Deficitul crește exploziv: gaura bugetară făcută de PSD-PNL a ajuns la 32 de miliarde de lei la sfârșitul lunii mai, în creștere cu 12 miliarde față de acum două luni!

5
745
„Experții PSD“ Marcel Ciolacu și masonul Adrian Câciu, ministrul Finanțelor

Guvernul PSD-PNL, paralizat complet, nu e capabil să stopeze risipa bugetară care aruncă România într-un dezastru financiar fără precedent după 1989. Gaura bugetară a ajuns, la sfârșitul lunii mai, la 32 de miliarde de lei (peste 6 miliarde de euro), anunță deputatul Claudiu Năsui, fost ministru al Dezvoltării din partea USR. Aceasta este suma care depășește deficitul deja calculat la începutul anului, ceea ce înseamnă că până la sfârșitul lui 2023 România va înregistra o diferență de peste 100 de miliarde de lei (20 de miliarde de euro) între încasări și cheltuieli!

După multă vâlvă în care au anunțat că vor tăia drastic cheltuielile, PSD și PNL au dat luna trecută o Ordonanță de Urgență prin care anunțau economii de un miliard de lei. Măsurile de austeritate au fost blocate, aproape în totalitate, de clientela de partid, baronii locali și diversele grupuri de interese conectate la banii publici. Coaliția nu are de gând să renunțe la pensiile speciale, care singure mănâncă 12 miliarde de euro, și nici la afacerile pe care liderii partidelor le au cu statul. Marcel Ciolacu singur are o rețea care trage 6 miliarde de lei din contractele pe bani publici.

În acest context, deficitul continuă să crească incontrolabil. La sfârșitul lunii martie, gaura era de 20 de miliarde de lei. La sfârșitul lunii aprilie urcase la 27,35 miliarde, iar la sfârșitul lunii mai a ajuns, spune Claudiu Năsui, la 32 de miliarde.

În acest ritm, nici măcar dacă sunt tăiați complet banii de investiții nu se știe dacă va fi suficient pentru a acoperi gaura creată prin construirea eronată a bugetului de către Adrian Câciu, ministrul Finanțelor numit de PSD.

Mai jos, semnalul de alarmă dat de Claudiu Năsui în cursul zilei de joi.

„Au o gaură de 32 de miliarde de lei, dar au făcut o ordonanță de reducere a cheltuielilor cu doar… 1 miliard de lei. Cum se rezolvă restul? Și atenție, gaura aceasta este în plus față de deficitul care era oricum prognozat de 68 de miliarde de lei. Deci în total se prefigurează un deficit pe tot anul de peste 100 de miliarde de lei“

„Deficitul pe primele 5 luni ale anului a ajuns la 2.3% din PIB.

Mult peste 1.6% cât era anul trecut la aceeași perioadă. Asta în timp ce trebuia să scadă.

Dezastrul bugetar este atât de mare încât „gaura” de care vorbea ministrul finanțelor acum câteva luni a crescut de la 20 de miliarde (cât zicea el) la 32 de miliarde de lei.

Problema de fond este că statul continuă să cheltuie mult mai mult decât încasează.

În anul 2023, conform angajamentelor statului față de Uniunea europeană, deficitul ar fi trebuit să scadă. Cu toate acestea, în fiecare lună a anului de până acum el a fost semnificativ peste cel de anul trecut!

Cum o să facă să-l scadă? Taxe mai mari, unde nu există nicio garanție că vor aduce mai mulți bani, sau reduceri de cheltuieli?

Au o gaură de 32 de miliarde de lei, dar au făcut o ordonanță de reducere a cheltuielilor care scade cheltuielile cu doar… 1 miliard de lei. Cum se rezolvă restul?

Minciuna devine atât de mare încât nu o să mai poată fi ascunsă nici măcar de mânărelile contabile de final de an (nerambursarea TVA, închiderea trezoreriei mai devreme, amânarea masivă de plăți, etc.)

Și atenție, gaura aceasta este în plus față de deficitul care era oricum prognozat de 68 de miliarde de lei. Deci în total se prefigurează un deficit pe tot anul de peste 100 de miliarde de lei.

Asta în condițiile în care România deja se împrumută la dobânzi record. Și cheltuiala cu dobânda se prefigurează ca fiind atât de mare încât anul acesta statul va da mai mulți bani pe dobânzi decât pe întreg ministerul educației.

Soluția există: reducerea cheltuielilor. Eliminarea PNDL-urilor, a privilegiilor, a numărului imens de bugetari, a schemelor de dat bani la firme alese. Toate acestea ne duc într-un faliment financiar din care nu se va ieși decât cu tiparniță.

Degeaba vor avea românii lei în buzunare dacă nu vor mai putea cumpăra nimic cu ei. Ceea ce se vede deja.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Săptămâna horror a Alexandrei Păcuraru la Realitatea Plus: xenofobie, țățism, deputat USR alungat cu minciuni, ex-ministru siderat de pocirea numelui…

* Mesaj ca la plenarele PCR: directorul Loteriei Române vrea să revoluționeze toate loteriile din Europa! Până acum, tânărul PSD-ist a „performat” doar la propria avere

* PSD își asmute hăitașii asupra profesorilor. Ciutacu urlă la greviști: „După ce ieșiți din grevă, să nu cumva să ratați cele trei luni consecutive de concediu plătit! Meritați să vă odihniți“

* EDITORIAL CARTIANU. Tăiați, bă, pensiile speciale!

* O profesoară regretă că o admira pe Dana Budeanu, după ce o mamă a imitat-o pe „vedetă“ și i-a spus „marș, fă, la ore!“. Budeanca vorbise la fel

* „Bugetul e țăndări. Aceste găști de amatori trebuiau ținute departe de trezoreria statului“. Cele 6 erori majore comise de PSD când a făcut bugetul pe 2023, analizate de profesorul Cristian Păun

* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută

* Olaianos și-a retras pe șest plângerea împotriva TVR, după ce făcuse tam-tam că a ratat deplasarea în Qatar și cerea 200.000 de euro!

* VIDEO. „Se credea că Rusia are a doua cea mai puternică armată din lume. Acum are a doua cea mai puternică armată din Ucraina!” – Antony Blinken, secretarul de stat al SUA

* VIDEO. Dinamo revine în prima ligă, după un baraj nebun, cu 13 goluri! UTA se salvează după 5-1 în retur. Tabloul complet al sezonului viitor

5 COMENTARII

    • Măcar dacă ar fura, s-ar alege ceva de banii ăia. Dar cea mai mare parte reprezintă valoare economică irosită sau de-a dreptul distrusă. Nu ne place să recunoaștem, dar, deocamdată (!!), pensiile speciale și sinecurile panglicarilor și bătăușilor bugetari sînt o picătură din paguba pe care o înregistrăm ca cetățeni contribuabili și giranți la cheltuielile statului. Guvernanții și decidenții din administrația publică nu au nici cel mai mic interes să gospodărească înțelept (fie măcar în folos propriu) banii noștri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here