Epurare etnică fără precedent în secolul XXI: peste 60.000 din cei 120.000 de etnici armeni din Nagorno-Karabah au fugit după ce Azerbaidjanul a ocupat enclava. Putin s-a aliat cu azerii și cu turcii împotriva armenilor, pe care se angajase să-i protejeze

0
630
Peste 65.000 din cei 120.000 de locuitori armeni din Nagorno-Karabah fugiseră, până miercuri seara, din calea azerilor, de teama că vor fi uciși după ce aceștia au câștigat războiul pentru enclavă

După victoria militară fulgerătoare obținută pe 19 septembrie de armata azeră împotriva separatiștilor din regiunea Nagorno-Karabah, peste jumătate din cei 120.000 de etnici armeni care locuiau acolo au fugit deja peste graniță, în Armenia. Este o epurare etnică fără precedent în secolul XXI.

Președintele autoproclamatei Republici Nagorno-Karabah, Samvel Shahramanayan, a semnat deja un decret de dizolvare a tuturor instituțiilor acestui stat începând cu 1 ianuarie 2024, au anunțat joi autoritățile din Karabah. Este punctul final al unei lungi povești, începută încă dinainte de dizolvarea Uniunii Sovietice.

După destrămarea URSS, Rusia s-a folosit de conflictul dintre minoritatea armeană și statul azer pentru a crea un conflict înghețat, așa cum s-a întâmplat și în Transnistria. În zonă a fost și un război în 1994.

Apoi, timp de peste două decenii, situația a rămas staționară. Numai că Azerbaidjanul, datorită resurselor de petrol și gaze, s-a dezvoltat mult mai mult în ultimii ani, depășind net Armenia ca potențial – inclusiv militar. În toamna lui 2020, printr-un atac fulgerător, armata azeră i-a zdrobit pe separatiști. S-a semnat un acord de pace total defavorabil enclavei Nagorno-Karabah.

Pe 19 septembrie 2023, un nou atac al Azerbaidjanului a obligat forțele enclavei să capituleze. Teritoriul separatist locuit de armeni va fi integrat de la 1 ianuarie 2024 în Azerbaidjan, de care aparținea oricum conform dreptului internațional.

Guvernul din Baku a dat toate asigurările că armenii nu vor suferi consecințe, că pot rămâne pe loc și că vor avea toate drepturile garantate, inclusiv să-și practice religia creștină. Însă armenii, știind istoricul conflictului cu azerii musulmani, nu au nicio încredere în aceste promisiuni și părăsesc regiunea în masă, îndreptându-se spre Armenia.

În plus, Azerbaidjanul este condus de un regim dictatorial, iar armenii și-au dezvoltat, în ultimele trei decenii, destule reflexe democratice. De aceea, promisiunea că armenii din Nagorno-Karabah vor avea exact aceleași drepturi ca azerii nu-i încântă deloc pe armeni, dimpotrivă, îi sperie!

Profesorul Armand Goșu, cel mai important istoric român specializat în spațiul ex-sovietic, a explicat într-un interviu acordat pentru Spotmedia.ro că au mai fost câteva elemente care au contribuit la cea mai mare epurare etnică din secolul XXI.

Unul ar fi faptul că Putin îl antipatizează pe premierul armean Nikol Pașinian, venit la putere pe fondul unui val de proteste anticorupție. Putin, care este înspăimântat de revoluții și mișcări de protest – considerate de el opera serviciilor secrete occidentale –, l-a considerat pe șeful Guvernului de la Erevan omul americanilor, mai ales că acesta a inițiat discuții pentru a scoate Armenia din sfera de influență a Rusiei.

Armand Goșu sugerează chiar că Putin a complotat, împreună cu președintele azer Ilham Aliev, împotriva Armeniei. A ar fi o altă cauză a lipsei de reacție a rușilor în apărarea armenilor, pe lângă cea a incapacității militare.

Și mai grav, semnalează Armand Goșu, este că Putin susține acum și revendicările teritoriale ale Azerbaidjanului față de coridorul Zangezur, din provincia armeană Syunik. Trupele rusești de menținere a păcii au fost pasive la atacul azer, pe care l-au și favorizat.

Nagorno-Karabah e enclavă armeană în Azerbaidjan. Nahicevan a regiune autonomă azeră în Armenia. Până la un punct, turcii i-au înarmat pe azeri, rușii i-au apărat pe armeni. Prietenia Putin – Erdogan a balansat totul în favoarea Azerbaidjanului

Enclava Nagorno-Karabah a rămas astfel, până la final, un instrument în mâinile Moscovei, care s-a folosit și încă se mai folosește de acest teritoriu și de drama oamenilor de acolo pentru a-și urmări scopurile.

Armand Goșu spune că propagandiștii ruși l-au atacat pe premierul Pașinian pentru pierderea Karabahului și au cerut populației, cu această ocazie, să iasă în stradă și să răstoarne Guvernul pro-occidental.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* În loc să elimine pensiile speciale, coaliția PSD-PNL a încercat să fure pensiile private ale românilor!

Ministrul Boloș (PNL), pe urmele premierului Ciolacu (PSD): „Măsurile fiscale nu au impact asupra vieţii de zi cu zi a românilor”

Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

* EDITORIAL CARTIANU. România văzută prin portbagajul lui Buzatu. Definiția PSD-ismului: o geantă cu bani, o oală cu mâncare, câteva sticle de vin, un baron feudal, o nevastă în Senat, o beizadea în Guvern, o amantă leșinată, un Solomon obraznic, un afacerist de casă, un ginere deputat și unul ucigaș

* Șah-mat în 5 fotografii: ridicolul în care e aruncat Mircea Badea când susține că n-a existat flagrant în „cazul Buzatu”. Partida anti-justiție a sărit deja în apărarea mega-șpăgarului PSD

VIDEO. A doua filmare cu care DNA îl zdrobește pe șpăgarul Buzatu

STENOGRAME. Buzatu: „Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Vin, pescuiesc 5 minute și plec!” / Martor: „Îi spun lui Emil să vină cu «mâncarea caldă»”

* „Tâmpitule, prostule, unde sunt cartofii? Nu vezi că e numai carne pe masă? Tu nu știi că eu țin post?” Vasalitate feudală în Vaslui: asistenta lui Buzatu îl umilea pe șeful de la Protecție Socială pe județ, transformat în servitor

Pieleanu: „Buzatu e prietenul meu, sper să-și demonstreze nevinovăția!”. Chirieac: „Era cu metafizica, nu părea șpăgar ordinar”

* Hemoragie din PNL: deputatul Ben Oni Ardelean – al treilea parlamentar plecat din partid în ultima lună, după senatorii Potecă și Bîca

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here