Covid-19 a răpus-o și pe marea artistă Gabi Luncă, la vârsta de 82 de ani! Aceasta se afla de două săptămâni la Terapie Intensivă, în stare gravă. A fost internată mai întâi la Institutul „Matei Balș” din București, apoi transferată la Spitalul Județean Ilfov (care se află tot în Capitală).
Gabi Luncă (16 octombrie 1938 – 2 aprilie 2021) este al treilea artist de mare clasă, din zona muzicii populare/lăutărești, care pierde bătălia cu teribilul virus într-o săptămână. Vinerea trecută a murit Cornelia Catanga, vinerea asta au plecat definitiv Nelu Ploieșteanu și Gabi Luncă. Toți trei și-au dat ultima suflare în spitale din București.
Trei mari dispăruți
- Vineri, 26 martie: Cornelia Catanga (63 de ani) – la Spitalul Universitar
- Vineri, 2 aprilie: Nelu Ploieșteanu (70 de ani) – la Spitalul Floreasca
- Vineri, 2 aprilie: Gabi Luncă (82 de ani) – la Spitalul Județean Ilfov
A avut patru copii cu Ion Onoriu: trei fete și un băiat
Gabi Luncă a fost una dintre cele mai renumite cântărețe de muzică populară și lăutărească din România. A cucerit publicul din țară și de peste hotare timp de peste jumătate de secol. Din 1992 cânta doar muzică religioasă, refuzând să mai interpreteze melodiile care au făcut-o celebră. În ultima parte a vieții a fost misionar creștin și filantrop.
Este cetățean de onoare al comunelor Șiria (județul Arad) și Vărbilău (județul Prahova).
Gabi Luncă a fost căsătorită cu un alt muzician celebtru, acordeonistul Ion Onoriu (1937-1998), care s-a stins cu 23 de ani înaintea ei.
Au avut împreună patru copii: trei fete (Estera, Sara și Rebeca) și un băiat (Emanuel, care în 2019 a candidat la alegerile prezidențiale).
Respira cu ajutorul unui plămân artificial
În ultimele zile de viață ale inegalabilei Gabi Luncă, informații despre starea de sănătate a acesteia au fost furnizate de două dintre fiicele acesteia, Estera Luncă-Onoriu și Rebeca Onoriu.
„Mama are o situaţie staţionară, sărăcuţa! E conştientă, dar respiră cu ajutorul unui plămân artificial, la care este conectată de zile bune. Nu este intubată însă”, spunea cu trei zile în urmă Estera Luncă-Onoriu, fata cea mai mare a lui Gabi Luncă-Onoriu. Estera ţinea legătura cu mama ei prin intermediul unor asistente din spital.
Fiica cea mică, Rebeca Onoriu, a completat în preziua morții mamei sale: „Mama nu este bine și nu avem nicio garanție că va fi bine. Sunt atât de tristă, încât nu am cuvinte. Dacă era vorba despre o boală anume, știam ce să zic, dar este vorba despre Covid. Covidul este pervers! Joacă ciudat! Nu caut să liniștesc pe nimeni prin ceea ce spun, dar nici să agit, vreau doar ca mama să fie bine. A rămas doar să ne rugăm și atât! Sunt realistă în tot ce se întâmplă. Omenește s-a făcut tot ce se știe și se poate face. Așteptăm vindecarea de la Dumnezeu”.
Tot Rebeca Onoriu a dat și vestea cea mai dureroasă, la câteva minute după miezul nopții de vineri spre sâmbătă: „După 23 de ani, din nou împreună! Cântă împreună Celui pe care L-au iubit și L-au slujit o viață întreagă! O să ne revedem…”
Mesajul mezinei familiei Onoriu este însoțit de o fotografie a părinților săi, Ion Onoriu și Gabi Luncă, iar „Cel pe care L-au iubit și L-au slujit o viață întreagă” este Dumnezeu.
A învins cancerul la sân
Solista Gabi Luncă s-a confruntat, de-a lungul vremii, și cu alte probleme grave de sănătate. În urmă cu câțiva ani a fost diagnosticată cu cancer la sân.
”Am cerut să-mi fie tăiat sânul. Nu mi s-a părut extrem de grav, având în vedere ce am văzut acolo, în salon. Ședințele de chimioterapie au fost cele mai grele. Eu am avut părul extrem de mare și, când îl vedeam cum pică, a fost îngrozitor. Ca în palmă eram în cap. Am purtat perucă foarte mult timp, dar acum totul este bine”, spunea Gabi Luncă după ce a învins boala.
O viață de artistă
Gabi Luncă s-a născut pe , în comuna Vărbilău, județul Prahova, într-o familie cu 6 copii. Când avea doar trei ani și jumătate, mama ei a murit. A fost crescută de o mamă vitregă, care se purta foarte urât cu ea.
Talentul muzical l-a moștenit de la tatăl ei, Dumitru Luncă, violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploiești.
A devenit cunoscută încă de la 17 ani, când era angajată la Orchestra Flacăra Prahovei din Ploiești. Și-a definit de atunci genul muzical: muzica orășenească lăutărească.
Doi ani mai târziu primea o telegramă din partea Casei de discuri Electrecord, în care era invitată să înregistreze primul ei album, cu doar patru piese. Melodia de rezistență a fost „Dă-mi drumul, nevastă,-n casă„.
A început să cânte în anul 1951, alături de tatăl său, violonistul Dumitru Luncă, iar după 1953 a devenit solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi.
În 1955 a început colaborarea cu Ansamblul Folcloric al Clubului „1 Mai”, Ploiești, dirijat în perioada respectivă de acordeonistul Sile Ungureanu.
În perioada 1955-1957 a avut câteva colaborări și cu Orchestra „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii din Ploiești, dirijată de violonistul George Botez.
În 1955 a înregistrat prima dată la Radiodifuziunea Română, unde a debutat cu melodia „Pe deasupra casei mele”, acompaniată de Orchestra de muzică populară Radio dirijată de Victor Predescu.
În 1959 a fost invitată de Ionel Budișteanu să înregistreze primele trei piese la Electrecord: „Am un pom în bătătură” și „M-am jurat că nu mai beau”.
A realizat numeroase alte înregistrări la Electrecord în perioada 1960-1965, apărute pe câteva ebonite și două discuri mici, colaborând cu importanți șefi de orchestră, precum Nicu Stănescu, Zisu Georgescu sau Florian Economu.
În 1964 s-a căsătorit cu acordeonistul Ion Onoriu, alături de care a început să înregistreze din 1970.
În perioada 1965-1972 a continuat să înregistreze un EP și un LP cu frații Gore (în 1965, respectiv 1967) și două LP-uri cu orchestra condusă de violonistul Constantin Mirea. A colaborat cu instrumentiști de prestigiu ca Nicolae Florian, Nicolae Vișan, Nicolae Crăciunescu și Marcel Budală.
Începând cu 1973, practic toate înregistrările – până la sfârșitul carierei – au fost realizate alături de formația lui Ion Onoriu, orchestră căreia s-au alăturat mai târziu clarinetistul Mieluță Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu și țambalistul Toni Iordache.
AUDIO: Cântece interpretate de Gabi Luncă
În 1980 a avut primul său concert în străinătate (Israel). Au urmat alte turnee, semnificative fiind cel din Berlin (1982) și cel din New York (1983).
În 1990 a organizat, împreună cu Ion Onoriu, cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană (mahala) din istoria României, pe stadionul Dinamo. Atunci, acolo, s-au impus și ca lideri ai etniei rromilor în prima jumătate a anilor ’90.
În 1992, tot alături de Ion Onoriu, a lansat primul album de muzică lăutărească-religioasă, prezentând-o în două turnee, la Paris și Madrid.
Din 1993, Gabi Luncă nu a mai cântat decât la slujbele Bisericii Penticostale din București, retrăgându-se complet de pe scena muzicală lăutărească.
Dumnezeu să o odihnească!
Cum spuneam: DIN-PĂCATE, odată cu acești… ULTIMI (!) reprezentanți ai genului, DISPARE și MUZICA-LĂUTĂREASCĂ(-AUTENTICĂ!)!
DIN-NENOROCIRE, în/pe locul MUZICII-LĂUTĂREȘTI-ȚIGĂNEȘTI s-a instalat AUTORITAR-OMNIPREZENTA… ȚIGĂNIE-a-MANELELOR!!!!!
Fac un TARAF-LĂUTĂRESC înnn… CERURI, daaaaaaaa?!!!
Dar antivacciniştii se fac că plouă.
Din păcate dar toți aceștia nu au crezut în existența virusului, oare când o s-o văd și pe ciocioacă și simion cu gașca lor la spitale covid !!