DOCUMENT. PNL lansează Apelul anti-Șoșoacă. Examen pentru toate partidele parlamentare: care îl vor susține și care nu?!

3
7407
Alina Gorgiu - Diana Șoșoacă

Senatoarea Alina Gorghiu (PNL) a trimis o scrisoare, din partea Grupului PNL din Senat, celorlalte patru grupuri din Camera Superioară a Parlamentului – PSD, USR-PLUS, AUR, UDMR -, în care propune sancţionarea senatoarei Diana Iovanovici-Şoşoacă pentru încălcări ale prevederilor regulamentare.

Inițiativa liberalilor este un examen pentru celelalte patru partide reprezentate în Senat. Se va vedea care aplică regulamentul și care susține tacit comportamentul abject al senatoarei Șoșoacă.

În scrisoarea-apel se menționează că Şoşoacă nu respectă măsurile de protecţie sanitară şi nu poartă mască în sala de plen, instigă la ură în luările de cuvânt, jijneşte şi utilizează un discurs xenofob, homofob şi extremist.

„Prea multe derapaje care pun în pericol buna funcționare a Legislativului. Astăzi, în Biroul Permanent al Senatului, grupul senatorilor PNL propune acest demers pentru păstrarea unui standard necesar în Parlament. E nevoie de reacție, din partea tuturor senatorilor, la populism, extremism, lipsă de decență, nerespectarea regulamentelor în mod constant. E nevoie de această delimitare. Doar așa putem lucra la creșterea credibilității acestei instituții”, și-a argumentat inițiativa Alina Gorghiu.

Conform procedurilor interne din Senatul României, Biroul Permanent ia în discuție cererea și o trimite către Comisia juridică, iar aceasta poate propune sancţiuni.

Apelul Grupului PNL către celelalte grupuri din Senat

„Stimaţi colegi,

Grupul parlamentar din Senat al Partidului Naţional Liberal vă propune eliminarea unei probleme care se perpetuează de la începutul legislaturii în Parlamentul României: comportamentul necorespunzător, nociv şi neregulamentar al doamnei senator Diana Iovanovici-Şoşoacă.

Conform art. 14 alin. (1) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare: «Deputaţii şi senatorii sunt obligaţi să respecte prevederile regulamentelor, să se supună normelor de conduită civilizată, de curtoazie şi de disciplină parlamentară şi să nu aibă atitudini sau să folosească expresii ori cuvinte injurioase, ofensatoare, discriminatorii sau calomnioase».

Nimeni nu este mai presus de lege!

De asemenea, art. 206 din Regulamentul Senatului, republicat, prevede că:

«Constituie abateri disciplinare săvârşite de senatori următoarele fapte, dacă, potrivit legii, nu constituie infracţiuni:

a) încălcarea dispoziţiilor privind îndatoririle senatorului prevăzute de Constituţie, şi de Legea privind statutul deputaţilor şi al senatorilor;

b) încălcarea jurământului de credinţă;

c) nerespectarea prevederilor Regulamentului Senatului;

d) exercitarea abuzivă a mandatului de senator;

e) comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în şedinţele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de senator;

f) absentarea, nemotivată şi în mod repetat, de la lucrările Senatului».

Este inadmisibil să mai tolerăm ca parlamentarul Diana Iovanovici-Şoşoacă să sfideze orice normă legală şi orice regulă a bunului-simţ în cea mai prestigioasă instituţie a ţării, în care fiecare dintre noi, la fel ca şi domnia sa, este legitimat prin votul electoratului. O asemenea atitudine resprezintă o gravă ofensă adusă atât Parlamentului, cât şi românilor.

Încalcă măsurile sanitare, nu poartă mască de protecţie în sala de plen a Senatului, dând în permanenţă dovadă de iresponsabilitate. Instigă la ură şi haos în luările de cuvânt din plenul Senatului, jigneşte, aduce ofense şi grave acuzaţii neîntemeiate, utilizează discurs homofob, xenofob, extremist. În loc să îşi respecte statutul de parlamentar şi să facă legi în interesul românilor şi pentru electoratul care a trimis-o în Parlament.

Sunt prea multe derapaje care pun în pericol buna funcţionare a Legislativului, dar şi aplicarea şi respectarea măsurilor de protecţie. Este grav să tolerăm asemenea conduită, mai ales că există sancţiuni disciplinare, statuate clar în cuprinsul art. 207 din Regulamentul Senatului, republicat:

«Abaterile de la deontologia parlamentară se sancţionează cu:

a) atenţionare;

b) chemarea la ordine;

c)    retragerea cuvântului;

d) îndepărtarea din sală pe durata şedinţei;

e) avertisment public-scris».

Stimaţi colegi, acesta este un apel la dumneavoastră: să lăsăm orgoliile politice şi să dăm dovadă de responsabilitate, corectitudine şi respect. Dacă vrem să creştem încrederea în Senat, dacă ne dorim un mediu de lucru civilizat, trebuie să soluţionăm urgent problema.

Vă amintesc că există şi o reacţie recentă din partea societăţii civile, adresată clasei politice, de a se delimita de la astfel de derapaje de la democraţie din partea unui ales al electoratului.

Parlamentul a tergiversat nepermis sancţionarea unor persoane care promovează discursuri populiste, extremiste, xenofobe şi care incită la ură. Este nevoie de asumare fermă din partea Senatului!”

Dan Tănasă a fost sancționat cu avertisment scris

Un caz similar a fost şi la Camera Deputaţilor, unde Comisia juridică a hotărât, joia trecută, să-l sancţioneze pe deputatul Dan Tanasă (AUR) cu un avertisment scris.

Comisia juridică va înainta Biroului Permanent al Camerei Deputaților propunerea cea mai aspră prevăzută de Statutul deputaţilor şi senatorilor, şi anume avertismentul scris. Biroul Permanent are competenţa de a decide în această speță.

Tot luni, USR-PLUS a anunţat că va depune un proiect de lege prin care să fie introduse sancţiuni mai dure pentru parlamentarii care au un comportament injurios. Pe modelul sancţiunilor pentru votul cu mai multe cartele, parlamentarii care adresează injurii altor parlamentari sau demnitari ar urma să fie sancţionaţi cu reducerea drastică a indemnizaţiei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Epuizată de lupta cu Oculta, soția lui Cataramă le cere bani românilor, ar ajuta-o să-și revină

* VIDEO. Premierul Cîțu: “De la 1 iunie începem să revenim la normalitate. La sfârșitul lunii mai vom avea 5-6,3 milioane de persoane vaccinate“

* Avertismentul medicului Gabriel Diaconu: Fără vaccinare masivă, vor muri peste 500.000 de români din cauza Covid-19

* Apelul șoșocar-mincinos al Oliviei Steer. A chemat lumea la protestul CapVid, dar n-a ascultat-o nimeni

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here