O mișcare majoră are loc în aceste zile în serviciile secrete ale Rusiei. GRU, serviciul de informații al armatei, înclocuiește FSB (urmașul KGB) la comanda operațiunilor de spionaj din Ucraina.
Decizia lui Vladimir Putin de înlocuire a FSB de la conducerea operațiunilor de spionaj din zonele de conflict din Ucraina vine pe fondul avansului lent al trupelor Rusiei, dar mai ales ca urmare a problemelor de încredere dintre liderul de la Kremlin și subordonații săi din serviciile secrete, scrie jurnalistul de investigații Andrei Soldatov pe blogul Agentura.ru.
În efortul de a îmbunătăți situația trupelor ruse în Ucraina, Vladimir Putin a făcut din GRU principala agenție de colectare a informațiilor din Ucraina. Și în această nouă remaniere, doi generali joacă rolurile principale: primul este adjunctul șefului GRU, cel de-al doilea e șeful Serviciului 5 al FSB.
Pe 29 aprilie, RTVI, un canal tv strâns asociat cu șeful Rostec, Serghei Chemezov, a dat vestea că Serghei Beseda, șeful Serviciului 5 din FSB, a fost văzut la înmormântarea generalului Nikolai Leonov (KGB). Iar website-ul RTVI anunța că Beseda a ținut un discurs și a fost prezentat ca șef interimar al Serviciului 5. Canalul de televiziune nu a filmat evenimentul, iar singurul scop al acestui mesaj a fost să înăbușe speculațiile despre căderea în dizgrație a acestui puternic general.
Andrei Soldatov mai scrie că vestea privitoare la întoarcerea lui Serghei Beseda în biroul lui din Lubianka, săptămâna trecută, s-a confirmat. „Suna ciudat și complet fără precedent. Aruncarea generalului în închisoare și apoi revenirea sa în biroul de șef părea un scenariu mult prea melodramatic, chiar și după standardele actuale. Dintre toți liderii Kremlinului, doar Stalin mai era capabil să joace astfel de jocuri cu generalii săi”, spune jurnalistul rus de investigații.
Tactica KGB: Nu s-a întâmplat nimic!
Soldatov adaugă însă că există o anumită logică în această manevră: Putin insistă cu disperare că războiul merge conform planului. Dar acest lucru nu este așa de evident pentru mulți. Și cea mai mare problemă nu este populația rusă, aflată încă sub controlul propagandei de la Kremlin, ci elitele ruse de la Moscova și birocrația regională, precum și oamenii din agențiile militare și de informații.
Aceștia se îndoiesc din ce în ce mai mult de strategia lui Putin în Ucraina și sunt cei pe care președintele Rusiei trebuie să-i convingă că în Ucraina totul se desfășoară conform planului. Soldatov explică: „Nu poți să-ți trimiți la închisoare generalul superior responsabil de informații în Ucraina și apoi să pretinzi că nu a existat un eșec de informații în Ucraina. Dar nu este pentru prima dată în cariera politică a lui Putin când acesta decide să folosească tactica KGB și să pretindă că lui Serghei Beseda nu i s-a întâmplat nimic. Mai ales că știrea nu a ajuns niciodată la publicațiile sau televiziunile importante, ci s-a răspândit prin canalele citite de elita rusă”.
Întoarcerea lui Beseda în biroul său nu înseamnă că Putin continuă să aibă încredere în FSB și, în special, în Serviciul 5 privitor la problema ucraineană.
Săptămâna trecută, Tsargrad, o televiziune pro-Kremlin, a publicat pe site-ul său un articol intitulat „Generalii victoriei: cine comandă operația specială rusă”. Dintre numeroșii lideri militari, precum Alexander Dvornikov, căruia i-a fost încredințat[ comanda generală a operațiunii, și comandanții mai multor districte și divizii militare, a fost amintit un nume care s-a remarcat din acea listă. Este vorba despre generalul-locotenent Vladimir Alekseev, prim-adjunct al șefului GRU, serviciul de informații militare care a rivalizat întotdeauna cu FSB. Acesta a fost numit acum responsabil de informații în Ucraina.
Sinistrul general Serghei Alekseev
Serghei Alekseev este reprezentantul unui tip special de ofițer din informațiile militare ale Rusiei. El și-a început cariera în forțele speciale, nu ca atașat militar într-o ambasadă din Occident, precum unii fii de generali. În Oficiul Central al GRU, a supravegheat Departamentul 14 (responsabil cu forțele speciale), iar în 2011 a devenit șef de cabinet și prim-adjunct al șefului GRU.
Oameni precum Alekseev au devenit noua față a GRU. Când Serghei Șoigu a devenit ministru al Apărării, în 2012, a hotărât să extindă GRU, după ce sub Serdiukov fusese redus. Pentru aceasta, GRU avea nevoie de sânge nou, așa că forțele speciale au fost considerate cea mai potrivită sursă de personal nou, lucru care-i era la îndemână lui Alekseev. Cei proveniți din forțele speciale sunt ofițeri duri și loiali și nu sunt timizi în metodele lor, dar nu sunt nici spioni rafinați.
Alekseev, de exemplu, a supravegheat operațiunea militară GRU din Siria și a participat la conflictul din Donbass.
De asemenea, numele lui a apărut și în legătură cu atacurile hackerilor de la alegerile din SUA, motiv pentru care se află sub sancțiunile SUA.
Alekseev se află și sub sancțiuni europene, din cauza rolului său în otrăvirea fostului spion Serghei Skripal, la Londra.
Dar este un general dur și încrezător în sine, iar poziția sa, de prim-adjunct al șefului GRU, este – în ierarhia forțelor de securitate ruse – mai puternică decât cea a șefului de informații al FSB.