luni, aprilie 15, 2024
AcasăLumeaDestin crunt! Doi frați medici, de 58 și 52 de ani, au...

Destin crunt! Doi frați medici, de 58 și 52 de ani, au fost răpuși de Covid-19 la interval de două săptămâni. Soțiile lor nu i-au condus pe ultimul drum, fiind și ele infectate

-

S-a întâmplat în Ucraina, unde cei doi frați erau medici chirurgi: Ivan Gaida (58 de ani) lucra la Spitalul Militar din Lvov, iar Oleg Gaida (52 de ani) la Spitalul din Cerkassî.

Tragedie în lumea medicală din Ucraina: doi frați, Ivan și Oleg Gaida, au fost răpuși de Covid-19 în decurs de două săptămâni. Amândoi erau chirurgi cu o excelentă reputație.

Ivan Gaida (58 de ani) era șeful Spitalului Militar din Lvov. S-a îmbolnăvit la data de 1 iunie. „S-a închis în cabinetul său. N-a lăsat pe nimeni să intre. Apoi a fost cunoscut faptul că aștepta rezultatul testului PCR. După vreo 17 ore, i-au adus testul, care s-a dovedit a fi pozitiv. Ivan a trecut deodată în alt pavilion, cel destinat bolnavilor infectați cu acest virus. Nu s-a mai întors niciodată în cabinetul său”, a mărturisit un fost comandant din regiunea Ternopil și coleg de serviciu cu Ivan Gaida, conform site-ului Obozrevatel.com.

Fiul lui Ivan Gaida, Iaroslav, și el chirurg la Spitalul Militar, a venit cu detalii suplimentare despre decesul tatălui său. „La început a fost spitalizat la Lvov. Dar, în decurs de o săptămână, starea lui s-a înrăutățit, așa că a fost transferat la Spitalul Militar din Kiev. Nici aici nu l-au putut salva. În ultima sa zi de viață, pe 18 iunie, l-au dus la Spitalul Aleksandrovsk, unde a și murit”.

- Advertisement -

„A fost întotdeauna în gardă. A purtat mască, mănuși, combinezon. Dar a avut și multe întâlniri, a comunicat cu rudele pacienților, cu pacienții înșiși, cu militarii răniți în conflictul cu rușii”

De la izbucnirea conflictului armat dintre Ucraina și Rusia, din regiunea Donbass, Ivan Gaida s-a ocupat cu precădere de recuperarea militarilor răniți. „A creat un departament de reabilitare în cadrul spitalului pe care îl conducea, care poate fi numit clinică. Există chiar și o piscină. Tatăl meu a lucrat mult acolo, a călătorit în străinătate pentru a învăța din experiențele altora. Mi-a spus adesea despre asta. A vorbit cu luptătorii. Visul său a fost să renunțe în cele din urmă și să se întoarcă în satul său de lângă Buchach, unde locuiau părinții lui”, a mai dezvăluit fiul său.

Ivan a fost înmormântat în satul lui natal. Soția acestuia n-a putut să-l conducă pe ultimul drum, fiindcă se infectase în acel moment cu virusul nenorocit. Între timp, ea a fost externată din spital, recuperându-se acasă după ce două teste i-au ieșit negative.

Ivan Gaida a luat virusul SARS-CoV-2, cel mai probabil, din spital. „A fost întotdeauna în gardă. A purtat mască, mănuși, combinezon. Dar a avut și multe întâlniri, a comunicat cu rudele pacienților, cu pacienții înșiși, cu militarii răniți în conflictul cu rușii. Cel mai probabil, a căzut bolnav la locul de muncă”, sugerează fiul Iaroslav.

- Advertisement -
Ivan Gaida

„Pe 23 iunie, angajații departamentului său au efectuat testarea PCR. Toți au avut rezultat negativ, cu excepția lui Oleg”

În ziua morții lui Ivan Gaida, fratele său mai mic, Oleg Gaida (52 de ani), era pe patul de spital. Fusese diagnosticat și el cu virusul SARS-CoV-2. Îndeplinea funcția de șef al Secției chirurgie din cadrul Spitalului din Cerkassî. „Era foarte stresat în urma decesului fratelui său mai mare. Pe 23 iunie, angajații departamentului său au efectuat testarea PCR. Toți au avut rezultat negativ, cu excepția lui Oleg. Pe 25 iunie, Oleg a mers la spitalul regional și a fost internat în secția de boli infecțioase. Cinci zile mai târziu, a trecut la cele veșnice”, a precizat Oksana Kovaleva, director al Centrului de Diagnostic pentru Covid-19 și șef al Spitalului din Cerkassî.

Nici soția sa, Liudmila, medic reumatolog în același spital, n-a putut să interacționeze cu Oleg Gaida, nici să participe la înmormântare. Motivul e același ca și în cazul cumnatei sale: și ea s-a infectat cu Covid-19. În prezent, ea se află sub un tratament strict la spitalul din Cerkassî.

Olega Gaida, alături de soția și fiica sa

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -