miercuri, mai 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaDupă aproape trei luni de rezistență eroică, garnizoana ucraineană din Azovstal se...

După aproape trei luni de rezistență eroică, garnizoana ucraineană din Azovstal se predă. Sute de militari sunt preluați de forțele separatiste pro-ruse, urmând a fi recuperați de Ucraina în cadrul unui schimb de prizonieri

-

Incredibila epopee a granizoanei ucrainene care a rezistat timp de aproape 3 luni în Mariupol asaltului rusesc se apropie de final. Kievul a anunțat că s-a ajuns la un acord pentru evacuarea supraviețuitorilor care rezistă încă în oțelăria Azovstal. O parte dintre ei s-au predat deja, fiind preluați de trupele separatiste pro-ruse și duse în estul regiunii Donbass.

Rusia a confirmat că s-a ajuns la un acord, în timp ce autoritățile ucrainene au menționat că militarii care s-au predat vor face obiectul unui schimb de prizonieri, urmând a fi recuperați în contrapartidă cu eliberarea unor militari ruși capturați.

În cursul nopții de luni spre marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, pe contul său de Telegram, că e posibil însă ca trupele ucrainene care se predau la Azovstal să nu fie eliberate imediat, avertizând că negocierile pentru eliberarea lor vor necesita „delicatețe și timp”.

Au fost evacuați în timpul nopții 264 de militari, din care 53 grav răniți

În cursul serii de luni, sute de luptători ucraineni – unii transportați pe targă – au fost încărcați în autobuze rusești care așteptau și duși la spital. Ministerul ucrainean al Apărării a comunicat că, în total, 264 de apărători ai uzinei Azovstal din Mariupol au fost evacuați către teritoriul deținut de separatiști în regiunea separatistă ucraineană Donbas. Printre cei evacuați se numără 53 de soldați ucraineni grav răniți, precum și alte 211 persoane.

- Advertisement -

Întregul proces, de la negocieri până la evacuare, s-a desfășurat în secret, fără să se afle nimic până când rușii au făcut anunțul în cursul zilei de luni.

După toate aparențele, scrie BBC, au fost puternic implicate ONU și Crucea Roșie. Așa s-ar explica de ce ucrainenii au acceptat să fie duși pe teritoriul rusesc – variantă până acum exclusă.

Zelenski: „Ucraina are nevoie de eroii săi în viață”. Militarii de la Azovstal vor fi recuperați în cadrul unor schimburi de prizonieri

Răniți ucraineni din Azovstal descărcați la Novoazovsk, oraș controlat de separatiștii pro-ruși. FOTO: REUTERS/Alexander Ermoșenko

Președintele ucrainean Zelenski a declarat că există o singură prioritate – salvarea vieții trupelor sale. „Ucraina are nevoie de eroii săi ucraineni în viață“, a spus șeful statului. Este o mențiune importantă, prin care Zelenski confirmă că această capitulare s-a produs cu acceptul și la ordinul comandamentului de la Kiev. Ofițerii care comandau rămășițele batalionului Azov și ale brigăzii 36 de pușcași marini au subliniat de mai multe ori, în ultimele săptămâni, că situația e disperată, nu mai au muniție, alimente și apă, dar că vor rezista atât cât le cer comandanții lor.

- Advertisement -

În acest moment, nu se știe cu precizie nici câți militari ucraineni mai sunt în subteranele uzinei Azovstal, nici ce se va întâmpla cu ei.

Pentru Rusia, acesta e un moment îndelung așteptat în care poate proclama că a obținut o victorie prin preluarea totală a controlului asupra orașului-port strategic Mariupol.
Și pentru Ucraina se poate spune că e o victorie. Garnizoana din Mariupol a rezistat aproape trei luni, interval în care a ținut blocate cel puțin 12 din cele 120 de batalioane tactice rusești. În finalul acestui „Stalingrad modern”, un număr important dintre soldații săi au scăpat cu viață.

Rezistența de la Azovstal le-a dat timp ucrainenilor să-și organizeze defensiva în sudul și estul țării

Armata ucraineană i-a lăudat pe luptătorii săi care au apărat uzina siderurgică Azovstal numindu-i „eroi ai timpului nostru” și spunând că vor fi amintiți „pentru totdeauna în istorie”. Rezistența de la Azovstal, în Mariupol, a oferit Ucrainei „oportunitatea de a pregăti și de a crea frontierele defensive pe care trupele noastre sunt prezente și astăzi și de a da un contrapunct decent agresorului”, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ucrainene, într-o actualizare pe Facebook. „Am obținut timpul necesar pentru a crea rezerve, a regrupa forțele și a obține ajutor de la parteneri.”

În acest moment, în oțelărie se mai află însă destule trupe ucrainene care n-au depus armele. Oleksandr Daniliuk, fost șef al securității naționale și ministru de Finanțe ucrainean, în prezent ofițer în armata ucraineană, a declarat la emisiunea Today, de la BBC Radio 4, că au mai rămas multe persoane în Azovstal, unele dintre ele rănite. „Este o ușurare, dar nu este sfârșitul”, a afirmat Daniliuk. Misiunea principală a militarilor din Mariupol este îndeplinită, iar viețile lor trebuie salvate, spune el.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

* Consilierul lui Zelenski: „Putin a chemat ambulanța chiar în toiul nopții. A avut probleme de sănătate foarte mari”

* Demența unui artist genial devenit putinist irecuperabil. Emir Kusturica: „Scopul ultimelor două războaie este acela de a șterge rușii și sârbii de pe fața pământului” / „Acțiunile SUA au dus la nenorocirile din Donbass, și nu introducerea trupelor rusești”

Pilot pe F-35: NATO „ar distruge complet forțele rusești” în doar câteva zile, dacă alianța ar fi atrasă într-un război convențional. Avioanele occidentale le surclasează pe cele rusești

General ucrainean ex-KGB: „SUA și Marea Britanie controlează orice puncte strategice de pe teritoriul Rusiei”

Iohannis: „Pentru creșterea prețurilor, nu căutați vinovați în clasa politică, Guvern, Parlament! Putin e de vină”

Trompeta rusească George Simion: „Deblocați portul Constanța de navele din Ucraina!”. Contul liderului AUR colcăie de xenofobie, conspirații și ură

* STENOGRAME. Mafia de la metrou, condusă de Rădoi (PSD), plănuia lichidarea ministrului Drulă (USR) cu rakeți ucraineni! „Punem preț pe două capete, Drulă și directorul. Şi-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace!”

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -