sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăNewsComisia Europeană avertizează regimul Iohannis-PSD că pierdem banii din PNRR dacă nu...

Comisia Europeană avertizează regimul Iohannis-PSD că pierdem banii din PNRR dacă nu renunță la maltratarea Legii Avertizorului de Integritate! Trebuie eliminate prevederile care-i favorizează pe corupți

-

Eforturile regimului Iohannis-PSD de a păcăli Comisia Europeană, astfel încât să-și treacă legislația favorabilă corupților și să rămână, în același timp, cu banii din PNRR, par sortite eșecului. Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a fost silit să ceară Parlamentului modificarea Legii Avertizorului de Integritate, după ce Bruxelles-ul a averizat că vor fi suspendate plățile de miliarde de euro din PNRR dacă nu se “repară” prevederile scandaloase strecurate de coaliția PSD-PNL-UDMR.

În Comisia Juridică din Camera Deputaților, condusă de Laura Vicol-Ciorbă (PSD) – avocata cămătarilor -, a fost modificată directiva europeană în așa fel încât Legea Avertizorului de Integritate s-a transformat, dintr-un instrument menit să ajute la depistarea faptelor de corupție, într-unul care le favorizează.

PSD, PNL și UDMR au votat, printre altele, un amendament care prevedea că acele persoane care sesizează un act de corupție al funcționarilor statului sunt obligate să-și divulge identitatea, ca să fie luată în considerație sesizarea. Directiva europeană prevedea că, dimpotrivă, orice persoană care demască acte de corupție beneficiază de protecție și poate rămâne anonimă.

Șmecheria pusă la cale de actuala putere n-a ținut, iar Comisia Europeană a desființat, pur și simplu, actuala formă a legii pe care Parlamentul se pregătea s-o adopte.

- Advertisement -

De voie, de nevoie, ministrul Cătălin Predoiu – pus personal de Klaus Iohannis la Justiție – a cerut Secretariatului General al Guvernului (SGG) ca Parlamentul să întoarcă legea în Comisia Juridică și s-o readucă la forma inițială, prin care raportarea cazurilor de corupție să poată fi făcută (și) anonim.

Predoiu s-a scuzat în fața coaliției, menționând că această cerere a fost o concluzie la care s-a ajuns „în cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană, în contextul PNRR pe Jalonul 430, ca urmare a analizei de către Comisia Europeană a proiectului de Lege”. Cu alte cuvinte, nu el este de vină, ci Uniunea Europeană, care ne poate suspenda miliardele din PNRR!

Între tentația banilor „de furat” de la UE (după cum s-a exprimat politologul liberal Stelian Tănase) și siguranța că nu vor fi „turnați”, membrii coaliției de guvernare ezită. Conducerea Camerei Deputaților a discutat marți dimineața, în Biroul Permanent, despre cererea venită de la Ministerul Justiției, dar momentan nu s-a luat nicio decizie. S-a amânat votul final pe Legea Avertizorului de Integritate, dar în același timp nu s-a stabilit dacă aceasta va fi sau nu retrimisă la Comisia Juridică, pentru a fi modificată în acord cu directiva europeană.

- Advertisement -

Observații ale Comisiei Europene la proiectul Legii Avertizorului de Integritate pus la cale de coaliția PSD-PNL-UDMR

„(…) 1. S-a arătat că din analiza textului de la art. 2 alin. (2) reiese că raportarea anonimă acoperă doar într-un caz foarte specific această modalitate de raportare, și anume în cazul în care persoana a obținut informațiile „în timpul procesului de recrutare sau al altor negocieri pre-contractuale sau în cazul în care relația de muncă sau raportul de muncă a luat sfârșit”, însă această soluție legislativă contrazice restul legii, care acoperă raportarea anonimă într-un mod mai general.

Față de cele de mai sus, reprezentanții Comisiei Europene recomandă, pentru claritate și previzibilitate, reformularea soluției legislative criticate, prin completarea articolului cu un nou alineat (3) care să aibă următorul conținut: „Prezenta lege se aplică, de asemenea, persoanelor care raportează sau dezvăluie public informații privind încălcări ale legii în mod anonim”, precum și eliminarea sintagmei „inclusiv anonime” din art. 2 alin. (2).

2. De asemenea, reprezentanții Comisiei Europene au criticat și soluția nou-introdusă în Senat cu privire la textul de la art. 6 alin.(2), recomandând reformularea textului prin eliminarea cerințelor referitoare la „datele de contact” și „calitatea persoanei care raportează în temeiul articolului 2″.

Recomandarea vizează necesitatea de a evita posibilitatea de a compromite anonimatul aver­tizorului în interes public.

3. O altă recomandare a reprezentanților Comisiei a vizat soluția de la art. 2 alin. (1) teza finală, despre care s-a semnalat că nu respectă cerințele de transpunere corectă și completă a art. 4 alin. (1) din Directivă, în sensul că nu conține sintagma „cel puțin”, fapt care limi­tează domeniul de aplicare personal al legii.

În acest sens, se propune reformularea alin. 1 alin. (2) teza finală:

„Prezenta lege se aplică persoanelor care efectuează raportări și care au obținut informații referitoare la încălcări ale legii, într-un context profesional. în categoria acestor persoane intră, cel puțin, următoarele:”

4. În ceea ce privește soluțiile de la art. 33 și art. 34 din proiect, care reglementează elabo­rarea și revizuirea procedurilor interne, precum și înființarea structurii specializate din cadrul ANI, s-a precizat că este necesară reducerea termenului de 60 de zile la 30 de zile, astfel ca termenul de implementare să coincidă cu termenul la care urmează a se solicita următoarea transă din PNRR.

5. De asemenea, reprezentații CE au arătat că art. 2 alin. (2) nu acoperă în mod explicit persoanele „a căror relație de muncă nu a început încă”, așa cum prevede Directiva.
Acest lucru ar putea crea incertitudine juridică și lipsă de claritate în transpunere. Prin urmare, au recomandat modificarea alineatului în felul următor: „Prezenta lege se aplică, de asemenea, persoanelor ale căror raporturi de muncă nu au început încă, în cazul în care informațiile privind încălcări ale legii pe care le raportează la nivel intern sau extern sau pe care le fac publice au fost obținute în timpul procesului de recrutare sau al altor negocieri precontrac- tuale, precum și persoanelor care raportează la nivel intern sau extern sau fac publice infor­mații privind încălcări ale legii obținute în cadrul unui raport de muncă care s-a încheiat între timp. (…)”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Regimul Iohannis-PSD vrea să adopte legile justiției înainte să vină observațiile și recomandările Comisiei de la Veneția! Europa e sfidată pe față

* Președintele Serbiei insinuează teorii ale conspirației după ce DIICOT a descoperit că date clasificate despre zăcămintele românești ajungeau la sucursala Gazprom din Belgrad

* Jocul dubios al României în criza gazelor din Moldova. Drulă: „Putin strânge Moldova într-o menghină, iar președintele Iohannis și premierul Ciucă lasă Chișinăul să fie ostaticul unui regim fascist“

* VIDEO. „Marele protest” din Piața Victoriei a fost ruinat de răfuiala dintre Șoșoacă și Simion / „George, trădătorule! Simioane, Iuda! Rușine, Iudelor!”

* VIDEO. Cum se face gura lu’ Șoșoacă pâlnie rusească atunci când cere agresiv „RoExit!”

* ÎPS Teodosie apare în dosarul deputatului PSD gay! „Șoferul lui Teodosie a avut o relație cu deputatul. S-o f…t pe la mănăstire. Bulangiul ăsta a aflat, Teodosie. Și a pus să-l execute pe deputat”

* Din „motive de securitate”, MAE le-a refuzat viza de intrare în România celor 14 „jurnaliști” de la Russia Today ascunși în delegația oficială! Moscova are o veche tradiție în a „deghiza” agenți KGB sau GRU în ziariști

* Încă un trofeu pentru „vânătoarea de plagiatori”, Emilia Șercan: ministrul Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia. S-a ales praful de „România Educată” a lui Klaus Iohannis!

* VIDEO. „Declarația de război” a lui Putin la adresa Lumii Libere. Discursul de anexare a 4 regiuni din Ucraina, bazat pe amenințări cu atacuri nucleare

- Advertisement -

5 COMENTARII

  1. Premierul de la Grivco a obtinut prada, iar USL o imparte. Asta au crezut initial, iar mafia media a promovat o imagine de Napoleon lui Iohannis. Pentru prostani vorbe, pentru smecheri bani. Atentie mare la toti cei care sustin RO-EXIT, ca nimeni sa nu se amestece in treburile noastre. Aia sunt coruptii care vor sa sifoneze banul public si european.

  2. 80% din anonime sunt rafuieli personale care nu se sustin.
    Ne intoarcem iar in vremurile alea cand vecinul te punea bine la securitate.
    Omul hartuit aiurea luni de zile nu-si poate cauta dreptatea in justitie, nu are pe cine sa dea in judecata.

  3. Ce rușine am avut când l-am votat 1(una) dată pe Băsescu. Dar azi îmi vine să intru în pământ de rușine, dar mai ales de scârbă să votez un trădător și un îmbuibat nesătul de 2 (două) ori.
    Iartă -mă Dumnezeule! Și pe trădător pedepsește-l Doamne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -