Norocoși și la tragerea la sorți pentru Euro 2024! Nicio „mare putere” în grupă. Pentru primele două locuri ne batem cu Elveția, Israel și Kosovo

0
695

Pentru a doua oară consecutiv, naționala de fotbal a României are noroc la tragerea la sorți. S-a întâmplat în Liga Națiunilor 2022-2023 (când, totuși, am ocupat ultimul loc în grupă, din cauza dublei înfrângeri cu Muntenegru!), se întâmplă și în preliminariile Euro 2024.

Pentru a se califica la Euro 2024, turneu găzduit de Germania, naționala de fotbal a României va trebui să ocupe unul dintre primele două locuri în Grupa I, din care mai fac parte Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra.

Varianta de a ne califica prin intermediul Ligii Națiunilor nu mai există, fiind compromisă prin clasarea pe ultimul loc în grupa cu Bosnia, Finlanda și Muntenegru.

Marile ghinioniste: Irlanda și Ucraina

A fost o tragere la sorți extrem de norocoasă. Dintre marile puteri ale fotbalului european, n-am nimerit cu vreuna nici din prima urnă valorică (Italia, Spania, Portugalia, Olanda, Belgia), nici din cea de-a doua urnă valorică (Franța, Anglia).

Ghinionistele urnei a treia valorice (în care s-a aflat și România) sunt Irlanda (care a picat în Grupa B, alături de Olanda și Franța) și Ucraina (repartizată în Grupa C, alături de Italia și Anglia).

Fostul mare internațional Ilie Dumitrescu a spus ferm la Digi Sport 1: „Grupa noastră este cea mai slabă din aceste preliminarii!”.

Este a doua tragere la sorți consecutivă în care România are noroc. Precedenta ne-a adus ca adversare Bosnia, Finlanda și Muntenegru, în Liga B a Ligii Națiunilor. Norocul nu ne-a fpst însă suficient: naționala lui Edi Iordănescu s-a clasat pe ultimul loc în grupă, retrogradând în Liga C.

Componența celor 10 grupe

Grupa A: Spania, Scoția, Norvegia, Georgia, Gibraltar

Grupa B: Olanda, Franța, Irlanda, Grecia, Cipru

Grupa C: Italia, Anglia, Ucraina, Macedonia de Nord, Malta

Grupa D: Croația, Țara Galilor, Armenia, Turcia, Letonia

Grupa E: Polonia, Cehia, Albania, Insulele Feroe, Republica Moldova

Grupa F: Belgia, Austria, Suedia, Azerbaijan, Estonia

Grupa G: Ungaria, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Lituania

Grupa H: Danemarca, Finlanda, Slovenia, Kazahstan, Irlanda de Nord, San Marino

Grupa I: Elveția, Israel, România, Kosovo, Belarus, Andorra

Grupa J: Portugalia, Bosnia-Herțegovina, Islanda, Luxemburg, Slovacia, Liechtenstein.

România s-a aflat în urna a 3-a valorică, din cele 6. Norocul a venit din trei direcții, cele mai importante: urnele valorice 1, 2 și 4.

Ce adversare ne puteau veni din celelalte 5 urne valorice

Norocul României a venit din trei direcții, cele mai importante: urnele valorice 1, 2 și 4.

 • Din urna 1, adversară ne putea fi una dintre marile puteri ale fotbalului european (Italia, Spania, Portugalia, Olanda, Belgia) sau o altă echipă de talia Elveției (Croația, Danemarca, Polonia, Ungaria).
 • Din urna a 2-a, mult mai periculoase decât Israel erau Franța și Anglia, dar dificultăți majore ne-ar fi putut produce și Serbia, Cehia, Austria, Scoția și Țara Galilor. Doar cu Bosnia și Finlanda ne-am fi putut bate de la egal la egal, dovadă și recentele confruntări din Liga Națiunilor.
 • Din urna a 4-a, mai periculoase decât Kosovo erau Turcia, Grecia, Georgia și chiar Macedonia de Nord, dar incomode au devenit în ultima vreme și Luxemburg (cu „legiunea” sa de nativi portughezi) și Kazahstan (care și-a câștigat lejer grupa din Liga Națiunilor). Celelalte variante: Bulgaria, Azerbaidjan și Feroe.
 • Din urna a 5-a, mai periculoase decât Belarus erau Slovacia și Irlanda de Nord. Comparabile: Cipru și Republica Moldova. Mai slab cotate: Lituania, Letonia, Estonia, Malta și Gibraltar.
 • Urna a 6-a: am picat cu Andorra, am evitat Liechtenstein și San Marino. Aici am fost ghinioniști: doar 3 din cele 10 grupe au primit și o a 6-a echipă, restul grupelor au doar câte 5. Așadar, vom juca 10 meciuri, în timp ce majoritatea echipelor europene vor juca doar câte 8.

Ocupantele locurilor 1 și 2 se califică direct

La tragerea la sorţi, desfășurată duminică la Frankfurt, în cele 6 urne valorice s-au aflat 53 de echipe, din cele 55 de membre ale UEFA. Au lipsit Germania (calificată din oficiu, ca țară organizatoare) şi Rusia (exclusă din competiţii ca urmare a războiului declanșat în Ucraina).

Meciurile din preliminariile Euro 2024 se vor disputa în perioada martie – noiembrie 2023, în 5 acțiuni distincte.

Primele două clasate în fiecare grupă se vor califica la turneul final. Celor 20 de echipe și germaniei (calificată din oficiu) li se vor adăuga 3 formații venite din Liga Națiunilor (în urma play-off-urilor ce se vor disputa în martie 2024, între 12 naționale ce vor juca 6 semifinale + 3 finale).

Calendarul preliminariilor Euro 2024

 • Etapa I: 23 – 25 martie 2023
 • Etapa a II-a: 26 – 28 martie 2023
 • Etapa a III-a: 16 – 17 iunie 2023
 • Etapa a IV-a: 19 – 20 iunie 2023
 • Etapa a V-a: 7 – 9 septembrie 2023
 • Etapa a VI-a: 10 – 12 septembrie 2023
 • Etapa a VII-a: 12 – 14 octombrie 2023
 • Etapa a VIII-a: 15 – 17 octombrie 2023
 • Etapa a IX-a: 16 – 18 octombrie 2023
 • Etapa a X-a: 19 – 21 noiembrie 2023.

Turneul final Euro 2024 (ediția a 17-a a competiției) va avea loc în perioada 14 iunie – 14 iulie 2024, pe 10 stadioane din tot atâtea orașe germane: Berlin, München, Stuttgart, Frankfurt, Dortmund, Köln, Düsseldorf, Gelsenkirchen și Leipzig.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cea mai amară victorie: 4-1 cu Bosnia, dar România retrogradează în Liga C (locurile 33-48 în Europa, din 55 de echipe)

Un Munte Negru pentru fotbalul românesc: 0-5 cu echipa unei țări cu o populație cât un sfert din București! 1-6 în 10 zile – atât poate o federație-de-șobolani

Ungaria electrocutează fotbalul european: domină grupa cu Germania, Italia și Anglia! Se conturează a treia „generație de aur” maghiară, după cele din 1938 și 1954, vicecampioane mondiale

Revoluție în tenis: câștigători de 19 și 21 de ani la US Open! Carlos Alcaraz și Iga Swiatek sunt și lideri mondiali

Șoc la US Open: Simona Halep a fost eliminată în turul 1, de către o ucraineancă de 20 de ani, venită din calificări!

Simona Halep divorțează după un an de căsnicie! Ea se mută la Nisa, orașul antrenorului ei, Patrick Mouratoglou

Rugămintea Simonei Halep și gluma bizară a lui Toni Iuruc. Cei doi au divorțat la notariat

Trei fotbaliști ex-iugoslavi pun România în vitrina cupelor europene: CFR Cluj și FCSB în grupe, U Craiova eliminată la penalty-uri după ce conducea în prelungiri

David Popovici i-a depășit deja, la viteză, pe legendarii Michael Phelps și Caeleb Dressel. După recordul mondial la 100 m liber, are și al treilea timp din istorie la 200 m liber. La nici 18 ani, e dublu campion mondial și dublu campion european

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here