duminică, aprilie 21, 2024
AcasăNewsFostul șef al trupelor americane în Europa: „Rusia ar putea lansa o...

Fostul șef al trupelor americane în Europa: „Rusia ar putea lansa o invazie în România sau în statele baltice“, pentru a testa reacția NATO

-

România sau țările baltice ar putea deveni ținta unei invazii a trupelor rusești, care urmăresc să testeze reacția NATO, avertizează generalul Ben Hodges, fostul șef al armatei americane în Europa, într-un interviu acordat ziarului britanic The Times și preluat de G4Media.ro.

Ofițerul spune că Rusia este tentată să verifice cât de viabilă mai este alianța militară nord-atlantică, în condițiile în care SUA se retrage, iar între statele membre au apărut divergențe.

România și țările baltice ar putea fi ținta unei invazii rusești, avertizează generalul Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane în Europa

În ultimele luni, România, dar și alte țări din flancul estic al NATO și al UE au devenit ținta unui puternic atac subversiv al Rusiei. Pe fondul pandemiei de coronavirus și al frustrărilor populației legate de restricțiile impuse de guverne, rușii au pornit o amplă operațiune de dezinformare și fake news.

Conform unui raport oficial întocmit de un institut de cercetare aflat sub patronajul Secretariatului General al Guvernului României, scopurile Rusiei au fost multiple.

- Advertisement -

S-a vizat decredibilizarea instituțiilor statului român, Uniunii Europene, NATO și SUA, provocarea de haos și neîncredere în autorități, simultan cu construirea unei imagini favorabile și glorioase pentru Rusia și pentru Putin.

Puternic vehiculată în timpul pandemiei inclusiv în România, teoria conspirației potrivit căreia virusul ar fi fost fabricat de elitele lumii occidentale pentru a reduce populația globului a fost indexată oficial de Comisia Europeană ca fiind de producție rusească și chineză.

În România, teoriile Rusiei au fost puternic sprijinite de PSD și, în ultimele săptămâni, de Victor Ponta și partidul său, Pro România.

- Advertisement -

Planurile rușilor, pe fondul semnelor date de Trump că SUA se retrage in Europa. 9.500 de soldați americani ar urma să părăsească Germania

Acum, Ben Hodges, general în retragere și fost comandant al armatelor americane în Europa, spune că Rusia are un plan prin care ar putea testa reacția NATO la o agresiune.

Oportunitatea pare să se fi ivit, pentru Putin, odată cu intențiile lui Trump de a reduce implicarea SUA în NATO. „Dacă ei (n.r. – rușii) consideră că nu suntem solidari, ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în (statele) baltice şi să ameninţe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum răspundem noi”, a spus Hodges, potrivit The Times.
Trump ar urma să ordone retragerea a circa 9.500 de soldați americani din Germania, reducând astfel cu aproximativ 30% trupele staționate în această țară.

Hodges a avertizat și anul trecut că, dacă NATO nu întărește zona Mării Negre, Rusia va invada, în câțiva ani, Odessa în Ucraina și, apoi, România

Hodges, foarte bine informat asupra situației geostrategice și militare din flancul estic al NATO și mai ales asupra bazinului Mării Negre, a declarat încă de anul trecut că, dacă NATO nu-și concentrează eforturile pentru a securiza zona, Rusia ar putea invada, în câțiva ani, zona Odessa din Ucraina și, apoi, România.
Armata rusă a ocupat deja Crimeea și Estul Ucrainei în primăvara lui 2014, iar de atunci și-a intensificat atacurile asimetrice asupra Occidentului.

Serviciile lui Putin sunt acuzate că poartă un război al dezinformării în UE și SUA, că au intervenit în alegerile pentru președinția SUA din 2016 și în alegerile parlamentare și prezidențiale din mai multe țări europene – inclusiv în campania pentru referendumul care a dus la ieșirea Marii Britanii din UE.

Comportamentul lui Trump este foarte imprevizibil și le dă speranțe rușilor, care așteaptă momentul prielnic.

După venirea sa la putere, președintele american a pus pentru prima oară în istoria NATO sub semnul întrebării intervenția în sprijinul statelor vizate de agresiuni. Președintele SUA a menționat atunci că vor fi ajutate doar țările care alocă minimum 2% din PIB apărării. România nu se număra printre acestea, la momentul respectiv.

“Plăcile tectonice se mișcă. Vedem ascensiunea Chinei, asta este acum marea problemă strategică

Acum, planul lui Trump de a retrage aproape 10.000 de soldați din Germania a șocat cancelariile Occidentale, dar și generalii de la Pentagon, care au părut luați pe nepregătite. “Plăcile tectonice strategice se mișcă. Vedem ascensiunea Chinei, asta este acum marea problemă strategică”, a explicat Sir Richard Barrons, fostul comandant al forțelor mixte din NATO.

Ben Hodges avertizează că planul de retragere a americanilor ar fi “o nebunie”, “o greșeală colosală”.

Calculul lui Trump vizează atragerea de capital electoral pentru alegerile din această toamnă, când încearcă să obțină al doilea mandat, cu prețul sacrificării poziției SUA în lume: „Va spune «le-am dat un şut în fund tuturor aliaţilor – acum îi putem aduce acasă pe băieţi» pentru a ne face un merit din asta. Va spune: «V-am spus eu că îi aduc acasă pe băieţi, iată-i!»”.

Ca întotdeauna, de la venirea lui Trump la putere, Rusia pare la curent cu ce are de gând să facă acesta înainte chiar să afle aliații și propriii săi generali.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Un criminal în serie, condamnat pe viață și eliberat pe baza „legilor lui Dragnea”, a incendiat o minoră pe care o violase. Până la 19 ani a omorât 5 oameni

Cele 17 țări europene pentru care, din 15 iunie, se redeschid cursele aeriene, fără izolare sau carantină

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. Să încerce numai.. vreau să văd puterea de reacție a armatei,… și cu atomica stați liniștiți ,nu se da așa când vor, pentru că ei au nevoie de teritoriu !!…nu pot trăi nici invadatorii..!!!..de speriat asta poate face,dar atât…!!!… aștept cu interes lupta partizanilor in munți,cu lupta de gherilă împotriva cozilor de topor din țară, să le luăm gâtul comuniștilor,ciumei roșii,.. atât le doresc,.. să de-a dracu’ să încerce .. chiar îi rog să vadă ce înseamnă adevărat măcel .. praful și pulberea se va alege de omuleții verzi… să nu creadă că suntem Ucraina….

  2. La ceea ce vad eu acum, cu astia care nu pleaca la razboi ca s-ar putea sa fie impuscati treaba nu e buna.
    Ma refer la medicii care si-au dat demisia ca ii astepta corona la colt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -