E oficial: Ucraina îşi mută Crăciunul de la Rusia (7 ianuarie) la Occident (25 decembrie). Zelenski a promulgat legea

0
514
Volodimir Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski a promulgat legea prin care Ucraina va sărbători Crăciunul pe 25 decembrie, şi nu 7 ianuarie ca până acum. Este ultima dintr-o serie de măsuri adoptate de Kiev în ultima vreme pentru a se distanţa de Moscova, relatează Agenția France Presse (AFP).

”Poporul ucrainean a fost mult timp supus ideologiei ruse în aproape toate domeniile vieţii, inclusiv în calendarul iulian şi sărbătorirea Crăciunului pe 7 ianuarie”, se arată în preambulul legii adoptate de deputaţii ucraineni la jumătatea lunii iulie.

”Puterea de renaştere a naţiunii ucrainene continuă. Lupta continuă și rodnică pentru identitatea sa contribuie la conştientizarea şi la dorinţa fiecărui ucrainean de a-şi trăi propria viaţă, cu propriile tradiţii, propriile sărbători”, se arată în text.

Hotărârea mutării Crăciunului este ultima dintr-o serie de măsuri adoptate de către Ucraina în ultimii ani cu scopul de a distanţa de Rusia. Au fost schimbate numele unor străzi şi oraşe care amintesc de perioada sovietică sau de Federația Rusă.

Această lege relevă o prăpastie care s-a căscat între bisericile de la Kiev şi Moscova de mai mulţi ani, adâncită de invazia rusă din 24 februarie 2022.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei – care s-a aflat timp de mai multe secole sub tutela religioasă a Rusiei – şi-a declarat autocefalia şi independenţa faţă de Patriarhia de la Moscova în 2019.

Câteva biserici ortodoxe din lume – inclusiv cele din Rusia şi Serbia – folosesc în continuare calendarul iulian (cel eronat) în sărbătorile lor religioase, şi nu calendarul gregorian (cel corect), conceput la sfârşitul secolului al XVI-lea și adoptat în Occident.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV. Averile judecătorilor care i-au făcut scăpați pe securiștii implicați în asasinarea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu. O decizie odioasă, ticăloasă și insalubră a justiție române

* Curtea de Justiție a UE desființează regimul mafiot Iohannis – PSD – servicii: prescripția faptelor decisă de CCR, prin care au scăpat toți infractorii, este ilegală!

* „În loc să taie pensiile speciale și sinecurile, Ciolacu ne crește nouă taxele. Un parazit nu-și părăsește niciodată gazda de bunăvoie”

* Șeful Arestului IPJ Argeș, șpăgar renumit, a fost reținut de DIICOT pentru luare de mită. Flagrant: a primit 500 de euro și un cartuș de țigări

* Principalul vinovat instituțional pentru „azilele groazei”, secretarul de stat impus de Lia Olguța Vasilescu, a rămas în funcție. Jurnalistul Vanghele: „Ăsta e creatoru’ sistemului ăstuia nemernic, lumpenu’ ăsta patibular”

* VIDEO. Avocatul torționarilor din cazul „azilelor groazei”: fostul milițian Pavel Abraham, acuzat că a maltratat protestatari la Mineriada din 13-15 iunie 1990

* Moarte-șoc, la 20 de zile de la demisia-șoc: Mihnea Vasiliu, fostul șef al Ringier România, a pierit în fața fiicei sale, în holul unui hotel! Avea 57 de ani

* VIDEO. La o zi după ce a nenorocit Nașul TV, Șoșoacă a adus o amendă și pentru Realitatea Plus! De data asta, complice la fake-news i-a fost conspiraționista dragnistă Anca Alexandrescu

* VIDEO. Hulpavul preot Calistrat povestește cum își dijmuiește enoriașii: 10% din toate cheltuielile nunții! „L-ați luat pe Dumnezeu de prost? Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? 10% trece-mi în cont sau pune-mi în plic!”

* Cine a descalificat-o pe campioana ucraineană care n-a dat mâna cu rusoaica: Federația condusă de „oligarhul favorit” al lui Putin, sancționat de UE, SUA și Marea Britanie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here