Demisie importantă din USR. Încă un deputat pierdut

8
1957
Cosette Chichirau

Cosette Chichirău, deputată aflată la al doilea mandat (din 2016), şi-a anunţat luni demisia din USR. Ea își justifică decizia prin faptul că ”mişcarea reformistă a generaţiei noastre trebuie continuată şi revigorată, iar la USR motorul e cam gripat şi nu mai trage”. Dar nu renunță la politică: „Rămân deputat şi candidez la Primăria Iaşi”. Cu ce partid va merge mai departe? „A venit timpul să investesc într-un proiect nou, mai suplu, mai inteligent, mai dinamic”.

Cosette Chichirău (45 de ani) a făcut anunțul despărțirii de USR pe pagina ei de Facebook. Deputată de Iași, ea spune că va candida anul viitor pentru Primăria orașului moldav. Independentă? Exclus: Chichirău îi cheamă pe români să construiască împreună „ceva mai mare și mai adaptabil” decât USR.

Intenția de a se asocia cu o nouă platformă politică e exprimată printr-un îndemn explicit, dar nedetaliat: „E timpul pentru acțiune! A venit timpul să investesc într-un proiect nou, mai suplu, mai inteligent, mai dinamic”.

Mesajul de adio al lui Cosette Chichirău

„Mișcarea reformistă trebuie continuată și revigorată, iar la USR motorul e cam gripat și nu mai trage. A venit timpul să investesc într-un proiect nou, mai suplu, mai inteligent, mai dinamic”

„Astăzi mi-am dat demisia din USR. Mișcarea reformistă a generației noastre trebuie continuată și revigorată, iar la USR motorul e cam gripat și nu mai trage. Când faci aceleași lucruri cu aceleași metode și aceiași oameni ani de zile și nu obții rezultate, e cazul să încerci altceva. N-am vrut să renunț la USR prea devreme, dar s-au acumulat destule dovezi că acum nu mai este prea devreme. Poate chiar puțin cam târziu.

Avem nevoie sa regăsim vigoarea și dinamismul anilor trecuți. Avem nevoie de un partid suplu, cu structuri minime în teritoriu, cu candidați aleși pe sprânceană, ca în 2016, cu un proiect simplu și clar de reforme anti-corupție și pro-dezvoltare.

Partidele în sine, prin statutul lor care prevede nenumărate organe de conducere, ierarhii, funcții etc., se degradează și osifică – așa e de sute de ani în toate țările. SOLUȚIA este să avem o organizație care e partid doar juridic. Dar organizațional, să fie ceva orizontal, fără prea multe funcții, cu limite de mandate. Parlamentari – un singur mandat. Servești patria 4 ani și apoi mergi înapoi de unde ai venit. Dacă ai fost candidat de la acest partid, se presupune că ai venit dintr-un loc foarte bun, unde te poți întoarce fără probleme. Primari și consilieri locali – două mandate. La nivel local, ai nevoie de mai mult timp să construiești ceva. În felul ăsta, nu se formează o «elită» inamovibilă a partidului, care rămâne acolo pentru funcții, chiar dacă ia decizii proaste / dezastruoase. Candidații știu dinainte că nu se vor căpătui din politică și că nu vor face o carieră din asta. Venim, servim patria, lăsăm pe alții. Între timp, cei care au fost primari sau parlamentari devin mentori pentru cei noi.

Așa văd eu generația noastră în politică. Un demers onest, autentic, suplu și adaptabil, multe partide noi care să facă pragul și să experimenteze noi moduri de organizare și metode electorale. Nu poți reîmprospăta vechea clasă politică (mamuți politici care au 55-65% combinat) cu un singur partiduleț de 10%. Dacă ai 5-10 partide noi, cu orientări ideologice diferite, dar democratice și oneste, atunci poate două se desprind și fac peste 15% fiecare și încep reînnoirea clasei politice în mod serios și semnificativ.

Mă frământă chestiunea asta de mult timp, dar mai intens de vreo doi ani, de la ieșirea USR de la guvernare. Au fost ceva speranțe post-guvernare, post-Cioloș, post-defuzionare, dar nu s-au materializat. Asta e. Nu e timpul de văicăreală, chiar dacă mă întristează teribil această despărțire. E timpul pentru acțiune! A venit timpul să investesc într-un proiect nou, mai suplu, mai inteligent, mai dinamic.

Rămân deputat și candidez la Primăria Iași. Cum am anunțat acum un an, nu voi mai candida la parlamentare, de la niciun partid, nici măcar de la unul nou. Două mandate sunt arhi-suficiente, dar sunt gata să fiu mentorul altora. Dincolo de asta, hai să vedem cum construim ceva mai mare și mai adaptabil. Vă invit la conversație pe cosettechichirau.ro.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Lui Ciolacu i-a explodat în nas minciuna „9,4%”! Acum își contrazice propria mitomanie: de un an tot clămpănea că „nu putem mări pensiile din cauza plafonului de 9,4% din PIB, pus de USR în PNRR”

* Propunere șantajistă a lui Ciolacu, pentru UE: să fie lăsat să supra-îndatoreze România, să nu se atingă de pensiile speciale și nici de clientela de partid, să nu facă reforme și, la schimb, Europa să-i dea miliarde

* Moartea suspectă a colonelului ISU care a retras licența stației GPL din Crevedia. Accident de motocicletă în poligon, cu instructorul alături

* Abia vârât în Guvern, Ponta emite abjecții anti-occidentale: „Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român!”. Mesajul șocant e transmis, practic, de Guvernul României către statele care au sărit să ne ajute cu marii arși în explozia de la Crevedia

* Trădare: Klaus Iohannis „își dorește” ca PSD să fie votat de cât mai mulți români! Acum trei ani pronunța cu scârbă: „acest Peee Seee Deee”

PSD și-a trimis avocata din Constanța să salveze de pușcărie beizadeaua drogată care a omorât doi tineri

* În plină criză, Guvernul Ciolacu dă ilegal 180.000 de euro televiziunii lui Pandele, ca să trimită caravana lui Mircea Radu prin Europa

* Manipularea poporului român de către PSD a costat 75 de milioane de euro, din bani publici, în ultimii 4 ani. Partidul a dat televiziunilor peste 52 de milioane din aceste subvenții

* Ucraina a străpuns decisiv prima linie de apărare a rușilor. Următoarele două linii sunt mai ușor de zdrobit

* Sorana Cîrstea uimește lumea tenisului: la 33 de ani își egalează performanța de la 19 ani și e în „sferturi” la US Open! Culoar bun spre semifinale

8 COMENTARII

 1. Paguba=n ciouperci.S-a mai carat o progresista cui gura bogata si minte putina care a realizat ca nu va prinde un loc eligibil pe listele USR la alegerile viitoare.Asa se explica de 33 de a demisiile din partide in preajma unor noi alegeri.

  • Ai dreptate. Cum de nu am observat niciunii?

   Femeia asta de 33 de ani își dă demisia din partidul din partea căruia a candidat, chiar înainte de alegeri, apoi trece la alt partid.

 2. 1. Deci Chichi nu e chiar nimeni. Hmm, a mai imbatranit, dar in fine. Unora le plac femeile inteligente – nativ. Altora se pare ca nu.
  Chirica – 42% (PNL fost PSD)
  Chichirău – 30% (USR)
  Gavrilă – 13% (PSD)

  2. Daca e un nimeni de ce ati pus-o pe liste de doua ori si odata la Primaria Iasi? In fata unui Chiri, uns cu toate alifiile, prin partide, loji, comitii si comitete. Un adevarat T-Rex politic de pe Bahlui. Deci dreapta la Iasi aduna un 72% facut praf de triada de mocofani: Orban (ca i-a bagat in fata pe Chiri si Alexe), Ciolos si Barna ca au sperat ca vor prelua pe toti cei 72%. Acuma impreuna si nu cred ca se mai atinge 30% – din cauza unui absenteism grav si lehamitei pe care o produceti, inclusiv prin articolul de fata.

  3. Oameni buni. Va spune fimeia saraca. Mai, nu mai merge asa. Aceeasi oameni, aceleasi metode, iese prost de fiecare data. Voi nu, si nu. Ca nu pricepeti, ca nu e chiar asa, etc. Atata faceti. „Staand fast and hold the line” ca vor veni votantii buluc. Ihm. Luptati ca pe vremea Reginei Victoria. Pana si PSD are tehnici de campanie mai moderne ca voi. PSD va trage un blitzkrieg de va merg fulgii, iar AUR va turteste de zici ca sunt din razboiul stelelor. Da voi nu si nu „Staand fast, staand fast”.

  OK. Si o copitutza pe directia lui Dan Lungu. Bravo d-le Camelian. Pricepeti tot cat proverbiala baba comunista.

 3. o reesapeaza PSD. Ca femeile, au simtul orientatii mai dezvoltat…
  Frate, ai intrat cu un partid, ramai cu el sau iesi din politica, asa este onest. Dar ce politician mai are onoare??

 4. Nu mi se par convingatoare, serioase argumentele. Mai curand este o aiureala.
  Poate ca partidul nu mai este la fel de vioi ca la inceput, cand nu se izbise de viata politica reala, cand principalul scop era sa se faca cunoscut.
  Nici tara, nici lumea nu mai sunt aceleasi. Alte obiective, alte strategii sunt mai importante, nu, nu adrenalina.
  Aveam o parere foarte buna despre Cosette Chichirau. O sfatuiesc sa revina si sa se inhame la treaba, ca au mult de lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here