Eroul care a inspirat filmul „Hotel Rwanda” e judecat pentru terorism. „Am fost răpit și repatriat cu forța”

0
747
Paul Rusesabagina, cu cătușe la mâini

Paul Rusesabagina, eroul care a inspirat filmul „Hotel Rwanda”, a declarat vineri că a fost răpit și adus cu forța în Rwanda, unde este judecat pentru numeroase acuzații, printre care și terorism, informează Yahoo News.

Paul Rusesabagina a fost directorul unui hotel și a salvat vieţile a peste 1.200 de oameni în timpul genocidului care a avut loc în 1994 în țara africană.

Rusesabagina, disident politic care a trăit în exil în Belgia și SUA, a fost arestat în august, pe teritoriul Rwandei. În acel moment nu s-a știut cu exactitate dacă Rusesabagina s-a întors voluntar în țară sau dacă a fost obligat să revină.

„Am fost răpit pentru a ajunge aici. Mi-au legat mâinile și picioarele și am avut ochii acoperiți”, a declarat Paul Rusesabagina într-un tribunal din capitala Kigali, în timp ce solicita eliberarea pe cauțiune.

Procurorii au negat presupusa răpire și au anunțat că au fost urmate procedurile legale.

„Nimeni nu l-a răpit pe Paul Rusesabagina. A fost reținut într-un loc recunoscut legal, după ce a fost informat despre acuzațiile care i se aduc”, a declarat procurorul Jean Cabin Habimana.

Paul Rusesabagina în sala de judecată

Filmul „Hotel Rwanda” descrie felul în care Paul Rusesabagina, interpretat de Don Cheadle, s-a folosit de relațiile sale în calitate de director de hotel pentru a proteja etnicii Tutsi care fugeau din calea măcelului pornit de etnicii Hutu, în 1994. Aproximativ 800.000 de oameni au fost uciși în timpul genocidului din Rwanda.

Rusesabagina a dobândit ulterior cetățenia belgiană și a locuit în SUA. A devenit un critic vocal al președintelui Paul Kagame, iar într-un clip pe YouTube a cerut rezistență armată în fața Guvernului.

În instanță, avocatul lui, Gatera Gashabana, a spus că lui Rusesabagina i-au fost violate drepturile.

Rusesabagina a mai cerut eliberarea pe cauține de două ori, însă cererile lui au fost respinse de instanță.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

50 de ani de închisoare pentru 10 condamnați, în Dosarul ANRP. Crinuţa Dumitrean – 6 ani și 3 luni, Horia Simu – 6 ani și 4 luni

FOTO. Peștera lui Ali Baba, găsită de DNA la polițiștii șpăgari din „fabrica de permise auto”. Mormane de bijuterii și pungi cu bani în găleți. Mecanismul mitei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here