Macron: Franța nu va șterge niciun nume din istoria sa și nu va demola nicio statuie!

4
2005

Republica Franceză nu are de gând să-și șteargă istoria și nici să își demoleze nicio statuie, a anunțat președintele Emmanuel Macron într-un discurs care a făcut valuri, dar a și fost întâmpinat cu satisfacție de opinia publică din Hexagon.

Declarația șefului statului francez vine într-un moment în care, în Statele Unite și Marea Britanie mai ales, grupuri mai mult sau mai puțin organizate distrug statui ale unor personalități din istoria acestor țări sau ale unor exploratori celebri.

Franța nu are de gând să-și demoleze statuile și nici să șteargă numele personalităților din istoria sa, avertizează președintele Macron

Consemnată de rfi.ro, luarea de poziție a președintelui francez a fost făcută în contextul unei presiuni apărută și în această țară, diverși activiști încercând să culpabilizeze statul și poliția pentru rasism sistemic.

Macron a menționat că există intransigență față de rasism, dar cu aceeași măsură vor fi tratate separatismul și încercările de secesiune culturală bazată pe criterii religioase sau etnice. Republica Franceză nu va șterge nicio urmă și niciun nume din istoria ei și nu își va desprinde de pe soclu nicio statuie, a subliniat Macron, conform rfi.ro.

Scriitorul și jurnalistul Matei Vișniec, corespondent al RFI la Paris, își încheie textul cu fraza: “Un mod (n.r. – al lui Macron) de a spune că Franța nu va ceda unor acuzații nefondate și nici isteriei emoționale și de grup, atât de ușor de întreținut astăzi prin rețelele de socializare”.

În SUA și Marea Britanie, scopul legitim al protestelor împotriva rasismului a fost rapid deturnat de activiști și de grupuri interesate politic

Plecând de la uciderea unui infractor de culoare de către polițiști albi, în Statele Unite au izbucnit, în ultimele săptămâni, proteste de amploare împotriva rasismului. Ele s-au extins rapid în Europa, în special în Marea Britanie.

Numai că, în foarte scurt timp, țelul legitim al manifestărilor a fost alterat. Grupuri de infractori s-au folosit de haos pentru a devasta magazine și de a trece la jafuri. Partidul Republican i-a acuzat pe activiștii Partidului Democrat că au încercat să deturneze acțiunile într-o mișcare de masă împotriva președintelui Donald Trump, în perspectiva alegerilor din toamnă.

Grupuri de simpatizanți ai ideologiilor de stânga au trecut la devastarea unor monumente, sub pretextul că glorifică niște deținători de sclavi.

O statuie a lui Columb a fost decapitată în SUA. În Londra s-a urinat pe statuia lui Churchill

O statuie a exploratorului italiano-spaniol Cristofor Columb – cel care în 1492, dovedind un curaj și o intuiție nemaipomenite, a străbătut Atlanticul pentru a descoperi America – a fost dislocată și aruncată în apă. O altă statuie a lui Columb a fost decapitată.
În Londra, mai mulți tineri au urinat pe statuia lui Winston Churchill, eroul Marii Britanii și al lumii care a condus lupta împotriva lui Hitler.

Tot în Marea Britanie, la presiunea activiștilor, autoritățile au scos statuile unor personalități istorice acuzate acum, la sute de ani distanță, că ar fi fost adepte ale sclaviei.
În Noua Zeelandă, edilii orașului Hamilton, localitate înființată și numită de un erou al armatei britanice care a luptat în războaiele cu maorii, au decis să elimine statuia ofițerului.

Au apărut și reacțiile adverse. La Londra s-au înregistrat conflicte între poliție și manifestanți de dreapta.

Valul pare să se fi oprit, însă, la granița Franței, unde președintele țării a avertizat că nu există nicio intenție să fie rescrisă istoria.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Fostul șef al trupelor americane în Europa: „Rusia ar putea lansa o invazie în România sau în statele baltice“, pentru a testa reacția NATO

Cele 17 țări europene pentru care, din 15 iunie, se redeschid cursele aeriene, fără izolare sau carantină

4 COMENTARII

 1. Nu credeam că Mordechaii lui Grigore Cartianu manipulează în sensul de a crede că pământenii chiar distrug statui ale celor care și-au asumat istoria bene. Descoperirile geografice de continente înseamnă cunoaștere și dezvoltare. Meritul aparține numai exploratorilor. Politicenii Mordechai le-ar anula menirea. Un Mordechai de joasă speță a Schnecker Niels al Negurii lui proprii ce insistă acum. Omul pământean e la final de viață verde. Nu a putut ieși din oxigen cu energia E = mc^3 și a decis să fie numai istorie. Vine Glaciațiunea pe Pământ în 100 de ani, până în anul 2076. Petrol nu mai este. Minereu nu mai este. Amprenta morală a Pământului nu mai permite apariția după Glaciațiune a prehominizilor. Darwin

 2. Bine că la noi sunt statui ale unor criminali ai poporului român….par exemplu… Sadoveanu!!!… criminalul care a trimis cu mâna lui la moarte a 13 muncitori cât a fost președintele marii adunări naționale în anii ’50..!!putea să-i salveze,dar n-a vrut…,!!!… alt bandit Parhon..Desliu… Arghezi… Bogza… Tătărescu….și lista continuă….

  • Geitz ba la moskva..
   lasa ca stim noi mai bine ce facem cu istoria noastra.
   Ai auzit de Legiunea Sfintilor Arhangheli?
   O sa vina. Ca altfel nu mai putem trai in tara noastra.
   Ia povesteste tu cum e cu tezaurul?
   Am vazut ce acum aruncati vina pe Germania, ca acolo e tezaurul.
   In anii ’50 cand ati returnat Closca cu puii de aur facusera-ti un pact cu Germania?
   Jigodii rusnace.

 3. Asa ar fi trebuit sa actioneze si regina Marii Britanii si „marele” Boris-sau si-a pierdut glasul din cauza bolii?-nu sa-l lase pe tampitul de primar londonez sa tremure de frica unor infractori deghizati in „manifestanti antirasism” si care prin declaratia sa nu a facut decat sa dea frau liber vandalilor ,care pur si simplu au facut prapad distrugand monumente si statui celebre ce faceau mandria natiunii ! Statuia lui Churchill ,chiar asa ??Rescriem istoria de frica unor jigodii fara ocupatie, posibili infractori platiti de grupari stangiste finantate de Moskova si China sa-si bata joc de cultura si democratia occidentala ???Lasitatea politicienilor nu face decat sa dea un motiv anarhistilor sa continue!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here