OPINIE. De la Hanau la Ditrău, românii, victime și călăi, în noul naționalism care sfârtecă Europa

0
652
Hanau, Ditrau
Rasismul, naționalismul și xenofobia sunt promovate de unii oameni politici, dar au un impact devastator din cauza rapidității cu care se răspândesc pe rețelele sociale. Cazul Ditrău și atentatul de la Hanau, două tragedii recente

Atentatul de la Hanau, Germania, arată că naționalismul și extremismul european au ajuns la cele mai înalte cote. Nu trebuie să ne ascundem după deget, Brexit-ul este o formă de manifestare a naționalismului britanic.

Să împuști un tânăr în cap doar pentru că se află la volanul unei mașini care are numere de România reprezintă un indiciu că va fi tot mai greu pentru milioanele de muncitori români să lucreze și să se dezvolte în țările de adopție.

Demisia lui Annegret Kramp-Karrenbauer, succesoarea Angelei Merkel la conducerea formațiunii CDU (Uniunea Creștin Democrată), pentru că nu a reușit să evite o alianță locală cu Alternativa pentru Germania (AfD), formațiune de extremă dreapta, a provocat o adevărată criză politică și mari îngrijorări pentru viitor.

Atentatul din Hanau vine să toarne gaz pe foc. Germania se confruntă cu o creștere tot mai accentuată a influenței gândirii extremiste și a manifestărilor politice de acest tip. AfD este o formațiune marginală, dar nu se știe pentru cât timp. Autoritățile germane au fost mai preocupate să ascundă lumii problema noului naționalism, care roade ca un cancer de cel puțin un deceniu, decât s-o rezolve.

Cum spuneam, Brexit-ul este o formă de manifestare a naționalismului britanic. O jurnalistă de la BBC a fost exonerată de conducerea postului de televiziune în urma unei cercetări disciplinare pentru că, într-o relatare, a spus că susținătorii care sărbătoreau Brexit-ul în centrul Londrei sunt cu toții „persoane albe”, sugerând că plecarea din Uniunea Europeană e o „formă de rasism”.

Jurnalista nu și-a pierdut locul de muncă, șefii ei, în urma cercetării imaginilor de la fața locului, au considerat că relatarea ei era conformă cu realitatea din fața parlamentului.

Dar astfel de cazuri particulare, nu rezolvă problema. Răul a fost făcut. Platformele sociale distribuie informații cu o viteză de neimaginat în urmă cu două decenii, nu există filtre, iar oamenii sunt bombardații cu sute de mesaje false, cu fabulații, minciuni pe care mulți dintre ei le cred sau pe care, din disperare sau frustrare, le consideră salvatoare, mai grav, minciuni în care merită să crezi.

Fără rețele sociale ar fi existat „Societatea Pământul Este Plat”? Poate că da, dar n-ar fi avut zeci de mii de adepți din întreaga lume care să creadă într-o astfel de aberație și, în plus, să o cultive și să o promoveze. „Pământul e plat” poate fi cel mult gândul neclar al cuiva care a băut într-o seară prea multe pahare cu vin și se pregătește să meargă la culcare, dar trăim vremuri în care o astfel de inepție a devenit o mică religie și nu e singura.

Imaginați-vă acum că pentru toate teoriile conspiraționiste, una mai absurdă decât alta care bombardează rețelele sociale zi de zi, se găsesc mii de clienți, oameni mai puțin educați care caută întrebări la probleme și provocări cotidiene și care nu primesc răspunsuri pe căi oficiale sau credibile pentru că și acestea, la rândul lor, au fost alterate de noul tip de comunicare.

Suntem într-un cerc vicios care naște monștri precum cel din Hanau, Germania, dar și zeci de alte cazuri din SUA, Franța și Marea Britanie. Crimele în masă care bântuie societatea noastră au legătură directă cu mesajele politice și cu impactul rețelelor sociale asupra comunicării.

Atâta vreme cât vom ascunde problemele sub preș, ele nu se vor rezolva, iar noi, ca români și cetățeni europeni, vom avea mult de suferit. Deja am devenit atât victime, vezi cazul din Germania cu tânărul ucis de psihopatul din Hanau, dar și călăi, vezi cazul Ditrău, iar acestea sunt doar două dintre cele mai recente exemple. 

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Mesajul monstrului care l-a ucis pe Viorel, românul din Germania. Cât de nebun era teroristul?

* Monstrul din Hanau. Cine e dezaxatul care l-a ucis pe Viorel pentru că mașina sa avea numere de România

* Vili Viorel Păun, 23 de ani, numele tânărului ucis în atacul terorist din Germania, confirmat de primar, unchiul victimei

* Ce destin pentru românul ucis în atacul din Germania! „Copilul abia ieşise de la muncă. A oprit să-şi ia un suc”. Era singur la părinţi…

* Ce a discutat Iohannis cu Orban la întâlnirea informală și care au fost nemulțumirile președintelui

* Andreea Berecleanu a părăsit Antena 1 pentru că „nu acceptă situații impuse”. Pentru Stoiceasca e OK, ea e obișnuită de la Antena 3

* Ambasadorul SUA face praf fosta guvernare PSD pentru „haosul” lăsat moștenire Guvernului PNL. Actualii

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here