duminică, mai 26, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaEfectul bombardamentelor rusești: NATO trimite sisteme antiaeriene ultra-avansate în Ucraina. În acest...

Efectul bombardamentelor rusești: NATO trimite sisteme antiaeriene ultra-avansate în Ucraina. În acest timp, trupele Kievului continuă înaintarea în Herson

-

Vladimir Putin a obținut, după trei zile de bombardamente asupra civililor și a infrastructurii energetice din Ucraina, exact efectul contrar celui scontat: Occidentul a anunțat că va trimite Kievului sisteme antiaeriene ultravansate, cu care să poată fi interceptate rachetele rusești. În plus, reprezentanții a peste 50 de țări se întâlnesc miercuri, la Bruxelles, într-o reuniune NATO, pentru a discuta cum se poate consolida și mai mult apărarea aeriană a Ucrainei.

John Kirbi, purtător de cuvânt al Casei Albe, a anunțat marți că SUA va accelera expedierea în Ucraina a două sisteme de apărare NASAMS, foarte performanțe.

Decizia de a grăbi livrarea armamentului a venit după ce, pentru a doua zi consecutiv, Rusia a atacat populația civilă din numeroase orașe ucrainene cu valuri de rachete. Unele dintre aceste misile sunt produse în anii 1980, pe vremea URSS, și nu au nicio precizie. Ele sunt lansate de Rusia asupra zonelor unde există cartiere de locuințe, scopul fiind de a lovi la nimereală blocuri, locuri de joacă, școli sau magazine, în acțiuni de teroare.

- Advertisement -

Președintele american Joe Biden i-a promis luni președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că SUA va livra rapid sistemele antiaeriene cu care pot fi interceptate aceste rachete de croazieră rusești.

Guvernul SUA a aprobat deja livrarea a 8 sisteme NASAMS, dar până acum n-a fost adus niciunul. După bombardamentele începute duminică, procedura va fi grăbită, pentru ca aceste sisteme să poată proteja Kievul și alte mari orașe ucrainene de atacurile teroriste ale rușilor.

NASAMS este un sistem sol-aer cu rază scurtă și medie de acțiune, dezvoltat de companiile Raytheon Technologies (SUA) și Kongsberg (Norvegia), fiind utilizat de 12 țări, inclusiv de 6 state membre ale Alianței Nord-Atlantice (SUA, Norvegia, Olanda, Spania, Lituania și Ungaria).

- Advertisement -

NASAMS include radarul Sentinel, centrul de comandă Fire Distribution Center și rachete de intercepție AMRAAM, AMRAAM ER și AIM 9X Sidewinder Block II.

Sistemul NASAMS costă circa 24 de milioane de euro bucata, iar o singură rachetă interceptoare costă aproximativ 1,3 milioane de euro.

Un batalion de sisteme NASAMS conține 12 lansatoare și poate trage 72 de rachete interceptoare în 15 secunde. Photo: KONGSBERG

Până atunci, publicația Der Spiegel anunță că Germania a livrat deja Ucrainei, luni, un sistem antiaerian IRIS-T. Acest armament produs de industria germană este considerat cel mai performant din lume. Un singur exemplar costă 140 de milioane de euro și poate proteja un oraș de mărimea Kievului împotriva oricărui tip de atac aerian, indiferent că e vorba de avioane, rachete, drone. Conform publicației „Der Spiegel”, alte 3 astfel de sisteme vor fi livrate în cel mai scurt timp.

IRIS-T este produs de compania germană Diehl, amplasat pe un camion MAN și reprezintă următoarea generație de interceptoare cu rază medie de acțiune după sistemele Patriot.

Sistemul antiaerian IRIS-T, produs de germani, înlocuiește generația mai veche Patriot. Un singur astfel de sistem poate proteja un oraș de mărimea Kievului

După ce sistemele antiaeriene ultra-avansate vor fi instalate în jurul orașelor ucrainene, se va încheia și acest tip de șantaj și presiune pe care-l practică Rusia în Ucraina de la începutul războiului: amenințarea că oricând poate bombarda și distruge infrastructura civilă, după rețeta experimentată în 2016-2017 în Siria.

În acest timp, Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat că trupele sale își continuă ofensiva în zona Herson, unde marți au fost eliberate de ruși alte 5 localități.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Detonarea Podului Crimeea ar fi fost pusă la cale de generalul rus Aleksei Jalo (FSB), al cărui fiu a murit suspect anul trecut în Ambasada de la Berlin, unde acționa ca agent FSB sub acoperire diplomatică

VIDEO. Portretul generalului rus Surovikin, noul „măcelar din Ucraina”: pușcăriaș recidivist, a călcat oameni cu tancul la Moscova în 1991, a făcut crime de război în Siria și a vândut inamicului armamentul propriilor trupe

* Șeful spionajului britanic: „Rusia rămâne fără arme în războiul din Ucraina. Pierderile lor sunt uluitoare. Putin e izolat și face greșeli, iar poporul rus a început să înțeleagă asta”

O diademă hunică de aur cu pietre prețioase, veche de 1.500 de ani, a dispărut fără urmă după ce rușii au luat-o din Muzeul Melitopol. Bijuteria era printre cele mai valoroase artefacte din lume

* Andrei Marga îi face „activiști rudimentari” pe cei care-i critică retorica putinistă. Turnătorul „Horia” insistă că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei. Minte că și „New York Times” îi susține aberația!

Numărul angajaților „la negru” a explodat după ce Guvernul PSD-PNL a impus suprataxarea contractelor part-time

Comisia Europeană avertizează regimul Iohannis-PSD că pierdem banii din PNRR dacă nu renunță la maltratarea Legii Avertizorului de Integritate! Trebuie eliminate prevederile care-i favorizează pe corupți

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -