E sigur: vom avea alegeri locale în două tururi! Moțiunea de cenzură nu are nicio șansă. PSD va fi pulverizat

2
8432
Nu-l cunoaște...

De două zile, de când Ludovic Orban a anunțat că Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pentru modificarea legislației electorale, astfel încât primarii să fie aleși în două tururi, PSD și UDMR se agită să facă o majoritate pentru blocarea acestei inițiative în Parlament. Nu au, însă, niciun spor!

PSD și UDMR se opun cu înverșunare revenirii la alegeri locale în două tururi de scrutin.

PSD știe că va pierde trei sferturi din primarii pe care-i are și că va fi alungat practic din toate orașele mari, inclusiv din toate sectoarele Capitalei, dacă se va vota în două tururi.

UDMR a recunoscut sâmbătă, la Miercurea Ciuc, prin vocea președintelui său, Kelemen Hunor, că va pierde mulți primari dacă se va vota în două tururi. „Alegerile locale în două tururi contravin intereselor comunității maghiare, pentru că putem pierde 20% dintre primarii pe care îi avem acum”, a spus Hunor.

În urma alegerilor din 6 iunie 2016, cele 3.186 de posturi de primar au fost repartizate astfel:

  • PSD ……….. 1.677
  • PNL ………… 1.081
  • UDMR …………195
  • ALDE ………….. 64
  • Alții …………… 166
  • Independenţi … 53

PSD și UDMR nu vor avea nici măcar 228 de voturi!

După anunțul lui Orban, PSD a intrat în panică. Primul reflex a fost să anunțe că, după angajarea răspunderii Guvernului în Parlament, PSD va depune moțiune de cenzură în termenul legal de trei zile. Este singura cale prin care inițiativa Guvernului ar putea fi blocată.

Tatonările făcute de Marcel Ciolacu în ultimele două zile arată însă că șansele moțiunii de cenzură tind spre zero. Niciun alt partid, în afară de PSD și UDMR, nu va susține moțiunea! Mai mult, nici la PSD nu va exista mobilizare totală la votarea moțiunii.

Majoritatea necesară demiterii Guvernului prin moțiune de cenzură este de 233 de voturi. În acest moment, PSD și UDMR au, împreună, 228 de senatori și deputați. Teoretic, ele mai au nevoie să atragă cel puțin alte 5 voturi din Parlament pentru demiterea Guvernului Orban.

În realitate, pentru a compensa propriile „defecțiuni” (parlamentari care ori nu vor fi prezenți la vot, ori vor vota împotriva moțiunii, așa cum s-a întâmplat și la demiterea Guvernului Dăncilă ori la învestirea Guvernului Orban), ar fi nevoie de cel puțin 15-20 de voturi de la alte partide. Și nu au de unde să le ia.

Până acum, niciun alt parlamentar în afara PSD și UDMR nu a anunțat că va vota moțiunea de cenzură ce va depusă după angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.

PNL, USR, PMP, ALDE și Pro România au spus clar că susțin alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Mai sunt în discuție deputații minorităților (în număr de 17) și parlamentarii neafiliați. Dar și aceștia au interesul ca moțiunea să pice. O eventuală cădere a Guvernului Orban ar deschide drumul spre alegerile anticipate, riscând să scurteze mandatul actual al paramentarilor, ceea ce nu-i convine niciunui reprezentant al minorităților sau neafiliat.

Aceleași calcule și le fac și unii senatori și deputați ai PSD. Dincolo de calculele conducerii partidului, parlamentarii își au propriile calcule, individuale. Iar cei care nu primec garanții puternice că vor obține un nou mandat vor pune pe primul plan interesele personale.

PSD va pierde masiv, PNL și USR-PLUS vor câștiga spectaculos

Concluzie: șansele moțiunii de cenzură sunt aproape nule. Astfel, legea alegerilor locale, pentru care Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament, va intra în vigoare și nimic n-o va mai putea opri să stea la baza alegerilor pentru primării și consilii județene, probabil în ultima săptămână a lunii mai.

Urmarea: PSD va pierde circa trei sferturi dintre primarii actuali. Dezastrul său va fi total în orașele mari și chiar mijlocii, unde turul 2 îi va fi fatal (PNL, USR-PLUS și PMP se vor susține reciproc în turul 2, acolo unde nu se vor confrunta în finală). PSD va mai păstra doar câteva sute de primării, și acelea în comune și în orașe mici. Marile câștigătoare vor fi PNL (în toate categoriile de localități) și USR-PLUS (în marile centre universitare).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Rechizitoriul DIICOT: patimile și sfârșitul celor două fete. Patru zile de iad pentru Luiza, două pentru Alexandra. Cum le-a omorât monstrul din Caracal

Două gunoaie: primarul PNL care făcea sex cu minore de la proxeneți și fruntașa USR dedulcită la șpăgi „pe model PSD-ist”

Acestui nesimțit îi vom plăti pensie mare și lungă. A fost prins beat la volan și, de ciudă, s-a pensionat la 51 de ani

Carmen Dan i-a dat cadou lui Dragnea, abuziv, un BMW de 100.000 de euro, din banii românilor

2 COMENTARII

  1. Sa dea Dumnezeu sa fie cum ganditi si scrieti, insa nu poti sa stii ce e in capul unora, in ultima instanta, 5 voturi in plus fata de ce au in prezent nu inseamna prea multe, acuma daca au intr-adevar 228, parca ieri citeam ca doi parlamentari au intrat in PMP, unul independent si unul psdist, poate avem sanse.

  2. Acum se vede rezultatul tacticii PNL de a racola parlamentari cu unele semne de intrebare. Nu pentru ca si-au uitat principiile ci dintr-un motiv pragmatic, sa obtina majoritate. Altfel nu se putea face. Au inghitit niste broaste in intetesul Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here