„Există îndoieli că România își poate exercita eficient rolul de lider” regional primit după atacul Rusiei asupra Ucrainei – analiză „Die Welt”

12
1224
Articolul din Die Welt unde se vorbește de motivele pentru care România nu poate să-și asume rolul de lider regional la care tânjește

Sunt semne evidente că România nu este capabilă să-și asume rolul de lider regional la care a aspirat atât de mult și pe care l-a primit, conjunctural, după invadarea Ucrainei de către Rusia, notează importanta publicație germană „Die Welt”. Odată cu agresiunea rusească începută pe 24 februarie 2022, România a primit un rol mult mai important decât avusese până atunci în NATO, dar și responsabilități și mai multă muncă pe care nu pare capabilă să le facă.

„Există îndoieli că România își poate exercita eficient rolul de lider” regional, scrie „Die Welt”. Publicația germană enumeră lucrurile importante pe care România le face pentru Ucraina și pentru aliații occidentali, între care asigurarea tranzitului pentru armament către ucraineni și, în sens invers, al cerealelor către Europa, propria producție de muniție și arme direcționată către Ucraina, deschiderea unor centre de mentenanță a echipamentelor occidentale folosite în Ucraina și baze de pregătire pentru militari ucraineni.

Marea noutate despre care scriu jurnaliștii germani – și despre care în România nu s-a vorbit – este înțelegerea mediată de SUA și UE prin care vasele care se încarcă ziua cu cereale în porturile ucrainene de la Dunăre traversează fluviul până vis-a-vis și rămân peste noapte pe malul românesc, ca să fie ferite de bombardamentele rusești. Malul românesc este sub jurisdicția NATO și rușii nu îndrăznesc să atace acolo.

Profesorul Armand Goșu, istoric specializat în politica spațiului ex-sovietic, a făcut pentru „Die Welt” o scurtă analiză, confirmându-le germanilor că „România nu este pregătită – nici politic, nici militar, cu atât mai puțin economic” să-și asume rolul important primit odată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Motivele sunt multiple. Armata este într-o stare foarte proastă, infrastructura la pământ, refuzul clasei politice de a face orice progres și stoparea luptei anticorupție, situația lamentabilă a sistemului sanitar, a Justiției și Educației.
La aceasta, arată Armand Goșu, putem să adăugăm sute de generali români care au pensii speciale uriașe și care sunt gata să scoată România din Uniunea Europeană, dacă astfel își pot proteja privilegiile.

 

12 COMENTARII

 1. Ce lider regional? Romania nu se poate conduce pe sine si merge spre faliment. Cum sa mai conduca si pe altii?
  ”exista indoieli” in termeni diplomatici inseamna ca e clar ca suntem batuti in cap, incapabili sa ne conducem macar pe noi.

 2. Pentru toate serviciile, gașca de bandiți PCR-USL nu vrea decât să fie lăsată să fure in voie 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 3. Nu neapărat pentru păstrarea privilegiilor. Nu! Motivația principală este că ieșirea din UE le garantează tuturor militarilor, alături de întreg aparatul de stat, indiferent de domeniul de activitate, o revenire sau, măcar, un status quo la/în sistemul „feudal” în care este administrată, încă, România! Pensiile sunt doar un bonus. Din păcate, au devenit o marotă a tuturor jurnaliștilor care, mai nou, nu văd pădurea din cauza copacilor!

 4. De pe agerpres.ro:

  „Racheta care în noiembrie 2022 a omorât doi civili în satul polonez Przewodow, în apropiere de graniţa cu Ucraina, era ucraineană, şi nu rusă, a confirmat joi ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, potrivit AFP.”

  Sa nu uitam ca Ucraina a negat constant implicarea în acest incident. Ce credibilitate mai poate avea Zelenski atunci cind afirma ca România a permis atacarea Ucrainei cu drone?

  • Eram absolut sigura ca asta este comentariul dumitale la un articol in care se vorbeste despre faptul ca Romania are”sute de generali români care au pensii speciale uriașe și care sunt gata să scoată România din Uniunea Europeană, dacă astfel își pot proteja privilegiile.”. Si veti continua cu vestitul canal Bastroe pe care ucrainienii l-au curatat si prin asta vretiu sa ne convingeti ca Delta Dunarii va disparea. Sunteti atat de previzibili!
   Si, da, comentariul dumitale este exact ceea are nevoie acest articol pentru a confirma adevarul celor scrise in el. Romania NU POATE FI LIDER in nici un domeniu. Deocamdata.
   Oricum este o adevarata incantare sa constat ca ne spuneti lucruri pe care le stiam deja si ca omiteti sa ne spuneti ca racheta respectiva era DEFENSIVA. Multumim frumos ca ne spuneti doar parti din adevaruri demult stiute.

  • Se putea să nu mănânce și tov Colonel un c’at ? 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  • Pentru aceste adevaruri eu sint injurat aproape de fiecare data de catre adevaratii „troli” (asa le spuneti dvs.). Nu contest ca nu am nici o simpatie pentru marionetele de la Kiev, sint tot pe calapodul rusilor adica FALSI si IPOCRITI.
   Cit priveste rolul de „lider” al Romaniei eu n-as merge pe „analiza” d-lui Armand Gosu, coruptie exista peste tot in cadrul NATO, nu este Romania nici cea mai slaba nici cea mai puternica, deocamdata a facut fata cu brio crizei refugiatilor din Ucraina. A spune numai lucruri negative nu mi se pare corect. Ce zici domnule Armand Gosu? Te simti bine birfind Romania cu orice ocazie? Cine te aude crede ca din Romania nu poti decit sa fugi.

   P.S. Situatia cu Delta Dunarii ramine valabila ce am spus, domnul Iohannis a spus ca nu dar eu nu-l cred, specialistii au alte pareri care difera de parerile politicienilor. In Ucraina decid altii (care nu sint ucraineni), mari traderi de cereale care au tot interesul sa forteze limitele Dunarii.

   • … numa’ p-ăsta că e cald și cu sâmburi de cireșe 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Hai tov Colonel ca ai puține șanse să găsești gunoaie aiurite pe aici 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    • Apropo, ” Cine te aude crede ca din Romania nu poti decit sa fugi.” , tu pe unde trăiești de scrii o așa prostie ? N-ai auzit că au plecat deja din România 6 milioane de cetățeni ??😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  • La voi bolșevicii, toate sunt de-a-ndoaselea 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂Deci, 6 milioane de romani au plecat in pribegie pentru că i-au prostit unii si nu pentru că bandiții bolșevici au jefuit tara si au lăsat-o fără industrie, fără resurse, fără locuri de muncă … 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   In concluzie, pentru ca romanii să nu mai plece in pribegie, trebuie înfundată gura ziariștilor, nu ? 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here