sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăInfracțiuniDoi lideri interlopi, arestați pentru cămătărie şi şantaj. Creșteau prețurile caselor din...

Doi lideri interlopi, arestați pentru cămătărie şi şantaj. Creșteau prețurile caselor din București prin taxa de protecție cerută dezvoltatorilor imobiliari

-

Arestări spectaculoase în lumea interlopă care teroriza industria imobiliară din București. Un judecător de drepturi şi libertăţi, de la Tribunalul Bucureşti, a decis vineri arestarea preventivă a 7 persoane, printre care liderii a două clanuri interlope: Petre Ilie, zis Petre Geamănu (Clanul Geamănu), și Eugen Preda (Clanul Luptătorilor).

Cei 7 sunt acuzați de cămătărie şi şantaj, inclusiv la adresa unor dezvoltatori imobiliari. „Taxa de protecţie” era colectată prin teroare, folosind practicanţi de sporturi de contact.

Potrivit Tribunalului Bucureşti, citat de Agerpres, au fost trimişi în arest preventiv:

  • Petre Ilie (Petre Geamănu)
  • Eugen Preda
  • David Onoriu-Împărăţel
  • Solomon Sotir
  • Marian Ilie
  • Marius Nomoloşanu
  • Terente Adrian Stoica.

În acelaşi dosar, au fost puşi sub control judiciar Nicolae Cristescu (fost finanţator al clubului de fotbal Rapid Bucureşti), Radu Ilie şi Florin Ilie.

Eugen Preda este liderul Clanului Luptătorilor. El a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru furtul de arme din unitatea militară de la Ciorogârla, în ianuarie 2009, fiind eliberat condiționat în noiembrie 2017, în baza recursului compensatoriu.

- Advertisement -

Tot în 2017 a ieșit din închisoare și Petre Geamănu, după ce a ispășit o pedeapsă de 11 ani pentru furturi din TIR-uri. Acesta e cunoscut ca lider al Clanului Geamănu din Capitală și fratele unui alt temut interlop – Sandu Geamănu (Alexandru Ilie).

Miercuri, 11 august, procurorii şi poliţiştii au efectuat 18 percheziţii în Capitală şi în judeţele Ilfov, Argeş, Dâmboviţa şi Ialomiţa, pentru destructurarea unei rețele specializate în camătă şi şantaj, a informat DIICOT.

Petre Geamănu și-a refăcut rețeaua

Potrivit DIICOT, în cursul anului 2018, după eliberarea din penitenciar, un membru „marcant” al lumii interlope (Petre Geamănu) a reuşit să reconstruiască gruparea infracţională din care făcuse parte şi a devenit liderul acesteia, detaşându-se faţă de restul membrilor prin puterea de a lua deciziile în momentele importante. Acesta a menţinut coeziunea grupului infracţional, a atras noi membri şi a consolidat relaţii cu persoane de notorietate din mediul infracţional.

- Advertisement -

Astfel – spun anchetatorii -, Petre Geamănu a atras în gruparea infracţională luptători, practicanţi de sporturi de contact ori alte persoane violente, pe care le-a coordonat în colectarea de sume de bani cu titlu de „taxă de protecţie” ori ca „amendă”.

„Noua structură, pe fondul renumelui clanului, a adus eficienţă grupului infracţional, acesta devenind unul dintre cele mai temute din ţară. Cooptarea unui cunoscut practicant de sporturi de contact de performanţă, în vederea constituirii grupului infracţional organizat, a sporit randamentul acţiunilor de constrângere ori intimidare, exercitate în scopul obţinerii de sume de bani”, arată DIICOT.

Țintele favorite: dezvoltatorii imobiliari

Procurorii arată că membrii grupului au acţionat, în principal, pentru constrângerea persoanelor potente financiar care activau în domeniul imobiliar şi care, de frică, evitau să sesizeze organele judiciare.

„În baza unor planuri elaborate şi adaptate fiecărui caz în parte, dar aplicând, în genere, acelaşi modus operandi, membrii grupului infracţional au abordat victimele într-o manieră intimidantă, acestora fiindu-le imputată, de regulă, «îndrăzneala» de a demara proiecte imobiliare fără acordul liderului grupării. Pentru a li se permite continuarea sau finalizarea lucrărilor, membrii grupării le-au pretins acestora veritabile «taxe de protecţie», pentru pretinse prejudicii suferite în urma edificării imobilelor”, menţionează anchetatorii.

Constrângerea victimelor, mai susţine DIICOT, s-a realizat fie prin ameninţare directă, fie prin abordarea persoanelor apropiate victimei şi transmiterea mesajelor din partea liderului grupului infracţional sau alte metode intimidante, cum ar fi: urmărirea victimei sau a locuinţei acesteia, staţionarea membrilor grupului în faţa imobilelor de locuit ale acestora, deplasarea frecventă a membrilor grupului la şantierele coordonate de victime.

Recuperatori și cămătari

Procurorii detaliază: „Similar modului de operare utilizat în cazul dezvoltatorilor imobiliari, membrii grupului infracţional organizat au acţionat şi ca recuperatori de datorii. Astfel, suspecţii punctau persoane potente financiar care aveau datorii la terţe persoane sau cărora li se puteau impune, sub diferite alte motive, o datorie. Ulterior, liderul împreună cu membrii grupului infracţional interveneau în soluţionarea conflictelor identificate şi impuneau, prin constrângere, plata sumelor de bani datorate, precum şi a unor comisioane ca urmare a recuperării creanţelor. Totodată, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului, au acţionat în vederea comiterii infracţiunii de camătă, prin acordarea de împrumuturi băneşti cu dobândă. De multe ori, persoanele aflate în imposibilitatea returnării sumelor de bani împrumutate şi a dobânzilor aferente au fost ameninţate cu acte de violenţă pentru determinarea acestora la plata datoriilor”.

În urma percheziţiilor de miercuri au fost identificate şi ridicate sume de bani, arme, înscrisuri cu valoare probatorie, droguri de mare risc (cocaină), dispozitive de stocare şi telefoane mobile.

Cine este Petre Geamănu

Petre Geamănu – „Împăratul lumii” – a părăsit penitenciarul în martie 2017, în timp ce fratele său, Sandu Geamănu, a rămas în închisoare.

El a fost așteptat la poarta penitenciarului cu lăutari, covor roșu și porumbei albi.

Ilie Petre a fost arestat în Belgia în septembrie 2006, pentru infracţiuni cu violenţă, iar patru ani mai târziu a fost extrădat în România. După contopirea mai multor pedepse, judecătorii au decis ca el să execute 15 ani de închisoare.

În 25 noiembrie 2003, interlopul fusese condamnat la 9 ani de închisoare pentru tâlhărie, după ce a jefuit un camion cu 3,2 tone de cafea.

Acum, Petre Geamănu administrează câteva lacuri în nordul Bucureştiului, potrivit Stirileprotv.ro.

Petre Ilie – Geamănu

Cine este Eugen Preda

Eugen Preda este liderul Clanului Luptătorilor din Capitală, grupare cunoscută pentru infracțiuni de șantaj și cămătărie, în special în Sectorul 6.

Eugen Preda a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru furtul de arme din unitatea militară de la Ciorogârla, în ianuarie 2009. A fost eliberat condiționat în noiembrie 2017, în baza recursului compensatoriu.

Când s-a format Clanul Lupt[torilor, acesta se ocupa cu plasarea de bodyguarzi în cazinourile din cartierul Militari. Apoi, s-a extins și în alte zone și, mai mult, a ajuns să intre în rețele de trafic de droguri sau arme, conform Ziare.com.

Eugen Preda a început să aibă conflicte cu alte grupări interlope, cel mai cunoscut fiind cel cu Clanul Cordunenilor, în toamna anului 2019.

Eugen Preda

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* DOSARUL LUI CÎȚU. Faptele. Procesul. Sentința. „Șoferul era băut, avea ochii injectați și umezi”

* Jocul pervers al lui Dan Voiculescu față de Florin Cîțu, asemănat cu „ceea ce făcea acum două decenii S. O. Vîntu cu PNȚCD”

* CTP: „Mi se pare absurd ca Florin Cîțu să-și dea demisia. El e reabilitat, Dragnea nu era reabilitat!”

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Topul miniștrilor, după execuția bugetară la 6 luni. Fruntași: Raluca Turcan și Stelian Ion (96%). Codași: Virgil Popescu (28%) și Claudiu Năsui (46%)

* A murit generalul Kemenici, comandantul unității militare în care au fost împușcați soții Ceaușescu. Kemenici era „pe mână” cu spionul sovietic Militaru. A făcut diversiuni mortale și a încercat să șteargă urmele lor cu bidineaua

* Un fost ministru s-a înecat cu un un cățel de usturoi, pe litoral, la ora 2.00 noaptea. L-a salvat un medic adus de acasă

* Radu Herjeu a fost recuperat de PSD la Metropola TV. E plătit de clanul Firea-Pandele, ca „invitat permanent”, cu banii cetățenilor din Voluntari

* Ministrul Sportului, Eduard Novak, se antrenează în Bulgaria, pentru că în România nu există un velodrom practicabil!

* Mărturii din infernul lui Lukașenko: „Plângeam, mă chinuiam să respir cu o pungă de plastic pe cap, iar ei râdeau”. Un nou val de arestări în Belarus

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -