După Campionatul European de fotbal, se amână și Olimpiada până în 2021! Doar războaiele mondiale au mai perturbat programul Jocurilor Olimpice

1
477

Pentru prima dată după 76 de ani, Jocurile Olimpice nu se desfășoară în anul stabilit inițial, întotdeauna an par și bisect. În istoria de 126 de ani a Olimpiadelor moderne, trei ediții (1916, 1940, 1944) au fost anulate din cauza celor două războaie mondiale.

Shinzo Abe, prim-ministrul Japoniei, și Thomas Bach, germanul care conduce Comitetului Internațional Olimpic (CIO), au ajuns la un acord pentru ca Jocurile Olimpice de la Tokyo să fie amânate cu un an, urmând să aibă loc în 2021.

Amânarea este o situație excepțională și a fost decisă din cauza epidemiei planetare de coronavirus. Din 1896 (prima ediție – Atena) până azi, nu a existat nicio Olimpiadă amânată, ci au fost trei ediții anulate:

  • 1916 (Berlin) – când omenirea era răvășită de Primul Război Mondial;
  • 1940 (Tokyo, mutată apoi la Helsinki) și 1944 (Londra) – din cauza celui de-al Doilea Război Mondial.

În ultima perioadă, tot mai multe delegații și sportivi au cerut amânarea Olimpiadei, cu toate că Japonia se angajase că va putea organiza competiția de la Tokyo. Decisive au fost anunțurile făcute de Canada și Australia, care au hotărât să nu participe la ediția din acest an, pentru a nu-și supune sportivii unor riscuri de infectare cu coronavirus.

În cele din urmă, iar CIO și organizatorii japonezi au ajuns la concluzia ca Jocurile Olimpice să fie amânate cu un an, la fel cum s-a întâmplat și cu Campionatul European de fotbal (Euro 2020).

Jocurile Olimpice de la Tokyo ar fi trebuit să se desfășoare loc în perioada 24 iulie – 9 august 2020.

Cu toate că vor avea loc în 2021, Jocurile Olimpice se vor desfășura tot sub denumirea inițială: Tokyo 2020. La fel se va întâmpla și cu Campionatul European de fotbal: deși se va desfășura în 2021, se va numi Euro 2020.

Comunicat CIO

„În circumstanţele actuale şi bazându-ne pe informaţiile oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, preşedintele CIO şi prim-ministrul Japoniei au concluzionat că ediţia a 32-a a Jocurilor Olimpice, de la Tokyo, trebuie reprogramată dincolo de 2020, dar nu mai târziu de vara anului 2021, pentru a avea grijă de sănătatea sportivilor, a tuturor celor implicaţi în Jocurile Olimpice şi a comunităţii internaţionale.

Liderii au ajuns la un acord că Jocurile Olimpice de la Tokyo pot fi un far de speranţă în lume în aceste vremuri tulburi, iar flacăra olimpică poate deveni lumina de la capătul tunelului în care se găseşte lumea în prezent. Astfel, s-a stabilit ca flacăra olimpică să rămână în Japonia, dar şi ca Jocurile să-şi păstreze denumirea de Jocurile Olimpice şi Paralimpice Tokyo 2020.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

FOTBAL. Perspectiva Euro 2020: după Islanda și Bulgaria/Ungaria, am înfrunta Olanda, Austria și Ucraina. La București!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.