Fotbal amânat un an: Euro 2020 devine Euro 2021! Cupele europene se decalează cu o lună. Deocamdată…

1
304

Într-un an cu două mari competiții sportive, Jocurile Olimpice de la Tokyo și Campionatul European de fotbal, una a fost deja amânată pentru anul viitor: Euro 2020, care astfel va deveni Euro 2021. E o premieră istorică: turneul final european într-un an impar.

Euro 2020 urma să se desfășoare între 12 iunie și 12 iulie 2020. Marți, în videoconferința extraordinară a UEFA, s-a luat decizia ca marea competișie fotbalistică să fie reportată pentru perioada 11 iunie – 11 iulie 2021.

Deocamdată, gazde rămân cele 12 orașe din tot atâtea țări: Londra, Glasgow, Dublin, Amsterdam, Bilbao, Roma, München, Copenhaga, Budapesta, București, Sankt Petersburg, Baku. Dar e posibil ca, în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus și de efectele economice ale acesteia, formatul cu 12 orașe-gazdă să fie modificat până anul viitor.

Alte modificări importante

Cum pandemia de coronavirus a oprit fotbalul în majoritatea țărilor europene, unde competițiile interne au fost suspendate, UEFA a luat o primă decizie și în privința programului cupelor europene. Este însă o decizie provizorie, cam ambițioasă, care ar putea fi urmată de noi amânări.

Deocamdată, UEFA a stabilit că:

  • finala Ligii Campionilor se va disputa pe 27 iunie, la Istanbul (în loc de 30 mai);
  • finala Ligii Europa se va juca pe 24 iunie, la Gdansk, Polonia (în loc de 27 mai).

Chiar și dacă fotbalul ar reveni pe stadioane începând de luna viitoare (varianta optimistă!), anul 2021 tot ar fi extrem de aglometrat, cu foarte multe competiții. Printre acestea: preliminariile europene pentru Campionatul Mondial 2022 (Qatar), cu etapele 3 și 4 pe 4-5, respectiv 7-8 iunie (adică exact înainte de debutul Euro 2020/2021).

Tot în iunie ar fi programate semifinalele și finala Ligii Națiunilor: 2-3 iunie, respectiv 6 iunie. Dar e posibil ca această competiție să fie pur și simplu anulată, din cauza supra-aglomerării.

Varianta organizării Campionatului European în lunile noiembrie-decembrie 2020 nu a fost agreată, întrucât conducătorii forului european nu au dorit să întrerupă sezonul viitor la nivel de cluburi (campionate naționale și cupe europene).

O altă competiție va fi reprogramată: Campionatul Mondial al Cluburilor, prima ediție în varianta cu 24 de echipe. Aceasta era programată în perioada 17 iunie – 4 iulie 2021, dar decalarea Euro 2020 (la nivel de echipe naționale) va obliga FIFA și UEFA găsească un alt intreval pentru marea competiție intercluburi.

La videoconferința extraordinară de marți au participat toți cei 55 de președinți ai Federațiilor naționale de fotbal.

În perioada următoare, la UEFA se vor forma două comisii: una se va ocupa de calendarul încarcat, iar cealaltă va veghea asupra problemelor financiare iscate după această decizie.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

FOTBAL. Perspectiva Euro 2020: după Islanda și Bulgaria/Ungaria, am înfrunta Olanda, Austria și Ucraina. La București!

1 COMENTARIU

  1. Ce mai contează ? oricum din toamnă toate echipele campioane vor juca în noua ligă din China… sistemul e pus la punct și aprobat de PC Chinez, astfel Europa va fi împărțită în trei zone ,zona de west , centrală și de Est….in fiecare se va organiza câte un campionat ,iar câștigătoarele vor juca în play off cu câștigătoarele din zona Asia… câștigătoarea va fi declarată campioana Chinei… deasemenea campionatul european de fotbal se va transforma in campionatul euro asiatic, campionatul mondial va fi atribuit definitiv arabilor!!!!…vor fi sporturi interzise în noua configurație geopolitica că ex.sporturile de iarnă, rugby ul, golful, cursele cicliste,….vor rămâne doar sporturile dedicate lumii a treia …. dacă un european criogenat acum o lună în capitalism,ei după iulie dacă îl va trezi se va afla in comunism.,,!!! Ce-i mai trist că comuniștii ne pun la lucru să ne luptăm cu gripă făcută voit la ei, iar criminalii din Beijing au timp să-și stabilească strategia expansionistă.. și-au găsit proștii,asta e !!!!… eu tot susțin că totul a fost făcut cu bună știință… păcat de istoria lor milenară , dacă un comunist sa pișat pe ea…. degeaba au făcut zidul chinezesc, dacă au condamnat popoare la dispariție….vorba lui Trump să dea Dumnezeu să ieșim din vară ,că după aia cine va rămâne să ducă lupta de eliberare de sub jugul comunist…p.s. luați o că pe un SF..!,..oare???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here