sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăMainCele 17 țări europene pentru care, din 15 iunie, se redeschid cursele...

Cele 17 țări europene pentru care, din 15 iunie, se redeschid cursele aeriene, fără izolare sau carantină

-

Începând de luni, 15 iunie, ora 0.00, se elimină măsurile de carantină/izolare la domiciliu pentru persoanele asimptomatice care vin în România din următoarele 17 țări europene: Germania, Austria, Elveția, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Croația, Slovenia, Cipru, Malta, Norvegia, Islanda, Letonia, Lituania, Liechtenstein.

Pentru aceste țări se reiau și cursele aeriene, în condițiile stabilite de Hotărârea de Guvern nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Decizia a fost luată sâmbătă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Potrivit hotărârii CNSU, lista cu țările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare se actualizează săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în fiecare zi de luni până la ora 16.00, în vederea introducerii în listă a unor noi țări. De fiecare dată, decizia se aplică la 24 de ore de la aprobarea în CNSU.

- Advertisement -

Pentru majoritatea țărilor cu mari comunități de români – Italia, Spania, Marea Britanie, Irlanda, Franța, Belgia, Olanda etc. -, măsurile restrictive se mențin. Astfel, spre și dinspre România nu se va deschide traficul aerian de persoane începând din 15 iunie. Cetățenii care vin din aceste țări vor intra în izolare la domiciliu, timp de 14 zile, chiar dacă sunt asimptomatici.

Hotărârea nr. 29 din 13.06.2020

privind propunerea unor măsuri de relaxare, necesare în contextul epidemiologic actual

În conformitate cu prevederile art. 1, pct. 2, 2.1, 2.2 din Anexa nr. 2 și art. 4, pct. 1.1 din Anexa nr. 3 la HG 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, cu modificările și completările ulterioare,

În contextul necesității de creare a condițiilor socio-economice necesare relansării graduale a economiei naționale, concomitent cu menținerea unui nivel de alertă adecvat la nivelul componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, în temeiul prevederilor art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, ale art. 20 lit. l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, și ale art. 2 și art. 4, din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență cu modificările și completările ulterioare,

- Advertisement -

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art. 1 (1) În baza propunerii Institutului Național de Sănătate Publică, se aprobă, începând cu data de 15.06.2020, ora 00.00, eliminarea măsurilor de carantină/izolare la locuință/locația declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz, pentru persoanele asimptomatice care vin în România din următoarele țări: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

(2) Lista cu țările care fac obiectul prevederilor de la alin.(1) se publică de Institutul Național de Sănătate Publică pe site-ul www.insp.gov.ro .

Art. 2 Zborurile către și dinspre țările care fac obiectul excepției prevăzute la art. 1 se vor relua în condițiile stabilite de HG 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 3 (1) Lista cu țările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare se actualizează săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni, până la ora 16.00, în vederea introducerii în listă a unor noi țări.

(2) Lista actualizată va intra în vigoare la 24 ore de la momentul aprobării acesteia de către CNSU.

Art. 4 Situația epidemiologică din țările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare la locuință/locația declarată se monitorizează de către Institutul Național de Sănătate Publică, care, în cazul unei evoluții nefavorabile susținută pe o perioada de 14 zile, va propune CNSU eliminarea acestora din lista prevăzută la art. 1.

Art. 5 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

INTERVIU. Dr. Musta: „Sunt persoane care s-ar bucura ca lumea să se îmbolnăvească. S-ar bucura ca pandemia să revină și să nu poată fi ținută sub control”

Ca după război! Din cauza pandemiei, industria României s-a prăbușit în aprilie, față de anul trecut, cu 38%! Afacerile din industrie au scăzut cu 40%

VIDEO. “Vă rog să informați pe domnul președinte, ne dăm foc la toate autobuzele. Asta a fost înțelegerea!” A fost odată ca-n povești, a fost în România: 30 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -