vineri, martie 29, 2024
AcasăAlegeri 2020De la cârnații din balcon la RMN de 2 milioane de euro....

De la cârnații din balcon la RMN de 2 milioane de euro. Incredibila renaștere a unui loc născut mort

-

Fotografia cu cârnații de porc atârnați de un balcon, în iarna anului de grație 2019, a devenit atunci virală pe internet. Dar ea nu era decât rămășița destinului unui oraș ce a părut multă vreme implacabil și trist.

Rovinariul a fost o localitate născută moartă, în vremea industrializării forțate ceaușiste, iar căderea comunismului și reducerea activității economice din minerit păreau să-i fi pus cruce definitiv.

Dar totul s-a schimbat parcă miraculos în urmă cu doar patru ani.

Atunci, un puști bine-crescut, ușor timid și afectat de moartea prematură a tatălui său – primarul orașului -, hotăra să facă pasul vieții sale în viața cetății în care crescuse marcat de sechelele dictaturii. Candidatura lui pentru Primăria Rovinari, orășelul străjuit de termocentrala cu același nume, era nu doar o provocare, ci chiar o aventură ce părea să ducă spre nicăieri.

- Advertisement -

Astăzi însă, cel care – respectând proporțiile – poate fi lesne considerat un fel de ”Emil Boc de la sud de Carpați” are toate motivele să se considere autorul principal al renașterii unui oraș minier din Gorj în al cărui viitor nu credea nimeni.

Pentru că, dacă la Cluj-Napoca istoria și imensitatea de valori multiple erau ”unt pe pâine” pentru cine dorea cu adevărat să schimbe în și mai bine capitala Ardealului, la Rovinari, în schimb, totul era pregătit pentru sinucidere lentă.

Acțiunea ”7.000”

Ce poți să faci într-o localitate născută moartă, construită inițial din barăci de carton unde erau aduși mineri din Moldova pentru ”Acțiunea 7000” (după numărul de oameni aduși să dea țării cât mai mult cărbune)? Apoi, lotul 2 s-a numit ”Acțiunea 14.000”.

- Advertisement -
Robert Filip și Emil Boc, în clipul electoral de mai sus

Localitatea a crescut mizer, cu blocuri din prefabricate aruncate ca din avion, străzi betonate mai mult pentru camioane decât pentru mașini, fără spații verzi, cu multe cârciumi preferate de bătăuși, unde caftelile făceau deliciul celor care pariau în funcție de regiunile de proveniență ale barbarilor înveninați de alcool.

Cu anii, Rovinari a devenit un oraș ceaușist îmbâcsit de praful de cărbune și de emisiile poluante ale termocentralei aflate la doi pași. Anii de după Revoluție au scos adevărul la suprafață în privința legăturii rovinărenilor cu locul, astfel că mulți s-au reîntors la glie sau au plecat din țară.

Menținerea mineritului de suprafață a permis continuarea vieții economice și sociale în zonă, dar populația a scăzut considerabil față de ce era în decembrie 1989.

Așa arăta poza și în 2016, atunci când Robert Filip decidea să facă marele pariu cu sine însuși, dar mai ales cu urbea unde cunoscuse anii foarte prăfuiți ai copilăriei.

Renașterea

Ce s-a întâmplat la Rovinari întrece probabil și așteptările sale. Dar esența acestei schimbări radicale stă în diferența de mentalitate dintre ce-a fost și ce-a ajuns locul său de baștină.

Dintr-un pol al comunismului feroce, Rovinariul este azi un fel de insulă capitalistă într-o mare plină de rămășițe ale stângismului politic găunos și distructiv.

Ascultându-l pe tânărul dirijor al acestei orchestre administrative locale din Gorj, înțelegi că metamorfoza a fost posibilă tocmai pentru că omul cu bagheta a fixat clar direcția: pariul pe investiție europeană, investiție directă, investiție mică și mijlocie. Nicidecum pe stat, pe ajutoare sau pe puterea încă validă a mineritului și a Complexului Energetic Oltenia (CEO).

Mentalitatea de dreapta tranșantă i-a permis edilului Rovinariului, oraș cu puțin peste 10.000 de locuitori, să aducă patru mari companii care au creat sau vor crea (două fabrici sunt în lucru) locuri de muncă pentru oamenii nu doar din localitate, ci și din multe sate învecinate. Autoliv este lider internațional pe piața pieselor de schimb auto, Tetrapak este de asemenea reper mondial în materie de ambalaje.

Europa, marele finanțator

Primarul și RMN-ul adus cu fonduri europene

Rovinari este, în acest moment, localitatea din Oltenia cu cele mai multe fonduri europene atrase pe cap de locuitor.

Exemplele se văd la tot pasul, de la refacerea drumurilor la parcări sau ”orașul subteran” (mutarea ”căblăraiei” pe sub pământ, într-o singură carcasă), dar cea mai bună alegere este investiția în sănătate.

Aici, micul spital din Rovinari începe să aibă o dotare de invidiat, după cum reiese din anunțul făcut de însuși Robert Filip pe pagina sa de socializare:

”Începând de luni, 10.08.2020, la Spitalul orășenesc «Sfântul Ștefan» Rovinari va funcționa cel mai performant aparat de imagistică medicală prin rezonanță magnetică (RMN) din Oltenia.

Aparatul face parte dintr-un lot mai mare de echipamente medicale de ultimă generație, în valoare de aproximativ 2 milioane de euro fără TVA, achiziționate de Primăria orașului Rovinari prin POR 2014-2020”.

Desfințarea cantinei săracilor și a ajutorului social

Compania suedeză AUTOLIV a investit 2 milioane de euro în fabrica de la Rovinari

”Când am venit la Primărie, aveam 300 de asistați social, azi mai avem doar 10. Le-am oferit locuri de muncă și le-am spus că, dacă nu le acceptă, vor pierde banii. Am desființat de asemenea cantina de ajutor social și am făcut creșă în locul ei, economisind o sumă considerabilă. Probabil că multora nu le-a convenit, mai ales acelora care luau cutia de pateu la cantină și o vindeau la magazinul din colț. Aceste două măsuri au însemnat să fiu mai puțin popular, dar în politică nu tot ce te face popular este și bun pentru oameni”.

Frazele de mai sus ale lui Robert Filip definesc cel mai bine esența transformării unui loc ce părea sortit pierii.

Acum, primarul vorbește despre un viitor ”smart city”, cu piste de biciclete folosite gratis de localnici, parcări conectate la energie solară (independente energetic, unde se vor putea încărca mașini electrice sau trotinete), spații verzi și mulți, mulți pomi, ”cât numărul de locuitori ai Rovinariului”, după modelul eco al unui orășel de la marginea Barcelonei.

”Peste 4 ani, când veți mai veni aici, vreau să fie așa cum am văzut eu într-o localitate din Elveția pe care am vizitat-o în urmă cu ceva timp: un oraș fără cusur. M-am plimbat atunci pe străzi încercând să găsesc o mică problemă măcar și nu am găsit nimic. Asta vreau să fac eu la Rovinari”.

Modelul este Cluj-Napoca, dar și Oradea sau alte metropole din Ardeal unde politica administrațiilor liberale a lăsat urme adânci, foarte apreciate de locuitorii acelor localități.

Dar spre deosebire de Arad, Timișoara, Alba Iulia, Sibiu, Brașov, la Rovinari revoluția administrativ-managerială a urbei e cu mult mai mare. Aici, nimic nu promitea nimic, iar ambiția unui tânăr de a demonstra că politica înseamnă nu doar scandal și sifonări de bugete, ci pur și simplu performanță pentru binele omului de rând, a făcut posibilă renașterea unui loc condamnat la moarte.

Dovada că politica e făcută pentru oameni

Astfel de exemple precum cazul Filip-Rovinari trebuie cunoscute și chiar studiate nu doar de oamenii din Gorj, care oricum le știu cu detalii, dar și de mulți români de pretutindeni, pentru că ajută la multe capitole: încredere, optimism, motivație, construcție, viitor, performanță.

Ele permit să reclădim ceea ce lipsește din fibra României: respectul pentru politică. Politica nu este doar arta compromisului sau instrumentul perfid al lui Machiavelii, ci și bagheta celor ”care fac”.

De asta votăm, pentru așa ceva plătim impozite. Ca oamenii desemnați de noi în funcții să FACĂ măcar o parte din ce se întâmplă de câțiva ani la Rovinari.

Ce s-a întâmplat la Rovinari în ultimii 4 ani

  • deschiderea a două fabrici, cu peste 1.300 de angajați
  • burse școlare, de merit și sociale pentru elevi
  • plantarea atâtor copaci câți locuitori are orașul (proiect în derulare)
  • atragerea de fonduri europene de 30 de milioane de euro (bugetul orașului este de sub 10 milioane de euro anual)
  • internet wi-fi gratis în 60% in oraș
  • achiziția unui computer tomograf de 2 milioane de euro la spitalul din localitate
  • anveloparea blocurilor (proces în derulare)
  • catalogul electronic în toate școlile din oraș
  • dotarea laboratoarelor de informatică
  • amenajarea unei baze sportive de elită
  • transport cu microbuze electrice pe ruta Rovinari – Târgu Jiu prin finanțare UE de 6 milioane de lei
  • amenajarea unei Biblioteci Mobile
  • modernizarea parcurilor
  • amenajarea unui adăpost pentru câinii fără stăpân
  • reabilitarea catedralei
  • înființarea ”Clubului Vârstnicilor”.

VIDEO: Interviu cu omul care a salvat un oraș de la moarte

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

O nouă escrocherie marca Radu Moraru: 300 de candidați-fantomă! „Nașul” vinde funcții publice de 200.000 de euro, instituind oficial „taxa de protecție” în politică

Cea mai rușinoasă calificare din istoria FCSB. A primit două goluri cu doi jucători în plus și alte două cu un jucător în plus!

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Excelent articol, va multumim, d-le Ciocazanu, ca aduceti in fata ochilor nostri oameni demni de a fi primari si de a face politica, astfel de modele trebuie expuse si mediatizate, ca sa se vada si sa se inteleaga faptul ca jnapanii si hotii care-au ajuns primari sunt o adevarata calamitate pentru orice urbe, si trebuie sa nu mai fie votati!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -