Coronavirusul a dus Euro la 4,8 lei, un record absolut. Aurul s-a scumpit cu 4 lei pe gram într-o singură zi

2
1160
Euro, coronavirus
Moneda Euro s-a scumpit mult și rapid din cauza turbulențelor generate la nivel global de epidemia de coronavirus

În două zile consecutive, euro a bătut record după record. Vineri, moneda europeană valora 4,8026, cel mai ridicat nivel anunțat vreodată de BNR.

Dolarul american a crescut de la 4.4307 lei la 4.4462 lei. Acesta este a opta oară, în ultimele trei săptămâni, când dolarul ajunge la un nou nivel record în raport cu leul, anunță News.ro.

Preţul gramului de aur a crescut de la 229.4268 lei la 233.5122 lei. Într-o singură zi, aurul s-a scumpit cu peste 4 lei pe gram, un ritm rar întâlnit. Acesta este a şaptea oară consecutiv când preţul aurului ajunge la un nou nivel record.

Cursul francului elveţian a urcat de la 4.5078 lei la 4.5258 lei. Acesta este cel mai mare nivel din 23 ianuarie 2015, când a fost 4.5817 lei.

În 15 ianuarie 2015, francul elveţian a sărit de la 3.7415 lei la 4.3287 lei, după ce Banca Elveţiei a decis să renunţe la plafonarea cursului de schimb.

Lira sterlină a crescut de la 5.7074 lei la 5.7406 lei.

Toată această turbulență pe piața monedelor de referință și a metalelor prețioase are legătură cu nesiguranța economică indusă de epidemia de coronavirus. Economia Chinei va încetini în urma impactului răspândirii virusului și a măsurilor luate pentru protejarea cetățenilor. Consecințele închiderii fabricilor și a mii de companii a dus la întreruperea fluxurilor economice, cauzând pierderi masive.

China este a doua economie a lumii, iar problemele din această țară vor crea perturbații în întreaga lume. Dacă nivelul infestărilor rămâne ridicat, turbulențele pe piețele financiare vor continua. Coreea de Sud și Japonia, alte două economii cu impact global, sunt primele afectate de încetinirea producției de bunuri și servicii din China. Pierderile sunte de miliarde de dolari pe zi.

China are o populație de 1,4 miliarde de oameni și peste 80% dintre aceștia sunt afectați de carantine și restricții în ce privește deplasarea și desfășurarea activităților cotidiene. Toate acestea au un efect negativ în economie.

Într-o astfel de situație, cei mai mulți investitori caută zone sigure astfel încât să piardă cât mai puțini bani. De aceea, monedele de referință și aurul sunt cele mai căutate în această perioadă, investitorii vânzând masiv monedă din țările emergente, printre care și România.

Bilanț global al infestărilor cu coronavirus

Epidemia de coronavirus nou a ucis încă 118 persoane în China continentală, în special în provincia Hubei, ceea ce a crescut la 2.236 numărul total al deceselor la nivel naţional, au anunţat vineri autorităţile sanitare, citate de AFP, anunță Agerpres.ro.

Comisia Naţională de Sănătate din China a raportat 889 de cazuri noi de contaminare confirmate în 24 de ore în China continentală (cu excepţia Hong Kong şi Macao).

Peste 75.000 de persoane au fost confirmate cu Covid-19 în China şi alte câteva sute în zone din peste 25 de ţări.

Aproape toate noile decese din China au fost înregistrate în provincia centrală Hubei, epicentrul epidemiei, majoritatea fiind în capitala sa, Wuhan, metropola unde virusul a apărut pentru prima dată, în luna decembrie.

Comisia de Sănătate din Hubei a raportat anterior în aceeaşi zi în cadrul bilanţului zilnic 115 decese suplimentare în ultimele 24 de ore şi 411 cazuri noi de contaminare în provincie, dintre care 319 în Wuhan.

Aşadar, peste jumătate din noile cazuri de contaminare cu coronavirus au fost înregistrate în alte provincii chineze, ceea ce amplifică temerile privind posibila răspândire a virusului la nivel naţional, în ciuda restricţiilor de trafic drastice şi a măsurilor de carantină adoptate în numeroase oraşe.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* OPINIE. De la Hanau la Ditrău, românii, victime și călăi, în noul naționalism care sfârtecă Europa

* VIDEO. Mesajul monstrului care l-a ucis pe Viorel, românul din Germania. Cât de nebun era teroristul?

* Monstrul din Hanau. Cine e dezaxatul care l-a ucis pe Viorel pentru că mașina sa avea numere de România

* Vili Viorel Păun, 23 de ani, numele tânărului ucis în atacul terorist din Germania, confirmat de primar, unchiul victimei

* Ce destin pentru românul ucis în atacul din Germania! „Copilul abia ieşise de la muncă. A oprit să-şi ia un suc”. Era singur la părinţi…

* Ce a discutat Iohannis cu Orban la întâlnirea informală și care au fost nemulțumirile președintelui

* Andreea Berecleanu a părăsit Antena 1 pentru că „nu acceptă situații impuse”. Pentru Stoiceasca e OK, ea e obișnuită de la Antena 3

2 COMENTARII

  1. e groasa rau de tot !!!…nu ne mai omoara virusul,ne ucide euroiul….uite ce poate face un stat sclavagist !!!..ma refer la china !…dupa ce a distrus economia mondiala cu cacatuile ei de produse ,acum ne omoara definitiv!!…vorba lui gore din chitila..
    dove si trova giovani?..e morto !..,come morto??.e morto definitivo!!!….eu zic sa ne inscriem pentru calatoriile pe marte ,daca or mai fi locuri,sau cel putin vladimir pe luna!!!..ca aici pe pamant avem de toate si mai bune si mai rele….

  2. Nu coranavirusul ne-a adus aici , ci ticalosia si prostia tuturor guvernelor si presedintilor din 1989 pana in prezent. Daca aveam si noi moneda euro ca alte tari ex-comuniste nu mai sufeream azi. Pentru saracia interna cauzele sunt exclusiv interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here