atacul din Germania! „Copilul abia ieşise de la muncă. A oprit să-şi ia un suc”. Era singur la părinţi…

* Ce a discutat Iohannis cu Orban la întâlnirea informală și care au fost nemulțumirile președintelui

* Andreea Berecleanu a părăsit Antena 1 pentru că „nu acceptă situații impuse”. Pentru Stoiceasca e OK, ea e obișnuită de la Antena 3

* Ambasadorul SUA face praf fosta guvernare PSD pentru „haosul” lăsat moștenire Guvernului PNL. Actualii miniștri „au muncit extrem de mult” pentru a repune România pe linia de plutire

* Chirică, primarul Iașiului, anunță că se face liberal. PNL tace, dar apar turbulențe în rândul electoratului anti PSD

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here