Doctorița Beatrice Mahler, managera Spitalului de Pneumoftioziologie “Marius Nasta”, a declarat că estimează ca fiind de 4 ori mai multe numărul cazurilor reale de infectare cu Covid zilnic, față de cele raportate oficial. Aceasta a spus că, din discuțiile cu colegi din străinătate, a tras concluzia că numărul mai mare de teste făcute în alte țări a dus la depistarea timpurie a bolnavilor, ceea ce a redus numărul cazurilor grave.
Calculul este unul relativ simplu, doctorița Mahler vede câte cazuri grave sunt la ATI și, știind cam cât la sută din totalul celor infectați ajung la spital, își dă seama că numărul de 5.000 de cazuri pe zi raportat în România este mult sub realitate. Potrivit News.ro, managera Spitalului “Marius Nasta” a declarat: “Eu cred că sunt de 4 ori mai multe cazuri decât cele raportate. Părerea mea e că, da, sunt 20.000 de cazuri pe zi. Dacă facem la noi procentul de persoane care sunt internate raportat la cazurile care sunt diagnosticate, lucrurile nu stau deloc bine, adică la noi procentul este mai mare”.
Autoritățile locale refuză să testeze masiv pentru a nu raporta cazuri și pentru a evita intrarea localităților în carantină. Prețul: mai mulți pacienți în stare critică la ATI
În România, gradul de testare a crescut foarte puțin după luna august 2020. În acest moment, se testează (în funcție de zilele săptămânii) între 10.000 și 41.000 de persoane pe zi. În 2021, au existat doar două zile care au “spart” acest plafon și în care s-au făcut 52.500 și, respectiv, 54.500 de teste.
Faptul că se testează prea puțin este recunoscut, neoficial, și de șefii DSP-urilor. Presiunile politice sunt însă foarte mari, autoritățile locale având interesul să nu se testeze prea mult pentru ca localitățile să nu intre în carantină.
Întrebați de ce nu crește numărul testelor zilnice, premierul Cîțu și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au explicat că atâtea solicitări vin din teritoriu. S-a ajuns astfel ca Bucureștiul să consemneze o treime din cazurile zilnice de Covid pentru că în Capitală se fac cele mai multe teste. În județe precum Vrancea s-au făcut și 5-6 teste pe zi, păstrându-se astfel un număr scăzut de raportări zilnice.
Presa a solicitat luni la rând date despre numărul de teste făcute defalcat pe județe, dar fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a refuzat să furnizeze informațiile. Când noul ministru, Vlad Voiculescu, le-a dat publicității, a ieșit scandal, iar premierul Cîțu a trimis în inspecție Corpul de Control.
Drept urmare, în România secțiile ATI sunt arhipline, cu număr record de pacienți în stare critică, deși numărul de cazuri raportate oficial este mic (4-5.000 pe zi).